Komunistyczna Partia Polski – Żydzi w lubelskiej strukturze partii w dwudziestoleciu międzywojennym

W Lublinie do struktur Komunistycznej Partii Polski (KPP) należało około stu osób. Wszelka działalność, początkowo w ramach Komunistycznej Partii Robotniczej Polski, a następnie Komunistycznej Partii Polski, była nielegalna i traktowana przez władze jako antypaństwowa, nigdy też nie została zalegalizowana. KPP w sposób radykalny występowała przeciwko nacjonalizmowi i dyskryminacji  mniejszości.

Geneza KPPBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Pierwsza ogólnopolska struktura komunistyczna powstała na ziemiach odrodzonej Polski 16 grudnia 1918 roku pod nazwą Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (KPRP). W utworzeniu struktur KPRP uczestniczyły dwa skrajnie lewicowe ugrupowania: Socjaldemokracja Królestwa Polskiego i Litwy (SDKPiL) oraz Polska Partia Socjalistyczna – Lewica (PPS-Lewica). W 1925 roku KPRP przekształciła się w Komunistyczną Partię Polski (KPP).

Lubelski oddział KPRP został powołany do życia 28 grudnia 1918 roku. W jego utworzeniu wzięło udział około stu osób. Na pierwszym zebraniu został wyłoniony Lubelski Komitet Okręgowy liczący jedenaście osób. Organem prasowym była „Prawda Komunistyczna”. Lublin był również siedzibą władz okręgowych KPRP, Międzynarodowej Organizacji Pomocy Rewolucjonistom „Czerwona Pomoc” (MOPR „Czerwona Pomoc”) oraz organizacji młodzieżowej Związek Młodzieży Komunistycznej (ZMK).

Na II Zjeździe KPRP w 1923 roku podjęto decyzję o stworzeniu na poszczególnych szczeblach organizacyjnych biur sekcji żydowskiej, jako organów pomocniczych:

[...] dla spraw politycznych i społecznych związanych z żydowskim [...] ruchem robotniczym i dla obsługiwania specjalnych potrzeb tego ruchu istnieją przy KC, KO i Obwodowych specjalne organa: biura sekcji żydowskich [...] wybierane na konferencjach krajowych, okręgowych, względnie obwodowych członków partii – Żydów1.

Od początku wszelkie przejawy działalności KPRP, a następnie KPP były nielegalne i traktowane przez władze jako antypaństwowe. Zaangażowanie w struktury tych ugrupowań groziło surowymi sankcjami i długoletnim więzieniem. Wszelkie spotkania partyjne odbywały się w głębokiej konspiracji, co miało zapobiec prześladowaniom ze strony władz państwowych.

Motywy przynależności Żydów do KPP w LublinieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Żydzi, którzy należeli do KPP byli przedstawicielami różnych warstw społecznych; zarówno niższych klas społecznych (drobni rzemieślnicy i robotnicy w zakładach przemysłowych), jak i inteligencji. Jednym z powodów popularności partii był fakt, że KPP walczyła o prawa ludzi z uboższych warstw społecznych. Ponadto KPP w sposób radykalny występowała przeciwko nacjonalizmowi i dyskryminacji różnych mniejszości, na co zwrócił uwagę historyk Henryk Cimek:

Dla Białorusinów, Ukraińców czy Żydów KPP była bowiem tą partią w Polsce, która najkonsekwentniej walczyła nie tylko z uciskiem klasowym, ale również z dyskryminacją narodowościową2.

Perspektywę światopoglądową i wartości, do których odwoływali się sympatycy i członkowie KPP opisała w swoich wspomnieniach Róża Fiszman-Sznajdman:

[...] Byłam zadowolona, że puste dni zapełniła praca dla określonych ideałów sprawiedliwości i równości społecznej, przeciwko nienawiści i dyskryminacji. Początkowo działalność nie przyniosła żadnych korzyści materialnych ani możliwości zarobkowania, groziła natomiast długoletnim więzieniem, uskrzydlała marzeniami o sprawiedliwszym i lepszym jutrze. Dla mnie, jak i dla wielu, droga do ruchu robotniczego prowadziła przez organizację akademicką. Każdego roku po egzaminach maturalnych Zrzeszenie Akademików Żydów zapraszało abiturientów Gimnazjum Humanistycznego na zebranie, na którym werbowano nowych członków3.

