Piotr Dymmel

Piotr Dymmel
historyk, archwista, dyrektor Archiwum Państwowego w Lublinie.

ŻyciorysBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Ukończył historię na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Magisterium obronił w 1978 roku. W latach 1978-1987 był asystentem w Zakładzie Nauk Pomocniczych Historii i Bibliotekoznawstwa UMCS. W 1987 roku obronił pracę doktorską. Następnie w latach 1988-2001 pracował jako adiunkt w Zakładzie Nauk Pomocniczych Historii i Bibliotekoznawstwa UMCS. W latach 1992 i 1993 był Visiting Professor w University of Minnesota. Od 2001 roku jest adiunktem w Zakładzie Archiwistyki Instytutu Historii UMCS.

Podczas pracy naukowo-dydaktycznej na uniwersytecie odbył staże naukowe na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu (1982), Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie (1983), Lock Haven University w USA (1985), Uniwersytecie im. Iwana Franki we Lwowie (1986).

Od 2001 roku kieruje Archiwum Państwowym w Lublinie.

Jest członkiem towarzystw i organizacji naukowych: Polskiego Towarzystwa Historycznego, Polskiego Towarzystwa Heraldycznego, Lubelskiego Towarzystwa Naukowego, Towarzystwa Biblioteki im. Hieronima Łopacińskiego, Komisji Heraldycznej przy Ministrze Spraw Wewnętrznych i Administracji.

Zainteresowania badawcze: nauki pomocnicze historii, źródłoznawstwo okresu średniowiecza, edytorstwo źródeł historycznych, archiwistyka.

Publikacje. KsiążkiBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

1. Tradycja rękopiśmienna "Roczników" Jana Długosza. Studium analityczne ksiąg X-XII. Warszawa 1992.
2. Testamenty mieszczan wojnickich 1599-1809. Opracował i wydał P. Dymmel. Wojnicz 1997.
3. Bibliografia edytorstwa źródeł historycznych w Polsce. Historia - krytyka tekstu - metodyka i technika wydawnicza. Lublin 2001.
4. R. Szczygieł, H. Gmiterek, P. Dymmel: Lublin. Dzieje miasta. T. 1: Od VI do końca XVIII wieku. Lublin 2008.
5. P. Dymmel, Zofia Jakóbczyk: Bibliografia publikacji pracowników Archiwum Państwowego w Lublinie 1918-2008. Lublin 2008.

