Stanisław Leon Popek (ur. 1936)

Psycholog, malarz, poeta, wykładowca, eseista. Urodził się 20 lutego 1936 roku w Korytynie na Zamojszczyźnie. Studiował wychowanie plastyczne, historię sztuki, pedagogikę i psychologię. Jest profesorem zwyczajnym. Zajmuje się psychologią różnic indywidualnych, psychologią zdolności, twórczości i sztuki. W latach 1958–1963 pracował jako nauczyciel wychowania plastycznego i muzycznego w liceach pedagogicznych w Leśnej Podlaskiej i w Zamościu.

Praca naukowaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Do 1969 roku był kierownikiem sekcji plastyki w Okręgowym Ośrodku Metodycznym przy KOS w Lublinie, po czym objął stanowisko kierownika zespołu liceów ogólnokształcących, na którym to stanowisku pozostał roku 1972. W 1973 roku uzyskał stopień doktora psychologii i rozpoczął pracę na Wydziale Pedagogiki i Psychologii UMCS w Lublinie, gdzie pracuje również obecnie. Był kolejno prodziekanem (1979–1982), dyrektorem Instytutu Psychologii (1982–1984), dwukrotnie dziekanem Wydziału Pedagogiki i Psychologii UMCS (1984–1987 i 1990–1996), a w roku 2003 objął funkcję rektora Wyższej Szkoły Humanistyczno-Ekonomicznej im. Jana Zamoyskiego w Zamościu i na tym stanowisku pozostał do 2006 roku.

RedaktorBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Jest autorem wielu monografii, redaktorem książek, redaktorem naukowym „Annales Universitas Mariae Curie-Skłodowska”, twórcą dziewięciu tomów poezji, wiersze publikował również w wielu almanachach i czasopismach literackich. Jest członkiem Lubelskiego Oddziału Związku Literatów Polskich, a w latach 1998–2002 był jego prezesem.

NagrodyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Jako poeta jest laureatem wielu prestiżowych nagród ogólnopolskich, m.in. Nagroda Ministra Kultury i Sztuki (1961); Medal Komisji Edukacji Narodowej (1976), Zasłużony Działacz Kultury (1967), Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (1984), dwukrotnie I Nagroda w Konkursie Poetyckim im. A. Kamieńskiej w Krasnymstawie (1999, 2003).

Jako artysta malarz tworzy głównie pejzaże; miał wiele wystaw zarówno w kraju, jak i zagranicą.

Książki poetyckieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści