Historie rodzinne z Lublina i Lubelszczyzny

Program edukacyjny Rodziny lubelskie ma na celu pokazanie wieloreligijnego i wieloetnicznego Lublina poprzez przybliżenie historii kilku rodzin żyjących w tym mieście w okresie międzywojennym. Rodziny te różniły się: narodowością, religią, kulturą, tradycją, zachowaniem. W zależności od pochodzenia jej członkowie uczęszczali do różnych szkół, zaopatrywali się w różnych sklepach, w różnych miejscach się modlili. Mimo wielu, nieraz trudnych do przezwyciężenia różnic, rodziny te żyły obok siebie tworząc wspólnotę. Program Rodziny lubelskie stara się przedstawić obraz Lublina takiego, jakim był przed wojną poprzez fotografie, relacje mówione, mapy, listy rodzinne, dokumenty. Zamieszczone drzewa genealogiczne pokazują jak często więzy rodzinne łączą elementy wielu kultur.

Program ten przedstawia historię życia kilku lubelskich rodzin: państwa Magierskich, Krausse, Wójtowiczów, Żytomirskich oraz losy rodzin Zińczuków i Bychawskich, a także Hochman i Putterman.

Zachęcamy także wszystkich badaczy historii rodzinnych z obszaru Lublina i Lubelszczyzny, do podzielenia się z nami swoimi odkryciami. Najciekawiej opracowane materiały umieścimy na naszej stronie!