Żydowscy członkowie KPP w LublinieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Lata 1918–1927Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Czołowymi działaczami KPP w Lublinie byli:

• Teodor Feder,
  • Izaak Melcer,
  • Fajwel Śliwka,
  • Jankiel Feldman,
  • Mojżesz Salzberg,
  • Dwojra Goldman,
  • Zofia Goldberg,
  • Lola Frydman,
  • Abram Englender,
  • Cudyk Biderman,
  • Josko Kornberg,
  • Aron Hersz Waksman,
  • Dawid Mandelbaum,
  • Rajzla Feldman,
  • Zelda Feld,
  • Motel Goldman,
  • Mojżesz Strumfman,
  • Szmul Redelman,
  • Ajzyk Frunfeld,
  • Hersz Borensztajn,
  • Moszek Mandelbaum4.

Tymczasowa Komisja Organizacyjna KPP w 1928 rokuBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W grudniu 1928 roku doszło do rozbicia lokalnej struktury KPP przez policję. Wynikiem tego było utworzenie Tymczasowej Komisji Organizacyjnej KPP.

• Hersz Zylberman,
  • Moszek Cygelman,
  • Mejer Zwolinersz5.

W jej kompetencjach leżało wypełnianie zadań należących do tej pory do Komitetu Okręgowego. Został powołany do życia także Komitet Miejski.

Skład Komitetu Miejskiego:

• Lejba Szafran,
  • Judka Luksemburg,
  • Rajzla Najmark,
  • Chana Majsels6.

1931 rokBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Na poziomie okręgowym w działalności tej organizacji uczestniczyli m.in.:

• Brandla Halbersberg,
  • Tauba Tanenbaum7.

Na szczeblu miejskim uczestniczyli:

• Rozenblatt – kierowniczka
  • Tauba Fasówna,
  • Szmul Kierszenblatt8.

1933 i 1934 rokBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W 1933 roku w skład miejskich struktur KPP weszli:

• Dawid Ruer,
  • Jojna Berek Haneman,
  • Ancel Gru,
  • Josek Icek Lederman9.

W 1934 roku członkami biura żydowskiego przy Komitecie Okręgowym byli:

• Srul Iser Szyldkraut,
  • Abram Wisenberg,
  • Moszek Dawid Rajs.

W tym samym roku przy biurze żydowskim utworzono komisję prasową, w skład której weszli m.in.:

• Motel Bursztyn,
  • Gerszon Henoch Naumberg,
  • Dawid Grosbach,
  • Hersz Golblat,
  • Dawid Lederman.

Skład Komisji Okręgowej:

• Symcha Auerbach – kierownik,
  • Rojza Fiszman10.

Zdarzało się, iż w skład biur żydowskich i organów kierowniczych partii wchodziły te same osoby, przykładem może być Motel Goldman11.

Żydzi należeli do struktur okręgowych oraz miejskich MOPR „Czerwona Pomoc”.

Wśród członków KPP działającej w miastach ponad połowę stanowili Żydzi, w mniejszych miasteczkach partia cieszyła się jeszcze większym poparciem12.

Udział młodzieży żydowskiej w działalności KPP w LublinieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Początkowo młodzieżówka komunistyczna przy KPP nosiła nazwę Związek Młodzieży Komunistycznej w Polsce, następnie została przemianowana na Komunistyczny Związek Młodzieży Polskiej.

Znaczącymi działaczami w strukturach tej organizacji byli:

• Mojżesz Bess,
  • Szmul Szyfman,
  • Majer Lewin,
  • Hersz Walersztajn,
  • Zelda Feld,
  • Motel Goldman,
  • Hersz Korenberg13.

Inną organizacją, która skupiała młodzież komunistyczną było Zrzeszenie Akademików Żydów.

W ramach tej organizacji działali m.in.:

• Józef Szpira – przewodniczący,
  • Abram Kuczera,
  • Sara Nomberg,
  • Michał Bromberg,
  • Adam Bromberg,
  • Janina Bier,
  • Lowa Białostocki,
  • Berek Poznański,
  • Dawid Honigsztajn,
  • Mandeltraub Malinowski,
  • Fajwel Granasztajn,
  • Dawid Ruer,
  • Motel Bursztyn,
  • Michał Bromberg,
  • Józef Szpiro,
  • Róża Fiszman,
  • Fajwel Kamień14.

Wpływ KPP na organizacje żydowskie w LublinieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

KPP pozyskiwała swoich członków w żydowskich środowiskach związkowych, kulturalnych, społecznych oraz sportowych. Ważną grupą docelową byli robotnicy oraz osoby gorzej sytuowane, w obronie których występowała partia.

