Jerzy Kłoczowski – wykaz publikacji za lata 1985–1999

Wykaz publikacji za lata 1985–1999

Jerzy Kłoczowski - fotografia świadka historii
Jerzy Kłoczowski - fotografia świadka historii (Autor: Sudziński, Marcin (1978- ))

1985Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Introduction a l’histoire socio–religieuse de la Polotne depuis le Moyen Âge jusqu’à nos jours, w: Les contacts religieux franco–polonais du Moyen Âge à nos jours. Relations, influences, images d’un pays un par l’autre. Colloque internationale, Sille, 5–7 octobre 1981, Paris 1985, p. 25–30.

L’Observance en Europe centrale–orientale au XVe siècle, w: Rinnovamento del Francescanesimo l’osservanza. Atti del II Convegno Internationale, Assisi 20–22 ottobre 1983, Perugia 1985, p. 169–181 + 5 map.

Po stronie Wielkiej Europy, rozmowę przeprowadził M. Piłka, Przegląd Katolicki 1985, nr 51–52, s. 1, 3.

Praktyka miłości chrześcijańskiej w dziejach narodu polskiego, w: Miłość miłosierna, praca zbiorowa pod red. J. Śruciny, Wrocław 1985, s. 69–83.

Historia Stefana Kieniewicza, rec.: S. Kieniewicz, Historyk a świadomość narodowa, Warszawa 1982, „Znak”, 1985, nr 7–8, s. 203–206. Rec.: A. Robert, De Luter à mohila, Paris 1974, „Znak“ 1985, nr 7–8, s. 94–96. Rec.: H. Łowmiański, Religia Słowian i jej upadek, Warszawa 1979, Zeszyty Naukowe KUL, 1985, nr 2, s. 96–97.

1986Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Kościół katolicki w świecie i w Polsce. Szkice historyczne [Słownik terminów i pojęć oraz zestawienie chronologiczne: J.M. Kłoczowski], Katowice 1986, s. 163. Rec.: E. Mrzygłód-Waligórska, „Wiara i Odpowiedzialność”, 1988, nr 1, s. 130–133.

Casimir, w: Historie des sains et de la sainteté chretienne, vol. VI, Paris 1986, p. 91–95.

Les Chartreux et la Polotne médiévale, w: La naissance des Chartreuses. Actes du VIe Colloque International d’Histoire et de Spiritualité Cartusiennes, Grenoble 12–15 septembre 1984, Groble 1986, p. 295–309.

Chrześcijaństwo polskie i jego tysiącletnia historia, w: Naród–Kościół–kultura. Szkice z historii Polski, red. A. Chruszczewski i in., Lublin 1986, s. 243–258.

Dowódca Baszty o swoim pułku, w: Państwo, kościół niepodległość, red. J. Skarbek, J. Ziółek, Lublin 1986, s. 9–16.

Kościół w wiekach średnich na obszarze dzisiejszej diecezji kieleckiej, w: Księga jubileuszowa stulecia diecezji kieleckiej, Kielce 1986, s. 193–214, mapy. [Także współautor całości].

Louis the Great as King of Poland as Seen in the Cronicle of Janko Czarnkow, w: Louis the Great King of Hangary and Poland, ed. by S. B. Vardy, G. Grosschmid, L.S. Domonkos, New York 1986, s. 129–154.

Obszar średniowiecza u schyłku XX wieku [wypowiedź P. Czartoryski, J. Kłoczowski], Przegląd Katolicki 1986, nr 13–14, s. 3, 6–7.

Przybylski Bernard, w: Polski słownik biograficzny, t. XXIX, Wrocław 1986, s. 94–96.

Stanislas de Cracovie, w: Historie des saints et de la sainteté chretienne, vol VI, Paris 1986, s. 235–240.

Z działalności Instytutu Kultury Chrześcijańskiej w Rzymie, Kronika Rzymska 1986, s. 6–8.

Zarys dziejów Kościoła katolickiego w Polsce, Kraków 1986, s. 470; [Współautorzy]: L. Müllerowa, J. Skarbek. Rec.: M. Koronko, „Kultura, Oświata, Nauka” 1987, nr 5–6, s. 151–154; J. Tazbir, „Nowe Książki” 1987, nr 3, s. 11–13.

Dzieje chrześcijaństwa polskiego, t. 1, Paryż 1987, 260 s. [To samo opublikowane przez wydawnictwo „Nasza Rodzina” (nr specjalny) i Éd. Du Dialogue]. Rec.: C. Hernas, „Literatura Ludowa”, 1988, nr 4–6, s. 100–104; A. Kropiwnicki, Przegląd Katolicki 1989, nr 22, s. 2.

Od pustelni do wspólnoty. Grupy zakonne w wielkich religiach świata, Warszawa 1987, 299 s. Rec.: (bos) Zakony w trzech religiach, „Gromada. Rolnik Polski” 1987, nr 149; K. Obłój, „Kierunki” 1987, nr 45, s. 7; M. Sagniak, „Tygodnik Polski” 1988, nr 10, s. 5; A. Tokarczyk, Od wspólnoty do pustelni, „Nowe Książki” 1987, nr 9, s. 112–113.

Awinion a Polska w XIV wieku. Na marginesie Bullarium Poloniae, w: Kultura polska a kultura europejska, red. M. Bogucka i J. Kowecki, Warszawa 1987, s. 225–235.

Le christianisme polonais eprés 1945, w: Hisoire religieuse de la Pologne, sous al dir. De J. Kłoczowski, Paris 1987, p. 497–553; [Współautor]: L. Müllerowa.

La guerre et l’occupation (1939–1945), w: Histoire religieuse de la Pologne, sous la dir. De J. Kłoczowski, Paris 1987, p. 426–496; [Współautor]: L. Müllerowa.

Innocent III et les pays chrétiens autor de la mer Baltique, w: Horizon Marius Itinéraires Spirituels, Paris 1987, p. 163–170.

Legia Polska we Włoszech w latach 1848–1849 w pamięci jej weterana, w: Losy Polaków w XIX–XX wieku, kom. red. B. Grochulska, J. Skowronek, Warszawa 1987, s. 483–498.

Ludomir Bieńkowski [nekrolog], Tygodnik Powszechny 1987, nr 33, s. 2.

La periode du grand déveploppement (1320–1450), w: Histoire religieuse de la Pologne, sous la dir. De J. Kłoczowski, Paris 1987, p. 106–140.

Synteza dziejów kapucynów w Polsce. Postulaty badawcze, w: Trzysta lat kapucynów w Polsce 1681–1981. Materiały z sympozjum w Zakroczmiu, 27–29 października 1981, Zakroczym 1987, s. 146–151.

Red. i autor wprowadzenia w: Chrystianizacja Litwy, Kraków 1987, 350 s [tekst J. Kłoczowskiego, s. 5–12].

Red. i autor wprowadzenia w: Historie religieuse de la Polotne, sous la dir. De J. Kłoczowski, trad. de K.T. Michel, préf. de J. Le Goff, Paris 1987, 639 p., mapy [tekst J. Kłoczowskiego, s. 5–12: Chrétiens dans l’Histoire]. Rec.: „Aspects de la France”, 21 V 1987; „Bulltin Critique du Livre „Français”, Avril 1987; “Cahiers du Livre Chréntienne”, Avril 1987; “Causa”, Maj/Juin 1987; “Le Courier de l’Quest”, 20 II 1987; “ La Croix”, 7 V 1987; “Culture et biblioteques Pour Tous”, Mai 1987; “L’École et la Familie” 1987; „Familie Chréntienne”, 18 VI 1987; „France Catholique”, 27 II 1987; „L’Homme Nouveau”, 15 II 1987; „Indor Livres”, V 1987; „Information Ouvriéres” 1–8 VII 1987; „Lettre de Maredsous”, 2em trim. 1987; „ La LibreBelgique”, 14 VII 1987; „Notce historie”, Juillet 1987; „Panorama”, Juillet/Aout 1987; „ la Presje Française” 1987’ “Quest France”, 17 II 1987.

