„Światła w ciemności – Sprawiedliwi wśród Narodów Świata”

Podczas II wojny światowej Zagłada Żydów z Lublina i małych miasteczek Lubelszczyzny na zawsze wycisnęła piętno na historii tej ziemi. Wystarczy wymienić nazwy kilku miejscowości: Majdanek, Sobibór, Bełżec.... Mijają lata i kolejne pokolenia patrzą na tamte odległe wydarzenia z coraz większym dystansem. Jesteśmy coraz bliżej chwili, w której nie będzie już żadnego żyjącego świadka tamtych dramatycznych wydarzeń – pozostaną tylko dokumenty w archiwach i opracowania historyków.

Chcąc ocalić Pamięć o tym strasznym czasie, ale pamięć utrwaloną w opowieści, zaczęliśmy w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN” nagrywać wspomnienia świadków. W ich głosie, sposobie opowiadania można znaleźć coś więcej niż w książkach i podręcznikach.

Wyjątkowe znaczenie wśród wspomnień z czasów Zagłady mają relacje osób odznaczonych medalem „Sprawiedliwych wśród Narodów Świata”. To właśnie Sprawiedliwi, ratując życie Żydów, z narażeniem własnego, potrafili przeciwstawić się wszechobecnemu złu. To, co robili, było jak światło w głębokiej ciemności. Dlatego projekt dokumentowania i opracowywania tych historii oraz przywracania o nich pamięci nazwaliśmy : „Światła w Ciemności – Sprawiedliwi wśród Narodów Świata.” Ten sam tytuł nosi książka zawierająca wspomniane historie.

Historie Sprawiedliwych są wciąż mało znane. Często nie są też traktowane przez samych Sprawiedliwych oraz ich rodziny jako powód do dumy, ale jako coś, o czym lepiej nie mówić. Budzi to w nas głęboki sprzeciw – chcielibyśmy to zmienić i mamy nadzieję, że nasze działania przyczynią się do tego.

Wierzymy, że historie, które zostały zapisane w książce „Światła w Ciemności – Sprawiedliwi wśród Narodów Świata”, powrócą tam, gdzie się wydarzyły, i że znajdą swoich „opiekunów”- tych, którzy nie pozwolą o nich zapomnieć. Efektem opisanego projektu są również Misterium „Pamięć Sprawiedliwych-Pamięć Światła” oraz wystawa „Pamięć Sprawiedliwych - Pamięć Światła”.

.

Powiązane wydarzenia