Małgorzata Sawicka

Reporterka związana z Radiem Lublin od 1974 roku. Wydalona z pracy w stanie wojennym. Zajmuje się reportażem radiowym. Uhonorowana wieloma nagrodami i wyróżnieniami w konkursach ogólnopolskich i lokalnych (w sumie ok. 60). Kilkakrotnie reprezentowała Polskę na międzynarodowych festiwalach sztuki radiowej. Jej reportaż o lubelskim Starym Mieście zatytułowany „Księga złoczyńców” otrzymał Grand Prix na międzynarodowym festiwalu sztuki radiowej organizowanym przez Europejską Unię Radiową w Hvarze (Chorwacja) w 2001 r.

Podróżniczka z zamiłowania. Zwiedziła wszystkie kontynenty z wyjątkiem Antarktydy. Część jej wrażeń zawiera książka wydana przez Radio Lublin "ABC Globtrotera czyli prywatny słownik Małgorzaty Sawickiej". Gawędy o miejscach, ludziach i lekturach zaczęła pisać dla przyjaciół, gdy zorientowała się, że nie jest w stanie opowiedzieć im wszystkich wrażeń z wędrówek po świecie. Przez 10 lat od 1994 roku ukazywały się one na antenie Radia Lublin, były także ze zdjęciami publikowane w Kurierze Lubelskim.

Autoironicznie o sobie:
W młodości (średni Gomułka czyli historia dość odległa) tak bardzo pragnęłam zostać dziennikarzem i podróżować, że byłam gotowa wstąpić do zakonu, byle tylko pojechać do Ameryki Południowej czy Afryki. Kiedy w liceum przeczytałam broszurkę o zgromadzeniu sióstr „Felicjanek Misjonarek dla Polonii Zagranicznej” i możliwości pracy na innych kontynentach, z wrażenia pomyliłam pragnienie z powołaniem. Tylko trzeźwej i bardzo stanowczej interwencji rodziców zawdzięczam to, że nie zostałam zakonnicą.
Na studiach zapisałam się do chóru UMCS-u, który często koncertował za granicą, ale po pierwsze fałszowałam, a po drugie (i nawet ważniejsze) śpiewanie mnie nudziło. Jako świeżo upieczona polonistka (UMCS w Lublinie) omal nie zostałam gosposią w ambasadzie polskiej w Londynie, bo akurat wtedy pani amasadorowa szukała kogoś do pomocy w urządzaniu przyjęć.
Kiedy już pracowałam w Radiu Lublin i zarobione pieniądze głównie wydawałam na podróże, tuż przed wyprawą do Indii w 1981 roku wprowadzono stan wojenny. Straciłam i pracę, i szansę na otrzymanie paszportu. Szkoda, że nie wydawano odmów na piśmie, bo miałabym ich sporą kolekcję. W końcu napisałam zuchwałą skargę na lubelską bezpiekę do ministra spraw wewnętrznych gen. Kiszczaka. Nie odpisał, ale paszport dostałam.
Zostałam Antypodą albo Kangurem – jak mnie żartobliwie nazywali przyjaciele. W Australii pracowałam żeby żyć, a podróżowałam, żeby nie zwariować. Na wyprawy jeździłam z Andrzejem Sawickim, który od 30 lat mieszkał w Australii. Przez przypadek nosił takie samo nazwisko jak ja, a ponadto też miał duszę włóczęgi. Jego samochodem (subaru z napędem na cztery koła) objechaliśmy spory kawał Australii. Reporterski plon tych wypraw ukazywał się w „Przekroju”, „Kontynentach”, magazynie „Relax” wychodzącym w Chicago oraz w polskich gazetach w Melbourne i Sydney. Do kraju wróciłam w 1992 roku. A z moim mężem, zwanym przez przyjaciół Panem Jędrusiem, podróżuję do dziś.

Wybór reportaży

PANI NA LEOPOLDOWIE    [1975]
Zawiadowca stacji w spódnicy – Lucyna Więckiewicz opowiada o swojej pracy i pasjach.
II nagroda w konkursie redakcji społecznej Polskiego Radia.