Red.: W.J. Zahorski, L’action du primat de Pologne August Hlond en 1939–1940, Paris 1986–1987.

Red. i autor wprowadzenia w: Zakony franciszkańskie w Polsce, t. IV, cz. I–II, Lublin 1987 [tekst J. Kłoczowskiego, t. IV, cz. I, s. 7].

1988Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Ambroise Robert i Polska, „Znak” 988, nr 9, s. 101–104.

Catholic Reform in the Polish–Lithuanian Commonwelth (Poland, Lithuania, the Ukraine and Belorussia), w: Commonwelth in ery modern History. A Guide to Research, ed. by J.W. O’Malley, Ann Arbor 1988, s. 83–111.

Franziskaner, Polen, w: Exikon des Mittelalters, t. IV Lief. 4, München 1988, kol. 817–818.

Halecki Oskar, w: Dictionnaire d’histoire et de géographie historique, t. XXIII, Paris 1988, fasc. 132, kol. 133–134.

Introduction, w: Bullarium Poloniae, t. III, Romae 1988, s. V.

Kapituły polskiej prowincji dominikańskiej w XVII  wieku, w: Podług nieba i zwyczaju polskiego. Studia z historii architektury, sztuki i kultury ofiarowane Adamowi Miłobędzkiemu, Warszawa 1988, s. 539–544.

Kryzys postaw w polskim średniowieczu, w: Pamiętnik XIII Powszechnego Zjazdu Historyków Polskich, Poznań 6–9 września 1984, cz. II: Sprawozdania z sympozjów, Wrocław 1988, s. 33–35 [oraz udział w dyskusji].

Leuven–Louvain–Lublin, w: Belgia–Polska. Bilans i perspektywy badawcze, Lublin 2988, s. 115–131.

Les mendiants et la passion du Chrust dans la Polotne médiévale, w: Les Cahiers de Varsovie. La souffrance au Moyen Âge, Varsovie 1988, s. 33–40 [oraz głos w dyskusji ss. 46, 181, 263, 280].

La Pologne et la christianisation de la Lithuanie, w: La christianizzazione della Lithuania, Città del Vaticano 1988, s. 137–157.

Religious Orders and the Jew in Nazioccupied Poland, „Polin” 1988, s. 238–243.

Some remarks on the Social and Religious History of Sixteenth–Century Poland, w: The Polish Renaissance in Its European Context, ed. by S. Fiszman, forew. by C. Miłosz, Bloomington 1988, s. 96–110.

Spór o chrześcijaństwo w średniowiecznej Skandynawii, w: W kręgu stanowych i kulturalnych przeobrażeń Europy północnej w XIV–XVII wieku, Toruń 1988, s. 29–37.

W sprawie listy Polskiej Cerkwi Prawosławnej, Tygodnik Powszechny 1988, nr 23, s. 3.

Wejść do Europy. Z prof. dr. hab. Jerzym Kłoczowskim, dyrektorem Instytutu Geografii Historycznej Kościoła w Polsce KUL, rozmawia Roman Graczyk, Tygodnik Powszechny 1988, nr 24, s. 3.

1989Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

„Cały wysiłek koncentrujemy na akcji wyborczej”. Wywiad z prof. Jerzym Kłoczowskim, Biuletyn Solidarności 1989 nr 1, s. 6.

Christianisation de la Polotne, Harvard Ukrainian Studiem 1988/1989, nr 12/13, [druk: 1990], s. 75–86.

Decydujący etap. Wiek XIV–XV, w: Uniwersalizm i swoistość kultury polskiej, pod red. J. Kłoczowskiego, t. I, Lublin 1989, s. 81–108.

Les éveques polonais et le Concile Vetican II, w: Le Douxième Concile du Vatican (1959–1965) , Actes du Colloque organié par l’École Française de Rome collab. avec l’Université de Lille III, l’Istituto per a Scienze Religieuse de Bologne et de Dipartamento di Studio Storici del Medioevo e dell’eta contemporanea de l’Univ. di Roma La Sapienza (Rome, 28–30 mai 1986). Roma 1989, s. 165–177.

Francusko-polskie kontakty religijne, w: Encyklopedia katolicka, t. 5, Lublin 1989, kol. 611–616.

Geografia historyczna chrześcijaństwa, tamże, kol. 981–982.

Górski Karol, tamże, kol. 1388.

Kijevs’ka Rus’ X–XII stolit’, Varšavs’ki Ukrainoznavči Zapiski 1989, nr 1, s. 40–47.

Krąg łaciński i bizantyjsko-słowiański w wiekach średnich. Uwagi wprowadzające, w: Dzieje Lubelszczyzny, t. 6, cz. 1, Lublin 1989, s. 9–20. Ponadto udział w dyskusji, ss. 175–176, 185, 189, 190, 361; zakończenie, s. 367–368.

Lengyelország szerepe Litania megtéresebém, Wigilia (Budapeszt) 1989, s. 130–134.

Nie wolno stracić tej szansy. Rozmowa z prof. Jerzym Kłoczowskim, przewodniczącym Komitetu Obywatelskiego w Lublinie. Rozmawiał Andrzej W. Pawluczuk, Relacje 1989, nr 28, s. 1, 8.

Les ordres religieux et Huifs dans la Polotne occupée par les Nazis, w: L’histoire des croyants: mémoire vivante des Holmes, Magnes Charles Molette. Abbeville 1989, s. 801–807.

La Polotne et la christianisation de la Lithuanie, w: Cristianizza zione della Lithuania, Città di Vaticano 1989, s. 137–157.

Polska w opisie francuskiego humanisty, w: Władza i społeczeństwo w XVI i XVII wieku. Prace ofiarowane Antoniemu Mączkowi w sześćdziesiątą rocznicę urodzin, Warszawa 1989, s. 95–101.

Profesor Karol Górski (1903–1988), Tygodnik Powszechny 1989 (43, 4), s. 5.

Rozmowa z prof. Jerzym Kłoczowskim, Informator Regionu Środkowo-Wschodniego 1989, nr 180.

Rec.: Vladimir Vodoff, Naissance de la chrétienté russe, la conservation du prnce Vladimir de Kiev (988) et ses conséquences (Xie–XIIIe siècle), Paris 1988, Revue de l’Histoire des Religons 1989 (206, 4), s. 435–437.

Red. i wprowadzenie, w: Dzieje Lubelszczyzny, t. 6, cz. 1: Kultura umysłowa, 1989, s. 5–6.

Uwagi wstępne i red.: Uniwersalizm i swoistość kultury polskiej, t. 1, Lublin 1989, s. 7–13.

Red.: Zakony franciszkańskie w Polsce, t. 2–3, Kraków 1989 (faktycznie 1992). Wstęp: Fragmenty kroniki Jana Ludwika Inpekhorema, s. 435; kronika Furstenhaina, s. 449. Rec.: Archiwum Franciscanum Historicum 1993, nr  1–2, s. 148–150 (A.J. Błachut).

Współred.: Żeńskie zgromadzenia zakonne w Polsce 1939–1947, t. 5, Lublin 1989, 305 s.

1990Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Chrześcijaństwo i historia. Wokół nurtów reformy chrześcijańskiej VIII–XX wieku, Kraków 1990, 317 s. Rec.: Nowe Książki 1992, nr 2/3, s. 6–7 (Jan Sochoń).

Catholiques et protestant dans l’Europe du Centr–Est., w: Histoire du christianisme, des origines à nos jours, t. 12, Paris 1990, s. 703–742.