Początkowo KPP stała na stanowisku stworzenia jednolitych związków zawodowych. Powołano do życia centralę związkową pod nazwą Lewica Związkowa, której celem było zrzeszanie robotników w związkach zawodowych.

W warstwie ideologicznej największą konkurencję dla KPP stanowił Socjalistyczny Powszechny Żydowski Związek Robotniczy (SPŻZR) Bund. Oba ugrupowania, choć miały podobne cele, inaczej je realizowały, co doprowadzało nieraz do sytuacji konfliktowych.

Największy wpływ KPP wywierała wśród pracowników przemysłu odzieżowego i skórzanego. Poglądy rozpowszechnianie przez KPP cieszyły się popularnością m.in. w żydowskich organizacjach takich jak: Związek Zawodowy Handlowców, Związek Zawodowy Pracowników Biurowych, Związek Zawodowy Szewców i Kamaszników, Związek Zawodowy Budowlanych, sekcja literacka Żydowskiego Koła Akademickiego, Żydowski Klub Sportowy „Wieniawa”, Żydowska Organizacja Skautowska, Zrzeszenie Akademików Żydów, Związek Młodzieży „Cukunft” oraz Organizacja Borochow Jugent15. Przejawy sympatii do komunistów można było zauważyć również wśród młodzieży żydowskiej uczącej się w Gimnazjum Humanistycznym Koedukacyjnego Towarzystwa Zakładania Szkół Żydowskich.

Działalność KPP zakończyła się w 1938 roku, kiedy rozwiązano partię. Jeszcze w 1942 roku powstała partia PPR (Polska Partia Robotnicza), która przekształciła się następnie w PZPR (Polska Zjednoczona Partia Robotnicza).

Fiszman-Sznajdman R., Mój Lublin, Lublin 1989.

Horoch E., Udział ludności żydowskiej Lublina w organizacji miejskiej Komunistycznej Partii Polski, [w:] T. Radzik [red.], Żydzi w Lublinie. Materiały do dziejów społeczności żydowskiej Lublina, t. 1, Lublin 1995.

Wajs K., Wajs S., Fakty i wydarzenia z życia lubelskich Żydów, Lublin 1997 [Żydowskie partie polityczne w Lublinie].

Wajs K., Wajs S., Fakty i wydarzenia z życia lubelskich Żydów, Lublin 1997 [Związki zawodowe w Lublinie].

1. Wróć do odniesienia E. Horoch, Udział ludności żydowskiej Lublina w organizacji miejskiej Komunistycznej Partii Polski, [w:] T. Radzik [red.], Żydzi w Lublinie. Materiały do dziejów społeczności żydowskiej Lublina, t. 1, Lublin 1995, s. 229.
  2. Wróć do odniesienia Tamże, s. 235.
  3. Wróć do odniesienia R. Fiszman-Sznajdman, Mój Lublin, Lublin 1989, s. 171.
  4. Wróć do odniesienia E. Horoch, Udział ludności żydowskiej..., s. 228.
  5. Wróć do odniesienia Tamże, s. 229.
  6. Wróć do odniesienia Tamże.
  7. Wróć do odniesienia Tamże, s. 229.
  8. Wróć do odniesienia Tamże.
  9. Wróć do odniesienia W 1933 roku zostały skierowane do Lublina Chaja Tauba vel Helena Wajntreter oraz Gitla Mindl Rappaport. E. Horoch, Udział ludności żydowskiej..., s. 230.
  10. Wróć do odniesienia Tamże, s. 230.
  11. Wróć do odniesienia Odpowiadał on jednocześnie za propagandę w strukturze miejskiej KPP i był członkiem biura żydowskiego. E. Horoch, Udział ludności żydowskiej..., s. 228, 229.
  12. Wróć do odniesienia Tamże, s. 231.
  13. Wróć do odniesienia Tamże, s. 230.
  14. Wróć do odniesienia Berek Poznański i Mandeltraub Malinowski byli uczestnikami wojny domowej w Hiszpanii, zaś Fajwel Granasztajn i Dawid Ruer byli więźniami politycznymi w Berezie Kartuskiej. E. Horoch, Udział ludności żydowskiej..., s. 231; R. Fiszman-Sznajdman, Mój Lublin..., s. 171–185, 190–192.
  15. Wróć do odniesienia E. Horoch, Udział ludności żydowskiej..., s. 232–233.

Powiązane osoby