BALLADA O WROTKOWIE    [1977]
II nagroda w ogólnopolskim konkursie na radiowy reportaż literacki pod hasłem „Tradycje, przemiany, teraźniejszość i przyszłość regionu lubelskiego”. Reportaż zaginął gdy usunięto go z archiwum i zwolniono autorkę z pracy po wprowadzeniu stanu wojennego.

ŁĄKA NA SKRAJU WSZECHŚWIATA    [1978]
Relacja Jana Wolskiego ze spotkania z kosmitami, którzy wylądowali na jego łące w Emilcinie pod Opolem Lubelskim.

POWRÓT SYNA MARNOTRAWNEGO     [1979]
III nagroda w konkursie naczelnej red. publicystyki pod hasłem „Bariery” (reportaż zaginął jw.)

ZŁA MONETA – dramat w trzech aktach    [1981]
Historia zmagań załogi Spółdzielni Inwalidów „Jedność” w Kraśniku o samorząd zestawiona z dramatem Witkacego „Gyubal Wahazar czyli na przełęczach bezsensu”
Nagroda główna w ogólnopolskim konkursie Polskiego Radia nt. samorządności.

CZAS PRZEBACZENIA    [1992]
Na przykładzie losów Bazylego Tokarczyka w reportażu przedstawiony jest konflikt polsko-ukraiński w Bieszczadach.

PRZEŻYJMY TO JESZCZE RAZ    [1993]
Jan Rusek – robotnik za czynny udział w historycznych wydarzeniach zapłacił wysoką cenę. Po przesłuchaniu w III komisariacie milicji w Lublinie w 1979 r. stracił wzrok. Jego dramatyczne losy są w opozycji do optymistycznej audycji Adama Tomanka z Radia Lublin przygotowywanej pod koniec każdego roku.

WESOŁE MIASTECZKO CZYLI PIENIĄDZE I MIŁOŚĆ    [1993]
Trochę groteskowe, trochę tragiczne zwierzenia zamożnego właściciela wesołego miasteczka, który szuka spełnienia w kolejnych małżeństwach. Wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie „Polska 92”

NA ŻYWO ZAKOPANI W GROBIE    [1993]
Destrukcyjna siła narkomanii sprawia, że nie tylko syn niszczy swoje życie wirusem HIV, ale też rujnuje egzystencję matki.
Nagroda w konkursie na reportaż o AIDS

POLSKA WYSPA    [1993]
Podczas imprezy imieninowej Andrzejów (seniora i juniora) Sawickich w polskim ośrodku wypoczynkowym Bielany niedaleko Sydney w Australii poznajemy skomplikowane losy emigrantów.

DROGA DO NIEBA    [1993]
Zwierzenia staruszki, która nie chce pójść do domu starców. Nagroda w konkursie wewnętrznym Radia Lublin.

MAŁY KSIĄŻĘ W POPRAWCZAKU    [1993]
Inscenizacja „Małego księcia” w zakładzie poprawczym w Dominowie jest okazją do pokazania jak dalece życie wychowanków odległe jest od piękna i dobra zawartego w książce.

NAZNACZONA NA ŚMIERĆ (współautor: Beata Pietruszka)    [1993]
Monolog kobiety, która w obliczu nieuleczalnej choroby usiłowała popełnic samobójstwo.

IMIONA STRACHU    [1993]
Niewspółmierność strachu przeżywanego w czasach pokoju i wojny. Jaki ślad w psychice dziecka Zamojszczyzny - Stefanii Osickiej zostawiły wojenne przeżycia.
Wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie organizowanym przez Studio Reportażu i Dokumentu w Warszawie „Polska i świat 93”. Najlepszy reportaż emitowany w Radiu Lublin w IV kwartale 1993

WOJNA I CHLEB I     [1994]
Monte Cassino skąd kiedyś promieniowała kultura Benedyktynów, a potem sława oręża polskiego.

WOJNA I CHLEB II        [1994]
Z humorem i swadą Stanisław Zaśko opowiada o swojej tułaczce wojennej – od obrony Włodzimierza Wołyńskiego w 1939 poprzez Monte Cassino aż po powrót do rodzinnej wsi w 1947 roku.

DWÓR OBRONNY    [1994]
Opowieść o tym jak Wiesław Trumiński – robotnik z Lublina kupił i odrestaurował zabytkowy dwór obronny z XVI wieku w Jakubowicach Konińskich.