La chétienté byzantino–slave: une stabilisation deifficile, w: tamże, t. 6, Paris 1990, s. 249–270.

The Church and the nation: the example of the mendicants in thirtenth–century Poland.–W: Faith and identity: christian political experience. Papers read at the Anglo-Polish colloquium of the British subcommision of the Commission Internationale d’Histoire Ecclésaistique Comparée, 9–13 September 1986. Ed. By David Loades and Katherine Walsh. Oxford 1990, s. 47–55. Studies in Church History. Subsidia. 6.

Dwa wydarzenia – dwie tradycje długiego trwania, w: Fermentum massae mundi. Jackowi Woźniakowskiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin, red. Nawojka Cieślińska i Piotr Rudziński, Warszawa 1990, s. 276–280.

Gouvernement central de l’Église et nations périferiques: quelques remarques concernant la cas de la Polotne au XIVe siècle, w: L’Eglise et le peuple chrétien dans les pays de l’Europe du Centre–Est et du Nord (XIVe–XVe siècles), Roma 1990, s. 317–319.

Laudacja wygłoszona w czasie uroczystości wręczenia doktoratu honoris causa prof. Georges Duby, Zeszyty Naukowe KUL 1990 (33, 1–4), s. 206–208.

A mi Kalet – Kőzep Európánle, Reggio 1990 (December) s. 19–33.

Musimy wygrać to Powstanie, [wywiad], Dzień 21 V 1990, nr 35.

Nasza Europa Środkowo-Wschodnia, Znak 1990 (42, 1), s. 9–20 [tłumaczenie węgierskie artykułu zob. nr 505].

Les ordres mediant sen Europe du Centra – Est du Nord, w: L’Église et le peuple chrétien dans les pays de l’Europe du Centra–est  du Nord (XIVe–XVe siècles), Roma 1990, s. 187–200.

Polonia powinna wziąć udział w rozwiązywaniu palących spraw Kraju, [wywiad], Dziennik Związkowy (Chicago), 26–28 I 1990.

La promotion des glist périphériques de l’Europe du Centra – Est et du Nord, w: Histoire du christianisme, des origines à nod jours, t. 6, Paris 1990, s. 778–820.

Przemówienie w Senacie RP w debacie poświęconej polityce wschodniej RP z 7 września 1990, w: Sprawozdania stenograficzne z 31 posiedzenia Senaty RP w dniach 6 i 7 września 1990, Warszawa 1990, kol. 167–170.

Rada Jedności Narodowej, [wywiad], Kurier Lubelski, nr 125 z 29 czerwca 1990 r.

Razem wejść do Europy. Z prof. Jerzym Kłoczowskim rozmawia Piotr Paweł Gach, Przegląd Uniwersytecki 1990 (2, 5), s. 7–8.

The thousand–year–long history if Christianity in Poland, w: Nation, Church, culture. Essays on Polish history, Lublin 1990, s. 239–253.

Z daleka i z bliska. Rozmowa z prof. Jerzym Kłoczowskim, przewodniczącym Komitetu Obywatelskiego Lubelszczyzny. Rozmawia Ewa Kurek-Lesik, Dzień. Gazeta Lubelska, 12, 13–16 kwietnia 1990, s. 11.

Rec.: Gerard Silvan, La question juive en Europe, 1933–1945, Paris 1985, Polin 1990, t. 5, s. 439–440.

Red. i autor wstępu: Uniwersalizm i swoistość kultury polskiej, t. 2, Lublin 1990, 291 s.

1991Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Dzieje chrześcijaństwa polskiego, t. 2, Paris 1991, 345 s., map k. 27, il. [t. 1: Paris 1987, 260 s.]. Rec.: Nowe Książki 1992 nr 12, s. 14–16 (J. Gaworski); Polski Przegląd Kartograficzny 1994 (26, 1), s. 34–36 (M. Sirko) Tygodnik Powszechny 1996, nr 47 s. 10 (J. Kracik).

Die byzantiniscg – slawische Christenheit: ein labiles Gaflecht, w: Die Geschichte des Christentums, Bd. 6, Fraiburg 1991, s. 247–263.

Die Entwicklung der Kirchen Mittelost–und Nordeuropas, tamże, s. 771–811.

L’esperiénce de pluralisme religieux et culturel des Ruthènes (les Ukrainiens et les Biélorussiens) dans la Fédération Polomo–Lithuanienne des XIV–XVI siècles, w: Il battesimo delle terre Russe. Bilancio di un Millenio. A cura di Sante Graciotti,  Firenze 1991, s. 303–321. 522. Korzenie polskie demokracji [wywiad, rozmawiał B. Jedynak] Rota 1991, nr 2, s. 7–8.

Kościół katolicki – dzieje, w: Bóg – człowiek – świat. Ilustrowana encyklopedia dla młodzieży, red. Tadeusz Loska i in., Katowice 1991, s. 120–136.

Kościół katolicki w Polsce, tamże, s. 136–147.

Kościół z perspektywy historyka. Mówi senator, profesor Jerzy Kłoczowski. Rozmawiał Jerzy Centkowski, Wiadomości Historyczne 1991 (34, 3), s. 131–134.

Lublin między Harvardem a Kijowem. Wywiad z prof. Jerzym Kłoczowskim – senatorem Rzeczypospolitej. Rozmawiała Anna Truskolaska, Tygodnik Współczesny 1991, nr 23, s. 8.

Les moines et les chanoines régiuliers et Europe du Centra – Est et du Nord, w: Naissance et fonctionnement des rèseaux monastiques et canoniaux, Saint-Etienne 1991, s. 221–223. Actes du Premier Coloque International du C. E. R. C. O. M, Saint-Etienne, 16–18 septembre 1985.

Parafie w średniowiecznej Skandynawii, w: Kultura średniowiecza i staropolska. Studia ofiarowane Aleksandrowi Gieyzctorowi w pięćdziesięciolecie pracy naukowej, kom. red. Danuta Lawinowa i in., Warszawa 1991, s. 335–341.

Polska w chrześcijańskiej Europie, w: Bóg – człowiek – świat. Ilustrowana encyklopedia dla młodzieży, red. Tadeusz Loska i in., Katowice 1991, s. 218–222.

Prorok [o ks. Janie Ziei], Nasza Rodzina 1991, nr 12, s. 22–23.

[Przemówienie na konferencji generalnej UNESCO w Paryżu 19 października 1991 r.], w: Conférence górale, cingt–sixième session, 19 octobre 1991 (Paris 1991), s. 7–10.

Przemówienie w Senacie RP w debacie w sprawach oświaty, w: Sprawozdanie stenograficzne z 54 posiedzenia Senatu Rzeczypospolitej Polskiej w dniach 1 i 2 sierpnia 1991 r., Warszawa 1991, kol. 232–235.

Roman Catholic contribution [summary of specach in English], w: Unity in diversity. The cultural heritage of Europe, Kerk en world publications, Diserbergen 1991, s. 27–30; streszczenie wypowiedzi w dyskusji, s. 41–44.

Rykowski Bronisław Wojciech, w: Polski Słownik Biograficzny, t. 33, Wrocław 1991, kol. 476–477.

Rykowski Józef, w: tamże, kol. 477.

Stefan Wyszyński: arcivescovo di Gniezno–Varsovia, w: Storai della Chipsa. A cura dMauricio Guasco, Elio Guerriero, Francisco Traniello, t. 23, Milano 1991, s. 319–327.

Wspomnienia z Powstania Warszawskiego, Roczniki Humanistyczne 1987 (35, 2), [duk]: 1991, s. 21–32.

Przedmowa, w: Daniel Beauvois: Szkolnictwo polskie na ziemiach litewsko-ruskich, 1803–1832, t. 1, Rzym–Lublin 1991, s. 7–8.