Publikacje. ArtykułyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

1. Jean Mabillon. "Mówią Wieki" T. 25: 1982 nr 2 s.31-34.
2. Nauki pomocnicze bibliologii (zarys problematyki). "Roczniki Biblioteczne" R. 27: 1984 z. 1 s. 277-294.
3. O edytorstwie naukowym. "Przegląd Biblioteczny" R. 53: 1985 z. 1 s. 62-71.
4. Z fundacji artystycznych Koniecpolskich. Iluminowane rękopisy "Roczników" Jana Długosza z Biblioteki Ossolińskich i Biblioteki Czartoryskich. [w:] Profile nauki o książce. Lublin 1988 s.43-65.
5. Stemmata nobilium. Herby rycerskie w rękopisie "Roczników" Jana Długosza z końca XVI w. "Ze Skarbca Kultury" Z. 51: 1991 s. 21-43.
6. W sprawie warsztatu edytorskiego dawnych wydań "Roczników" Jana Długosza. "Studia Historyczne" R. 34: 1991 z. 3 s. 349-368.
7. Stemma codicum - tradycja i nowoczesność. [w:] Discernere vera ac falsa. Prace ofiarowane Józefowi Szymańskiemu w sześćdziesiątą rocznicę urodzin. Lublin 1992 s. 57-66 („Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska” vol. 45: 1990).
8. Z dziejów kodykologii w Polsce. Dziewiętnastowieczne badania nad rękopisami "Roczników" Jana Długosza. [w:] Z badań nad polskimi księgozbiorami historycznymi. Wyniki i perspektywy. Warszawa 1992 s. 5-59.
9. Jak długo powstawał staropolski rękopis? [w:] Bibliologia dyscypliną integrującą. Studia ofiarowane Profesor Barbarze Bieńkowskiej. Warszawa 1993 s. 23-29.
10. Problem autorstwa "Klejnotów" przypisywanych Janowi Długoszowi. "Rocznik Polskiego Towarzystwa Heraldycznego" T. 1 (12): 1993 s. 59-75.
11. Edytorstwo historyczne - stan i potrzeby. [w:] Pamiętnik XV Powszechnego Zjazdu Historyków Polskich. T.1 cz.2. Red. J. Staszewski. Gdańsk - Toruń 1995 s. 259-271.
12. Pierwsza redakcja najstarszego herbarza polskiego. [w:] Ludzie i herby w dawnej Polsce. Lublin 1995 s. 89-113.
13. Piętnastowieczna dekoracja heraldyczna w krużgankach klasztoru łysogórskiego. Rekonstrukcja, geneza i program. [w:] Klasztor w społeczeństwie średniowiecznym i nowożytnym. Red. M. Derwich, A. Pobóg-Lenartowicz. Opole-Wrocław 1996 s. 265-290.
14. Uwagi nad historią tekstu w autografie "Annales" Jana Długosza. [w:] Venerabiles, nobiles et honesti. Studia z dziejów społeczeństwa Polski średniowiecznej. Prace ofiarowane Profesorowi Januszowi Bieniakowi w siedemdziesiątą rocznicę urodzin i czterdziestopięciolecie pracy naukowej. Toruń 1997 s. 467-476.
15. Terminologia prologów w piśmiennictwie historycznym średniowiecznej Polski. [w:] Kultura piśmienna średniowiecza i czasów nowożytnych. Problemy i konteksty badawcze. Lublin 1998 s. 221-231.
16. System sfragistyczny średniowiecznego Lublina. Próba rekonstrukcji. [w:] Pieczęć w Polsce średniowiecznej i nowożytnej. Zbiór studiów. Lublin 1998 s. 193-215.
17. O metodzie i podstawie wydania „Annales” Jana Długosza. Na marginesie edycji Joannis Dlugossii Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae. Liber decimus et undecimus, 1406-1412. Varsaviae 1997. „Studia Źródłoznawcze” T. 37: 2000 s. 139-151.
18. Zagadnienia edytorskie źródeł do historii Kościoła w Polsce. Przewodnik bibliograficzny. „Archiwa, Biblioteki i Muzea Kościelne” T. 73: 2000 s. 33-143.
19. Lubelskie lata Jana Długosza. [w:] Memoriae amici et magistri. Studia historyczne poświęcone pamięci Prof. Wacława Korty (1919-1999). Red. M. Derwich, W. Mrozowicz, R. Żerelik. Wrocław 2001 s. 211-219.
20. Lwowski rękopis „Banderia Prutenorum” Jana Długosza. [w:] Scriptura custos memoriae. Prace historyczne. Pod red. D. Zydorek. Poznań 2001 s. 339-354.
21. Profesor Józef Szymański. [w:] Drogą historii. Studia ofiarowane profesorowi Józefowi Szymańskiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Lublin 2001 s. 9-16.
22. Kiedy powstał tzw. herbarz arsenalski. Uwagi kodykologiczne. [w:] Heraldyka i okolice. Red. A. Rachuba, S. Górzyński, H. Manikowska. Warszawa 2002 s. 123-131.
23. Kronika. [w:] Encyklopedia katolicka. T. 9. Lublin 2002 szp. 1308-1314.
24. Kronika wielkopolska. [w:] Encyklopedia katolicka. T. 9. Lublin 2002 szp. 1315-1316.
25. Nazwa Polski i najstarsze nazwy polskie, "Rota", R. 2002, nr 1-2, s. 6-7.
26. Niemiecko-polskie kolokwium edytorskie w Berlinie, "Archeion", T. 104 (2002), s. 375-376.
27. Prace nad współczesną heraldyką samorządową w Polsce. [w:] Heraldica viva II. Sborník příspevků z konference českých, moravských a slezských heraldiků konané ve dnech 21-22. řijna 1999 v Pardubicich. Uspořádal P. Vorel. Pardubice 2002 s. 67-78.
28. Związki Jana Długosza z Lublinem. „Roczniki Humanistyczne” T. 48: 2000 [druk 2002] z. 2 (zeszyt specjalny: Cursus mille annorum. Prace ofiarowane Profesorowi Eugeniuszowi Wiśniowskiemu) s. 99-121.
29. Problemy współczesnej heraldyki miejskiej i terytorialnej w Polsce. [w:] Mista ta mistečka v gerbach, praporach i pečatkach. Red. Andrij Grečilo. L’viv 2003 s. 95-116.
30. Quellenedition und ihre bibliographischen Hilfsmittel. Zur Konzeption der „Bibliografia edytorstwa“. [w:] Quellenvielfalt und editorische Methoden, hg. v. Matthias Thumser u. Janusz Tandecki unter Mitarbeit v. Antje Thumser. Toruń 2003 s. 99-119.
31. Archiwa wobec zagrożeń. XV Międzynarodowy Kongres Archiwów, Wiedeń 23-28 VIII 2004 r., "Archeion", t. 107 (2004), s. 464-470.
32. Herby kapituł w Klejnotach Jana Długosza. [w:] Polska heraldyka kościelna. Stan i perspektywy badań. Red. Krzysztof Skupieński, ks. Anzelm Weiss. Warszawa 2004 s. 97-120.
33. Książka na wyposażeniu kościoła parafialnego w średniowiecznej Polsce. Przykład Nowego Targu. [w:] Na pograniczu kultur, języków i tradycji. Prace dedykowane Profesorowi Doktorowi Ryszardowi Szczygłowi w sześćdziesiątą rocznicę urodzin. Pod red. Marka Mądzika i Adama A. Witusika. Lublin 2004 s. 105-110.
34. Orzeł Biały i Pogoń. Herb Rzeczypospolitej Obojga Narodów. [w:] Unia lubelska 1569 roku w dziejach Polski i Europy. Pod red. Adama A. Witusika. Lublin 2004 s. 49-63.
35. Traces of Oral Tradition in the Oldest Polish Historiography: Gallus Anonymus and Wincenty Kadłubek. [w:] The Development of Literate Mentalities in East Central Europe. Ed. A. Adamska, M. Mostert. Turnhout 2004 s. 343-363 (Utrecht Studies in Medieval Literacy 9).
36. Zwischen Original und Kopie. Kritische Überlegungen zur Neuedition der „Annales seu cronicae incliti Regni Poloniae“ des Jan Długosz. [w:] Editionswissenschaftliche Kolloquien 2003/2004. Historiographie, Briefe und Korespondenzen. Editorische Methoden. Hg. Matthias Thumser und Janusz Tandecki unter Mitarbeit von Antje Thumser, Toruń 2005 s. 99-127.
37. Ze skarbnicy Archiwum Państwowego w Lublinie. Świadectwa dawnej historii i wielu kultur, "Regiony. Pismo liderów samorzadowych, R. 2004, nr 4, s. 42-46.
38. Archiwalia skarbnicą pamięci i informacji: przewodnik po wystawie zorganizowanej w Archiwum Państwowym w Lublinie, red. i wstęp P. Dymmel, E. Wierzbicka, Lublin 2006.
39. Działalność Archiwum Państwowego w Lublinie w 2004 roku, "Studia archiwalne", t. 2 (2006), s. 273-283.
40. Tradycje archiwalne Lublina w czasach Hieronima Łopacińskiego.[w:] Hieronim Łopaciński - epoka, ludzie, region. Pod red. Z. Bielenia. Lublin 2006 s. 239-257.
41. Akta osobowe Bolesława Leśmiana w Archiwum Państwowym w Lublinie. „Archiwariusz Zamojski” 2007 s. 53-58.
42. Plany Lublina w zasobach archiwalnych. [w:] Plany i widoki Lublina. XVII-XXI wiek. Wyd. M. Harasimiuk, D. Kociuba, P. Dymmel. Lublin 2007 s. 88-97.
43. Herb Lublina, [w:] Dzieje miasta, t. I, od VI do końca XVIII wieku, red. R. Szczygieł, H. Gmiterek, P. Dymmel, Lublin 2008, s. 165-208.

