Pomniki lubelskie – pomnik Bolesława Bieruta

Pomnik Bolesława Bieruta na placu Bieruta (obecnie plac I.B. Singera) w Lublinie

Data odsłonięciaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

rozebrany w lipcu 1989 roku

AutorBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Bronisław Kubica

Pomnik składający się z figury na postumencie (łączna wysokość 8,5 m) i umieszczonego za nią parawanu na dwóch cokołach. Postać stojąca, w długim płaszczu zapiętym pod szyją, w lewej ręce trzymała prostokątną teczkę, prawą mając lekko wysuniętą ku tyłowi.

Postument pod figurą o podstawie kwadratowej, lekko zwężający się ku górze. Na powierzchni parawanu delikatny relief naśladujący strukturę muru. Jego część środkowa lekko cofnięta, z zaznaczonym zarysem głowy orła, w części dolnej napis: BOLESŁAW BIERUT.

Na skrzydłach parawanu lekko abstrakcyjne nieregularności mające być ilustracją dekretów o reformie rolnej i nacjonalizacji przemysłu.

Pomnik autorstwa Bronisława Kubicy – zwycięzcy rozpisanego konkursu – odsłonił 19 lipca 1979 roku sam Edward Gierek. Monument ustawiono na ówczesnym placu Bieruta. Pomnik został zdemontowany 31 lipca 1989 r. przez pracowników Kieleckiego Przedsiębiorstwa Budowy Mostów.

Kazimierz S. Ożóg, Pomniki Lublina, Ośrodek „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 2014.