Wstęp, w: Daniel Olszewski, W służbie cierpiącym. Charyzmat Kazimiery Gruszczyńskiej (1848–1927), Niepokalanów 1991, s. 7–9.

Współred.: Dzieje Lubelszczyzny, t. 6, cz. 2, Lublin 1991, s. 7–9.

Współred.: Zakony męskie w Polsce w 1772 roku, t. 2, cz. 1, Lublin 1991, 224 s. Współred. Ludomir Bieńkowski, Zygmunt Sułowski.

Współred.: Żeńskie zgromadzenia zakonne w Polsce 1939–1947, t. 6, Lublin 1991, 408 s.

1992Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Le christianisme polonais après 1945, wspólnie z Lidią Müllerową, w: La fede “sommersa” nei paesi dell’Est. A cura di Alba Lazzaretto Zanolo, Vicenza 1992, s. 83–127. Przedruk ze skrótami z: Historie religieuse de la Polone, sous la dir. De J. Kłoczowski, Paris 1987.

Co przydarzyło się historykom w PRL-u? Rozmowę przeprowadził Janusz Gaworski i Zdzisław Skrok, Nowe Książki 1992, nr 2/3, s. 1–5 (na okładkach zeszytu zdjęcie i biogram autora).

La confession en Bohème, en Hongrie et en Polotne-Lithuanie vers la Fin du XVIe siècle [mapa], współaut.: Zofia Żuchowska, w: Histoire du christianisme, des origines à nos jours, t. 8, Paris 1992, s. 564.

L’Europa Centro-Orientale, la Polonia e la Chiesa oggi, w: La fede „sommersa” nei paesi del’Est, A cura di Alba Lazzaretto Zanolo, Vicenza 1992, s. 51–60.

Europa Środkowo-Wschodnia, w: Historycy wobec problemów tożsamości narodowej i europejskiej. Między nacjonalizmem a uniwersalizmem (XVIII–XX wiek), Lublin 1992, s. 9–16.

L’Europe Centrale et Orientalne, w: Historie du christianisme des origines à nos jours, t. 8, Paris 1992, s. 561–594.

L’héritage chrétien de l’Europe, w: Le christianisme ferment d’unité. Colloque de Cracovie, 16–21 septembre, Paris 1992, s. 33–43.

L’héritage chrétien de l’Europe, w: Le christianisme ferment d’unité. Colloque de Cracovie, 16–21 septembre 1992, Paris 1992, s. 33–43.

Jagiełło i Witold wobec prawosławnych: próba ich dowartościowania w 1417 roku, w: Balticum. Studia z dziejów polityki, gospodarki i kultury XII–XVII wieku ofiarowane Marianowi Biskupowi w siedemdziesiątą rocznicę urodzin, pod red. Zenona Huberta Nowaka, Toruń 1992, s. 175–179.

Katholiken und Protestanten in Ostmitteleuropa, w: Geschicte des Christentums, Bd. 12, Freiburg 1992, s. 872–912.

Lublin łączy z Europą. Z dyrektorem Instytutu Europy Środkowo-Wschodniej w Lublinie prof Jerzy Kłoczowskim rozmawia Ryszard Surmacz, Trybuna Opolska 21 XII 1992–1 I 1933, nr 306, s. 7.

Ostmitteleuropa: Böhmen, Ungarn, Polen, w: Geschichte des Christentums, Bd. 8, Freiburg 1992, s. 618–661.

Patriotyzm mądry i otwarty, w: Zawsze miał nadzieję – ksiądz Mieczysław Brzozowski. Świadectwa i wspomnienia, red. A. Rynio, A. i T. Szafrańscy, Lublin 1992, s. 96–101.

The place of the Jews in the socio-religious history of Poland and the Polish-Lithuanian Commonwealth, w: The Jews in Poland, red. A. K. Paluch, vol. 1, Cracov 1992, s. 77–91.

Potrzeba wielkiej wyobraźni. Rozmowa z Jerzym Kłoczowskim, przewodniczącym Polskiego Komitetu do Spraw UNESCO, Nasza Rodzina 1992, nr 2, s. 12–13.

Les premierem histoires de la Polotne publièesen France à l’occasion de l’élection d’Henri de Valois. Współautor: Mauriel Wozniewski, w: Henri III et son temps. Etudes réunies par Robert Saszet, Paris 1992, s. 103–109.

Przemówienie na otwarcie konferencji, w: Białoruś w Wilekim Księstwie Litewskim, Mińsk 1992, s. 12–15.

Rozmawiać bez kompleksów. Rozmowa z prof. Jerzym Kłoczowskim, dyrektorem Instytutu Europy Środkowo-Wschodniej, Dziennik Polski (Londyn) z 9 listopada 1992 r.

Saint Adalbert (Vojtech, Wojciech), patron de la Pologne, de la Bohème et de la Hongrie, w: Mason de Dieu et Holmes d’Eglise. Florilège et l’honneur de Pierre-Roger Gaussie, ed. par Henri Duranton, Jacqueline Giraud et Nicole Bouter, Saint-Etienne 1992, s. 145–149.

Spisek intelektualistów. Rozmowa z profesorem Jerzym Kłoczowskim, dyrektorem Instytutu Europy Środkowo-Wschodniej w Lublinie, Gazeta Wyborcza z 19 września 1992 r.

Średniowiecze – inspiracje i ostrzeżenie. Rozmowa z Jerzym Kłoczowskim. Rozmawiał Stefan Wilkanowicz, Znak 1992 (44, 9), s. 28–33.

U źródeł polskiej demokracji: demokracja dominikańska, w: Biedni i bogaci. Studia z dziejów społeczeństwa i kultury ofiarowane Bronisławowi Geremkowi w sześćdziesięciolecie urodzin, Warszawa 1992, s. 191–197.

Wstęp, w: Historycy wobec problemów tożsamości narodowej i europejskiej. Między nacjonalizmem a uniwersalizmem (XVIII–XX wiek), Międzynarodowa konferencja zorganizowana przez Instytut Europy Środkowo-Wschodniej 10–12 czerwca 1992 r., s. 7–8; zakończenie, s. 73–74.

Introduzione, w: Le origini e lo sviluppo della christianita Slavo Bizantina, A cura di S.w. Świerkosz-Lenart, Roma 1992, s. V–XV (współautor wstępu: Sante Graciotti).

Red.: Chrześcijaństwo w Polsce. Zarys przemian 1966–1979, wyd. 2, Lublin 1992, 766 s. Wstęp do wyd. 2 wraz z bibliografią, s. 7–14. Rec.: Uprzywilejowani a tolerowani. Rzeczpospolita wyznań, Więź 1996 (39, 1), s. 199–204 (A. Chwalba).

1993Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Red.: Dzieje Lubelszczyzny, t. 6, cz. 3–4, Lublin 1992, 1993.

Europa Środkowo-Wschodnia a historiografia krajów regionu, Lublin 1992, 42 s. Materiały Instytutu Europy Środkowo-Wschodniej, t. 5.

La Pologne dans l’Églisce médiévale, Aldershot 1993, X, 321 s. Rec.: The Journal of Ecclesiastical History 1995 (46, 555), (C.N.L. Brooke); The Slavonic and East European Review 1994 (72, 4), s. 739–740 (M. Giedroyć).

La consolodation de la “nouvelle chrétienté” au XIIIe siècle, w: Histoire du christianisme, des origines à nos jours, t. 5, Paris 1993, s. 639–664.

Długie trwanie Europy Środkowej. Z prof. Jerzym Kłoczowskim rozmawia Andrzej Romanowski, Tygodnik Powszechny 1993 (47, 15), s. 12.

L’Eglise et les Etats de la nouvelle chrètientè slavo-scandinave. Histoire du christianisme, des origines à nos jours, t. 5, Paris 1993, s. 134–139.

Historia Kościoła pełna dramatów. Z prof. Jerzym Kłoczowskim w 75 rocznicę Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego rozmawia Roman Graczyk, Gazeta Wyborcza 1993, nr 289.

Historia społeczno-religijna, Kwartalnik Historyczny 1993 (100, 4), s. 269–281.

La Hongrie et la Pologne en Europe du Centre-Est. Un exemple d’échanges fructeux par une autre idée de l’Europe Centrale, w: Es enjeux de l’Europe, t. 12, Paris 1993, s. 45–47.

Les Karaimes (Karaites) en Pologne-Lithuanie, w: Commerce, finances et société (XIe XVI siècles), Recueil de travaux d’histoire médiévale offert à M. Le Professeur Henri Dubois. Ed. Pfilippe Contamine, Thierry Dufour et Bernard Schnerb, Paris 1993, s. 501–504.

Kolet – Kőzép Europa társadalom – és vallástőrténéti atlasza, w: Magyar Egyhaz – Tőrténeti Vazlatok 1993-y, Budapest 1993, s. 213–222 (The social and religious historical atlas of Eastern and Central Europe).

Kościół katolicki w Polsce, w: Historia. Encyklopedia szkolna, Warszawa 1993, s. 236–241.

Między Europą Zachodnią a Bizancjum. Rozmowa z prof. Jerzym Kłoczowskim dyrektorem Instytutu Europy Środkowo-Wschodniej. Przegląd Akademicki 1993 (7), s. 10–11.

Ne épitűnk falakat: Jerzy Kłoczowski Lublinból a kőzep-europai intézetek hálozatá szővi. á kőzep–europai intézetek hálozatál szővi. Kultura, 2 március 1993.

La „nouvelle chrétienté” au XIIe siecle: de Scandinavie aux Balans, w: Histoire du christianisme, des origines à no iours, t. 5, Paris 1993, s. 309–328.

La nouvelle chrètientè du monde occidental. La christianismo des Scandinaves et des Hongrie entre le IXe et le XIe siècle, tamże, t. 4, Paris 1993, s. 869–908. Rec.: Revue des Etudes Slaves 1994 (66, 4), s. 859–862 (V. Vodoff).

Październik 1944–styczeń 1945, w: Exodus Warszawy. Ludzie i miasto po powstaniu 1944, red. E. Borecka i in., t. 2, Warszawa 1993, s. 334–340.

Les pouvoirs chrétiens face à l’Église: la querelle des investitures et ses aboutissements. Par Michel Parisse et Jerzy Kłoczowski, w: Histoire du christianisme, des origines à nos jours, t. 5, Paris 1993, s. 101–139.

Ruś Kijowska w X–XII wieku, w: Teologia i kultura duchowa starej Rusi, red. W. W. Hryniewicz, J. S. Gajek, Lublin 1993, s. 13–22.

Saint Adalbert et la formation de l’Europe chrétienne vers l’an 1000, Istituto del Sacro Romano Impero. Bolletino Ufficiale 1993 (50, 2), s. 40–43.

Stolica Apostolska wobec procesów jednoczenia się Europy, Polska w Europie 1993 (12), s. 62–72 (i głos w dyskusji, s. 77–78, 80–81, 85–86, 88–90).

Stolica Apostolska wobec procesów jednoczenia się Europy, Przegląd Katolicki 1993, nr 23 s. 4; nr 24, s. 6 [inny tekst niż nr 587].

Strach spotęgowany kompleksami. Rozmowa z prof. Jerzym Kłoczowskim, historykiem, Rzeczpospolita 1993, nr 55, s. 6–7.

UNESCO wychodzi z cienia. Rozmowa z prof. Jerzym Kłoczowskim, notował Rafał Rasta, Trybuna 26 X 1993.

Wielki trwały dorobek, w: Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk. 1953–1993, red. S.K. Kuczyński, Warszawa 1993, s. 106–107.

Współred.: Histoire du christianisme, des origines à nos jours, t. 5, Paris 1993.

Współred. i autor przedmowy, w: Ochrona praw mniejszości narodowych i religijnych. Materiały z konferencji „Mniejszości narodowe i religijne w postkomunistycznej Europie Środkowo-Wschodniej”, zorganizowanej w dniach 20–22 X 1992 r., cz. 1, Lublin 1993, s. 5–6; przemówienie powitalne, s. 7–15.

1994Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

A katoliku egyház Lengyelországban, Budapeszt 1994, 441 s, Ecclesia Sancta, 3. Współautorzy: Lidia Müllerowa, Jan Skarbek [tłum. z pol.: Jerzy Kłoczowski, Lidia Müllerowa, Jan Skarbek: Zarys dziejów Kościoła katolickiego w Polsce, Kraków 1986]. Rec.: Kościół łączy narody Europy, Słowo. Dziennik katolicki wyd. 2, nr 15 z 20–22 I 1995 (E.M.).

Adam Stanowski-Saski w Armii Krajowej, Zeszyty Naukowe KUL 1994 (druk 1996), nr 3–4, s. 173–175.

Atlas historii społeczno-religijnej Europy Środkowo-Wschodniej, w: Belarus, Luthuania, Poland, Ukraine. The foundations of historical and cultural traditions en East Central Europe. Insternational conference, Rome, 28 April–6 Mai 1994. Ed. Jerzy Kłoczowski i in., Lublin–Rome 1994, s. 211–226.

Die Ausbreitung des christentums von der Adria bis zur Ostsee: Christianisierung der Slaven, Skandinavier und Ungarn zwischen dem 9. und dem 11. Jahrhundert, w: Die Geschichte des Christentums, Bd. 4, Freiburg 1994, s. 883–920.

Belarus’, Litva i Ukraina u „Atlase gromadska-religijnaj gistoryi Rečy Paspalitaj mnogich narodau. (Regieny ne karce religijnakul’turnych uzaemaadnosinau), w: Belarusika, Albaruthenica, t. 3, Minsk 1994, s. 155–164.

Bieńkowski Ludomir, w: Słownik historyków polskich, red. M. Prosińska-Jackl, Warszawa 1994, s. 43–44; [autor podpisany]: J.K.

Die christliche Reiche in Auseinandersetzung mit der Kirche. Die Investiturstreit ind sein Ergebnis. Von Michael Parisee und Jerzy Kłoczowski, w: Die Geschichte des Christentums. Bd. 5, Fraiburg 1994, s. 88–118.

A civilizáció fejlődése. Kozep-es KeletEurópában a XIV. es XV. Szazadban, w: Aetar, 1 szege 1994, s. 166–186 [tłum.: Le développment de la civilisation en Europe Centrale et Orientale au XIVe et XVe siècles, Questiones Medii Aevi 1977 (1), s. 111–138], załączono też biogram autora, s. 15–19 oraz spis ważniejszych jego publikacji, s. 159–165.

Czesi i Polacy w Polskiej prowincji dominikańskiej w XIII wieku, w: Husistvi–Reformance–Renesance. Obornik. 60. narozeninam Frantiska Smahela. Praha 1994, s. 69–83.

Europa i teraźniejszość. Legitymacja do Europy [wywiad], Kurier Wileński, 21 września 1994, s. 6.

L’Europe du Centra – Est et du Nord, w: Histoire du christianisme, des origines à nos jours, t. 7, Paris 1994, s. 408–435.

Górski Karol, w: Słownik historyków polskich, red. M. Prosińska-Jackl, Warszawa 1994, s. 158–159 [autor podpisany]: J.K.

L’héritage de Jean Hus, w: Histoire du christianisme, der origines à nos jours, t. 7, Paris 1994, s. 456–466.