Publikacje. RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

1. Polskie tradycje samorządowe a heraldyka. Materiały sesji naukowej zorganizowanej w dniach 4 i 5 czerwca 1991 r. w Lublinie. Pod redakcją P. Dymmela. Lublin 1992.
2. Ludzie i herby w dawnej Polsce. Pod redakcją P. Dymmela. Lublin 1995.
3. Kultura piśmienna średniowiecza i czasów nowożytnych. Problemy i konteksty badawcze. Redakcja P. Dymmel, B. Trelińska. Lublin 1998 ("Res Historica" z. 3, 1998).
4. Pieczęć w Polsce średniowiecznej i nowożytnej. Zbiór studiów. Pod redakcją P. Dymmela. Lublin 1998.
5. Drogą historii. Studia ofiarowane profesorowi Józefowi Szymańskiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Red. P. Dymmel. K. Skupieński, B. Trelińska. Lublin 2001.
6. Archiwum Państwowe w Chełmie 1952-2002. Pod red. P. Dymmela. Lublin-Chełm 2002.
7. "Studia Archiwalne" T. 1: 2004.
8. "Studia Archiwalne" T. 2: 2006.
9. Plany i widoki Lublina XVII-XXI wiek. Red. Marian Harasimiuk, Dagmara Kociuba, Piotr Dymmel. Lublin 2007.
10. Fontes Lublinenses II: Księga sądowa miasta Kamionki w ziemi lubelskiej 1481-1559, oprac. A. Sochacka i G. Jawor. Lublin 2009.
11. Fontes Lublinenses III: Księga sądowa podlubelskiej wsi Konopnicy, oprac. G. Jawor i M. Kołacz-Chmiel. Lublin 2009.

Na podstawie:

oraz Dymmel P., Jakóbczak Z., Bibliografia publikacji pracowników