Architektura poprzemysłowa w Lublinie

Przemysł to ważny rozdział w historii Lublina, odegrał on kluczową rolę w jego rozwoju, zwłaszcza w XIX i XX wieku. Jednak już wcześniej w Lublinie powstawały różnorakie zakłady przemysłowe. Nasze miasto może poszczycić się bogatymi tradycjami młynarskimi. Najstarsza część miasta leżała w pobliżu rozlewisk rzeki Czechówki i Bystrzycy oraz Stawu Królewskiego, gdzie powstawało wiele młynów, najbardziej znanym był młyn "papiernia", późniejszy młyn braci Krauze. W XIX wieku pionierem lubelskiego przemysłu był Kośmiński, zbudował młyn, jednak szybko zbankrutował. XIX wiek przyniósł rozwój browarnictwa, szczególną zasługę miała rodzina Vetterów. Lublin otrzymał kolejowe połączenie, wpłynęło to na jego dalszy rozwój. W okresie międzywojennym powstała tu elektrownię oraz fabrykę samolotów. Okres socjalizmu to rozwój przemysłu ciężkiego; FSC, odlewnia URSUS. Czas po 1989 to czas przemian, wiele zakładów upadło, jednak obecnie powstają nowe, w czym trzeba upatrywać nadzieję na przyszłość.

Fabryka Maszyn i Narzędzi Rolniczych Wolskiego w Lublinie. Fotografia
Fabryka Maszyn i Narzędzi Rolniczych Wolskiego w Lublinie. Fotografia (Autor: Zętar, Joanna (1975- ))

MapaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Pokaż Architektura poprzemysłowa w Lublinie na większej mapie