A hudzadik Században (1918–1980), współaut.: Lidia Müllerowa, w: Kłoczowski Jerzy, Lidia Müllerowa, Skarbek Jan: A katoliku egyház Lengyelorszagban, Budapeszt 1994, s. 289–441.

Die Kirche und die Reiche der slawischen und skandinaviscgen Christenheit, Die Geschichte des Christentums. Bd. 5, Freiburg 1994, s. 128–135.

Die Konsolidierung der ‚Neuen Christenheit’ im 13. Jahrhundert, w: tamże, s. 688–715.

A kőzepkor es a nemesi koztarsasag kora (a kezdetekol 1772–ig.), w: A katolikus egyhaz Lengyelorszagban, Budapest 1994, s. 11–136.

Ludzie muszą się ze sobą spotykać. Rozmowa z prof. Jerzym Kłoczowski, Życie Warszawy, 31 XII 1994/ 1 I 1995.

Niezwykła Europa Środkowo-Wschodnia. Z profesorem historii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, Jerzym Kłoczowskim rozmawia Adam Hlebowicz, Gość Niedzielny 1994, nr 48, s. 1, 12.

Die ‘Neue Christenheit’ im 12. Jahrhundert von skandinavien bis zum Balkan, w: Die geschichte des Christentums. Bd. 5, Freiburg 1994, s. 326–348.

Oskar Halecki i jego walka o miejsce Polski w Europie, w: Z dziejów polityki i dyplomacji polskiej. Studia poświęcone pamięci Edwarda hr. Raczyńskiego, prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej na Wychodźstwie, Warszawa 1994, s. 397–406.

Polska–Ukraina. Związki religijno-kulturalne we wspólnej historii, w: Polska–Ukraina. 1000 lat sąsiedztwa. Studia z dziejów chrześcijaństwa, t. 2, Przemyśl 1994, s. 9–16.

Powstańcy tej samej walki, Gazeta Wyborcza, 16–17 kwietnia 1994, s. 14–15.

Problematyka badawcza Europy Środkowo-Wschodniej, Sprawozdanie z czynności i posiedzeń PAU 1993 (67), druk: 1994, s. 34–36.

Rôle majeur de la culture, w: Ircom. Xe anniversaire 15 octobre 1994 Interventions, s. 22–23.

Szent Wojciech, Adalbert is a kererztiny Europa kialakulasa en 1000. er korul, w: Kelet-Kozep szentje: Adalbert (Vojtech–Wojciech–Bela), red. A. Sakorjai, Budapest 1994, s. 101–111.

Świadomość wezwań i problemów współczesności. Rozmowa z prof. Jerzym Kłoczowskim, UNESCO i my 1994, nr 1, s. 12.

Ukraina a Europa Środkowo-Wschodnia, Warszawskie Zeszyty Ukrainoznawcze 1994 (2), s. 15–20.

Ukraina – pytania o przyszłość, [dyskusja, autorzy: Zygmunt Skórzyński, Jerzy Kłoczowski i in.], Polska w Europie 1994, z. 14, ss. 50–61, 80–83.

Ukraina – pytania o przyszłość (po ukraińsku), Polityka i czas, Kijów 1994, nr 8, s. 12–16 [na podstawie rozmowy w radiu ukraińskim w Kijowie w czerwcu 1990 roku, nadanej w dniu wyborów w Ukrainie].

W szerszej perspektywie europejskiej dobrze widać nasze wspólne interesy. Rozmowa z prof. Jerzym Kłoczowskim, przewodniczącym Polskiego Komitetu ds. UNESCO, Znad Wilii 27 XII 1994.

Zamknięcie konferencji, w: Między Wschodem a Zachodem. Międzynarodowa konferencja, Lublin 18–21 VI 1991, red. H. Dylągowa, M. Filipowicz, Lublin 1994, s. 121–124. Spotkania Rzymskie,t.  2, red. J. Kłoczowski, H. Gapski.

Zmiana perspektywy. Rozmowę przeprowadził Krzysztof Czyżewski, Krasnogruda 1994, nr 2–3, s. 44–49 [bibliografia publikacji autora, s. 49].

Przedmowa i współred., w: Belarus, Poland, Ukraine, Lublin–Rome 1994, s. 5–6; ponadto udział w dyskusji s. 491–198.

Uwagi wstępne i red., w: Duchowość zakonna. Szkice. Zakony w Polsce, katalog oprac. Józef Kozak. Kraków 1994, 292 s. uwagi wstępne, s. 5–11.

Wstęp, w: Konstantyn Wełenko, Stosunki polsko-ukraińskie w II Rzeczypospolitej. 1918–1938, Lublin 1994, s. 5–6.

Przedmowa do wyd. polskiego, w: Oskar Halecki, Historia Europy, jej granice i podziały, Lublin 1994, s. 7–10.

Wstęp i współred., w: Siostry zakonne w Polsce. Słownik biograficzny, red. K. Dębowska, J. Kłoczowski, D. Olszewski, A. Siewierska, t. 1, Nipokalanów 1994, s. 5–6.–Rec.: Studia Franciszkańskie 1996, t. 7, s. 386–389 (R. Prejs).

Współred.: Żeńskie zgromadzenia zakonne w Polsce. 1939–1947, t. 7, Lublin 1994, 366 s.

1995Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

East Central Europe in the historiography of the countries of the region, Transl. by Christopher Grabowski, Lublin 1995, 53 s. [Tłum. z j. pol.: Europa Środkowo-Wschodnia w historiografii dziejów regionu, Lublin 1993].

L’Europe du Centre-Est dans l’historiographie des pays de la region, Trad. du polon. par Maciej Abramowicz, Lublin 1995, 55 s.

Christianisme et nationalité dans l’Europe du Centre-Est, w: Histoire du christianisme, des origines à nos jours, t. 11, Paris 1995, s. 703–729.

Chrześcijaństwo i podwaliny Unii Europejskiej, w: „Więź” 1995 (38, 5), s. 21–31.

Demokracja lokalna, w: Demokracja lokalna w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Materiały z Międzynarodowej konferencji „Demokracja lokalna w krajach Europy Środkowo-Wschodniej” Lublin, 3–4 X1994 r., red. nauk. Andrzej Miszczuk, Lublin 1995, s. 9–13 [materiały Instytutu Europy Środkowo-Wschodniej, t. 6, red. Jerzy Kłoczowski i in.].

Kierunki ewolucji Unii Europejskiej [referat panelu], w: Zeszyty Ruchu Europejskiego 1995 (1), s. 75–81.

Klasztor dominikański w Krakowie w polskiej prowincji dominikańskiej w XIII–XVI stuleciu, w: Cracovia, Polonia, Europa. Studia z dziejów średniowiecza ofiarowane Jerzemu Wyrozumskiemu w sześćdziesiątą piątą rocznicę urodzin i czterdziestolecie pracy naukowej, Kraków 1995, s. 39–46.

Les lieux du pouvoir ecclésiastique en Pologne médiévale, w: Lieu du pouvoir au Moyen Age et à l’époque moderne, red. Michał Tymowski, Warszawa 1995, s. 131–140.

Powstanie Warszawskie – próba syntezy, w: Powstanie Warszawskie z perspektywy półwiecza, red. M.M. Drozdowski, Warszawa 1995, s. 500–503, oraz wypowiedzi w dyskusji, ss. 139, 143–146, 484.

Rachunek sumienia. Z prof. Jerzym Kłoczowskim rozmawia Anna Baniewicz, Rzeczpospolita Plus Minus 27–28 V 1995, s. 15.

Les racines médiévales de l’indentité de l’Europe du Centre-Est, w: Cultures et sociétes de l’Est, red. Michał Masłowski, Paris 1995, s. 35–42.

Tradycje Europy Środkowo-Wschodniej – doświadczenia ważne dla naszych czasów, Lithuania 1995 (14), s. 19–25.

Wystąpienie w czasie 146 sesji Rady Wykonawczej UNESCO, 16 V–4 VI 1995 w Paryżu, Maroku, Summary Records 1995, s. 17–18, 145–146, 389.

Wywiad, UNESCO i My 1995 (numer specjalny), s. 2.

Zakony i zgromadzenia zakonne na Śląsku a historia religijna Polski, w: Żeńskie zgromadzenia zakonne w Polsce 1939–1947, t. 9, Lublin 1995, s. 7–8, także współred. t. 8–9, Lublin 1995.

1996Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Blaski Unii Brzeskiej. Z prof. Jerzym Kłoczowskim rozmawia Jan Leszczyński, Gazeta Wyborcza, 17–18 września 1996.

Chrześcijaństwo Europy Środkowo-Wschodniej między Zachodem a Wschodem. Wywiad z prof. Jerzym Kłoczowskim, wywiad przepr. Paweł Uśpieński, Europejczyk 1996, nr 4, s. 10–12.

Duchowa pustka, Gazeta Wyborcza 1996, nr 233, s. 20.

L’essor de l’Europe du Centra-Est et les transformations en Europe byzantino-slave de l’Est, w: Peuples et civilisations–XIVe et XVe siècles: crises et génèses, red. Jean Favier, Paris 1996, s. 423–539.

Grabic – żołnierz Baszty, w: Jan Józef. Spotkania i spojrzenia. Książka o Janie Józefia Lipskim, Warszawa 1996, s. 18–28.

Les historiens et la culture de la paix, PAX: Comité International des Sciences Historiques. Bulletin d’Information 22, Paris 1996, s. 151–155.

Instytut Europy Środkowo-Wschodniej. Biuletyn Informacyjny 1996, nr 1 (1991/92), s. 9–15.

Ksiądz profesor Mieczysław Brzozowski, w: tamże, s. 102.

Moja przyjaźń z Adamem, w: Adam Stanowisk – wychowawca – społecznik – chrześcijanin, Lublin 1996, s. 81–84.

Occidentalisation et christianisation de l’Europe du Centra-Est aux XIVe–XVIe siècles, w: Homo religionus autor de Jean Delumau, Paris 1996, s. 34–42.

Polen, w: Theologische Realenzyklopadie, Bd. 26, Berlin 1996, s. 758–778.

Refleksje o Powstaniu Warszawskim w 50 rocznicę, w: Powstanie Warszawskie w historiografii i literaturze 1944–1994, pod red. Zygmunta Makowskiego w Jerzego Święcha, Lublin 1996, s. 91–96.

Relacje między jednoczącą się Europą a Wschodem, w: Polskie Spotkania Europejskie 1996. Materiały z konferencji 10–22 maja 1996, Warszawska Fundacja im. Roberta Schumana, s. 32–35 i głos w dyskusji, s. 47–48.

Skrót przemówienia w Radzie Wykonawczej UNESCO 23 IV 1996, Summary Rekord (149th session) 1996, s. 55–56.

UNESCO w pięćdziesiątym roku działania. Rozmowa z prof. Jerzym Kłoczowskim, przewodniczącym Polskiego Komitetu ds. UNESCO, rozmowę przepr. Danuta Szamańska, Problemy Opiekuńczo-Wychowawcze 1996 (37, 2), s. 38–41.

Uwagi do ankiety „Oblicze duchowe sił zbrojnych Polski” rozesłanej w 1942 r. na polecenie Komendy Głównej AK, w: Siły Zbrojne Trzeciej Rzeczypospolitej. Myśli i rozważania, red. J. Zajdzik, Warszawa 1996, s. 244–246.

W obliczu duchowej pustki. Rozmowa z prof. Jerzym Kłoczowskim, wybitnym historykiem Kościoła, głównym organizatorem Międzynarodowego Kongresu Historyków w Lublinie, Katolicka Agencja Informacyjna, Biuletyn nr 70 z 30 VIII 1996, s. 35–40.

W obliczu duchowej pustki. Rozmowa z prof. Jerzym Kłoczowskim, wybitnym historykiem Kościoła, głównym organizatorem Międzynarodowego Kongresu Historyków w Lublinie, Katolicka Agencja Informacyjna, Biuletyn nr 31 z 10 IX 1996 i nr 37.

Zakony w Polsce nośnikami wartości europejskich oraz ich wkład w tworzenie kultury polskiej, w: Tożsamość i otwartość na inne społeczeństwa, red. I. Dyczewski, Lublin 1996, s. 105–117.

Nowe ujęcie, rec.: Daniel Olszewski, Dzieje chrześcijaństwa w zarysie, Kraków 1996, Nowe Książki 1996 (8), s. 26.

1997Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Le catholicisme en Europe du Centra–Est du XIIIe au XXe s., w: Encyclopédie des religions, Sous la dir. De Fr. Lenoir et Yse T. Masquelier, Paris 1997, t. 1, s. 509–525.

Cerkvi i reliosnye obščestva v sovremennoj istoriografii, w: Katolicyzm w Rosji i prawosławie w Polsce (XI–XX w.), red. J. Bardach i in. Warszawa 1997, s. 11–23.

Chrétienté nouvelle, w: Dictionnaire encyklopédique du Moyen Age, Sous la dir. De André Vauchez, Paris 1997, t. 1, s. 319–320.

Cywilizacja bizantyjsko-słowiańskie, tamże, str. 85–105.

Człowiek w społecznościach religijnych średniowiecza, w: Człowiek w społeczeństwie średniowiecznym, red. R. Michałowski i in., Warszawa 1997, s. 89–96.

Ekumenizm usilie da raz’vereš drugija. S prof. Ježu Kločovski razgovarja Ivan Kalčev, Folosofski Vestnik 1997 (9), s. 18.

Instytu Geografii Historycznej Kościoła w Polsce, w: Encyklopedia katolicka, t. VII, Lublin 1997, str. 294–295.

Jagiellon, w: Dictionnaire encyclopédique, (nr 673), s. 803.

Jakub de Paradyż, w: tamże, s. 803.

Kultura litewska i polska w ich wzajemnych związkach (kilka uwag historyka), Lithuania 1997 (3/4), s. 11–13.

Les religieuses et leur activité dans le cadre de la résistance totale de la societé polonaise dans les années de l’occupation 1939–1945, w: Contributi alla Staria Socio-Religiosa Omaggio di dieci studiosi Europei a Gabriele De Rosa, a cura di Agnese Lauretta Coccato, Vincenza, 1997, str. 63–74.

Między modernizacją a kulturą. Wypowiedzi przewodniczącego PK ds. UNESCO prof. Jerzego Kłoczowskiego na forum Komisji Kultury i Środków Przekazu Sejmu RP, 19 XI 1996, UNESCO i My 1997 (1), s. 11–12.

Novogrodek, w: Dictionnaire encyclopédique (nr 673), t. 2, s. 1088.

Occidentalisation et christianisation de l’Europe du Centre–Est aux XIVe–XVe siècles, w: Homo religious autour de Jean Delumeau, Paris 1997, s. 34–42.

Piast, w: Dictionnaire encyclopédique, (nr 673), t. 2, s. 1210.

Poméranie, w: tamże, s. 1329.

Potrzeba dialogu. Rozmowa z prof Jerzym Kłoczowskim, przedstawicielem Polski w Radzie Wykonawczej UNESCO. Rozmawiała Iwona Brandy, Głos Katolicki (Paryż) 1997 (39, 9), s. 13.

La première évangélisation de l’Europe Centrale, w: Encyclopédie des religions (nr 671), t. 1, s. 503–508.

Przychodzimy z bogatą kartą. Rozmowa z prof. dr. Jerzym Kłoczowskim o miejscu Polskie w Europie. Rozmawiała Anna Jarmusiewicz, Rzeczpospolita Plus Minus 17–18 maja 1997.

Přemyslides, w: Dictionnaire encyclopédique, (nr 673), t. 2, s. 1252.

Stanislas, w: tamże, s. 1458.

Średniowieczne okręgi klasztoru dominikanów mazowieckich, w: Kultura staropolska – kultura europejska. Prace ofiarowane Januszowi Tazbirowi w siedemdziesiątą rocznice urodzin, Warszawa 1997, s. 149–154.

Święty Benedykt – patron Europy, w: Benedyktyńska praca. Studia historyczne ofiarowane o. Pawłowi Sczanieckiemu OSB, Kraków 1997, s. 25–32.

Tadeusz Baszyński – formacja ideowa i służba publiczna, w: Zakład Fizjologii Roślin Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie (1974–1997), s. 43–47.

Wprowadzenie (i redakcja tomu): O. Halecki, Od Unii Florenckiej do Unii Brzeskiej, Lublin 1997, t. I, str. 7–12.

Wprowadzenie (i redakcja tomu) Chrześcijaństwo Rusi Kijowskiej, Białorusi, Ukrainy i Rosji, (X–XVII wiek), Rozprawy Wydziału Historyczno-Filozoficznego PAU, Kraków 1997, s. 5–31.

1998Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Bądźmy sobą, w: Anna Jarmusiewicz, W Polsce czyli w Europie. Rozmowy na początek XXI wieku, Kraków 1998, s. 113–121 (przedruk wywiadu dla „Rzeczpospolitej”, 17/18 kwietnia 1997).

Historyk wobec siebie i przeszłości. Rozmowa z profesorem Jerzym Kłoczowskim (przeprowadził i oprac. Prof. Henryk Gapski), w: Historiae Peritus. Księga Jubileuszowa prof. Jerzego Kłoczowskiego, t. II, Lublin 1998, s. 25–105.

Kontrata ruska w polskiej prowincji dominikańskiej w XIV–XVI wieku, w: Prosphonema Misselanea Historica et Philologica Jaroslavo Isaievyc sexagenano dedicato, Leopolin 1998, s. 301–307.

Le concept de l’Etat-Nation: Les traditions polonaises et la situation aujourd’hui, w: Les mutations de l‘Etat-nation en Europe a l’aube du XXIw siecle, ed. Du Conseil en Europe, 1998, s. 83–89.

Le question des relations entre l’Etat et l’Eglise au XVe siecle polonais, w: Histoire des idees politiques de l’Europe Centrale, red. Chantal Delsoll i Michał Masłowski, PUF, Paris 1998, s. 62–76.

Les tradition de cito genneté en Pologne et dans la Republique polono-lituano-ristuene, tamże, s. 229–237.

Młodsza Europa. Europa Środkowo-Wschodnia w kręgu cywilizacji chrześcijańskiej, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 1998.

Rozmowy o Europie, Wydawnictwo Radia Lublin, Lublin 1998.

Zakony i klasztory w Europie Środkowo-Wschodniej X–XX wiek, red. J. Kłoczowski, H. Gapski, Lublin 1998.

1999Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Bulletin of the International Fedration of the Institutes of East Central Europe, vol. 1–2, Lublin 1992/98: Intrudction, s. 11; East Central Europe, s. 13–15; Handbooks of the History of Belarus, Lithuania, Poland and Ukraine (razem z A. Wróblewską), s. 113–115, Lublin 1999.

Christianity in East Central Europe. Late Middle Ages , red. J. Kłoczowski, P. Kras, Lublin 1999.

European Unity and Eastern Europe, w: Polish European Meetings 1996 and 1997, Warsaw Polish Robert Schuman Foundation, s. 16.

Fehéroroszország, Lituánia, Lengyelország es Ukraina történetének uj össefoglaló feldolgozásai, w: Regio 1998, nr 4, Budapest, str. 133–141.

Introduction, w: Churches and Confessions in East Central Europe in Early Modern Times, red. H. Łaszkiewicz, s. 718.

Introductions, tamże, s. 11–12.

J. Kłoczowski, Unia Lubelska, Lublin Miastem Unii, Lublin 1999

Karol Górski – historyk polskiego chrześcijaństwa, Toruń 1999, s. 63–77.

Kościół katolicki a kultura artystyczna w dziejach Polski przedrzobiorozbiowej, w: Ornamenta Eclesiae Poloniae. Skarby sztuki sakralnej X–XVII, Warszawa 1999, s. 9–19.

Klosterkreise in der polnischen Dominikanerprovinz in Mittelalter, w: Vita Relgiosa im Mittelalter, Gestschrift für Kaspar Elm, Berlin 1999, s. 532–542.

List prof. J. Kłoczowskiego (z 15 czerwca 1996), w: Ks. Józef Waszczak, Ks. Antoni Słomkowski, Warszawa 1999, s. 408.

La nouva cristianita del mondo occidentale. La cristianizazione degli slavi, degli scandinavi e degli ungheresi tra il IX e XI secole, w: Storia del christianesimo, t. IV., wyd. Borta Citta Nuova, Roma 1999, s. 865–905.

Les mendiants en Europe du Centre-Est au Moyen Age: les problemes de leurs fonctions et leur impotance, w: Christianity in East Central Europe Late Middle Ages, Lublin 1999, red. J. Kłoczowski, s. 44–446.

Nowe chrześcijaństwo świata zachodniego. Chrystianizacja Słowian, Skandynawów i Węgrów między IX a XI wiekiem, tamże, s. 691–730.

O polskim Kościele ostatniego wieku, w: Kościół XX wieku, Rozmowy Ewy K. Czaczkowskiej, Katowice 1999, s. 215–235.

Posłowie do przemówienia Jana Pawła II wygłoszonego w siedzibie UNESCO w Paryżu 2 czerwca 1980 roku, Warszawa 1989, s. 22.

Przedmowa do wydania polskiego: Biskupi, mnisi i cesarze 610–1054, w: Historia chrześcijaństwa, t. IV, Warszawa 1999, s. 13-14.

Siostry zakonne w Polsce w latach 1939–1947 i ich społeczne funkcje, w: Idea Europy i Polska w XIX i XX wieku. Księga ofiarowana dr. Adolfowi Juzwence, Wrocław 1999, s. 167–172.

Tożsamość odmienność, tolerancja a kultura pokoju, red. J. Kłoczowski, S. Łukasiewicz, Lublin 1999.

Travaux sur l’histoire des paroisses en Europe. Realisations et programme d’etude, w: Pieri é parrochie in Europa dal Medioevo all’era contemporanea, a cura di Cosimo Damiano Fonseca a Cinzio Violante, Galatina, Congedo Editore 1990, s. 7–15.

U podstaw chrześcijańskiej kultury – chrześcijaństwo zachodnie wczesnego średniowiecza, w: Narodziny średniowiecznej Europy, red. H. Samsonowicz, Warszawa 1999, s. 85–113.

Unia Lubelska i tradycje integracyjne w Europie Środkowo-Wschodniej, red. J. Kłoczowski i P. Kras, Lublin 1999.

Wprowadzenie: Unia Lubelska – nowe perspektywy i spojrzenia, w: Unia Lubelska i tradycje integracyjne w Europie Środkowo-Wschodniej, red. J. Kłoczowski i P. Kras, Lublin 1999, s. 5–11.

Wstęp, w: Zakony i klasztory w Europie Środkowo-wschodniej w X–XX wieku, red. H. Gapski, J. Kłoczowski, s. 9–10.