CZARY MARY CZYLI MATKA GWIAZDY    [1994]
Opowieść Danuty Steczkowskiej o swej muzykującej rodzinie i dziwięciorgu dzieciach, z których Justyna okazała się najwybitniejsza.

ODPUST W BORUNACH    [1994]
Cuda jakie wydarzyły się w życiu Marii Petrusewicz są dowodem na jej niezłomność w kwestiach moralności, wiary i patriotyzmu (nagrane w czasie odpustu w Borunach na Białorusi).

MSZA POLOWA    [1994]
Wspomnienia żołnierza IX Pułku Piechoty w Zamościu – Jana Sitka z Bondyrza.

WOŁANIE ZIEMI   [1995]
Powrót dziecka Zamojszczyzny – Marii Perkowskiej-Rusek w rodzinne strony (okolice Wojdy).

ORGANISTKA    [1994]
Droga od rosyjskiej szkoły i komsomołu do kościoła i polskości. Opowieść organistki z polskiego kościoła w Brześciu – Swietłany Pietruczuk.

STUDNIA    [1994]
Próba odtworzenia życia wiejskiej kobiety, matki kilkorga dzieci, która skoczyła do studni.

ŚWIAT W ZIARNKU PIASKU    [1995]
Życie, twórczość i śmierć Stanisława Ostoi Kotkowskiego, wybitnego artysty australijskiego polskiego pochodzenia.

ŚLIMAKI    [1994]
Sławomir Orzeł rolnik z wyobraźnią i polotem postanawia założyć pierwszą na Lubelszczyźnie hodowlę ślimaków afrykańskich. O zwyczajach jedzenia ślimaków i sposobach ich przyrządzania mówią studenci z Francji.

ŻÓŁWIE I LUDZIE    [1995]
Andrzej i Sławomira Jabłońscy mówią o odbudowie populacji żółwi w rezerwacie Żółwiowe Błota – jedynej ostoi żółwia błotnego w Europie.
Nagroda w konkursie Ekologicznym

ZEGARY MAJĄ DUSZĘ    [1995]
O zegarmistrzowskich tradycjach rodzinnych i pasji ożywiania starych zegarów mówią Helena i Marian Gładyszowie z Piask.

DEMON    [1995]
Opowieść nastolatki namiętnie czytującej powieści grozy Grahama Mastertona o tym jak zaczął ją nawiedzać demon.

GDZIE PTAKI UMILKŁY I ZNIKŁY JAGODY    [1995]
Dewastacja środowiska naturalnego wokół puławskich Zakładów Azotowych.

LEKCJA DEMOKRACJI    [1996]
Relacja z seminarium „Dziennikarstwo i demokracja” zorganizowane przez FOJO – Szwedzki Instytut Kształcenia dziennikarzy dla grupy dziennikarzy z byłych krajów bloku wschodniego.

CZŁOWIEK, KTÓRY WIDZI MYŚLĄ    [1996]
Niewidomy Jerzy Jezior rzeźbi w drewnie, choć utracił wzrok i kaleczy ręce ostrym dłutem.
Złoty Sześciopunkt – nagroda główna w konkursie ogólnopolskim organizowanym przez Polski Związek Niewidomych.

GRANICE MIŁOŚCI    [1996]
Miłość i zdrada w discopolowym romansie Polaka i Ukrainki

OPOWIEŚĆ O WSI, KTÓREJ NIE MA    [1996]
Opowieść o tym jak znikła wieś Rudka po napadzie bandy ukraińskiej.

ZAGUBIONE DRZWI    [1996]
Przejmująca opowieść Stanisławy Turkiewicz o tym jak Ukraińcy wymordowali w 1945 roku całą jej rodzinę. Mimo przeżytej tragedii i wciąż żywych wspomnień przebacza zbrodniarzom, a z ich współbraćmi pragnie pojednania.
Mówią: Stanisława Turkiewicz i Władysława Skoczylas z Zanowinia gm. Dorohusk.
I nagroda w konkursie wewnętrznym Radia Lublin w III kwartale 1996 r.

CMENTARZE I TOASTY    [1997]
Esej radiowy o konflikcie polsko-ukraińskim i próbach jego łagodzenia po obu stronach Bugu. Nagroda w konkursie wewnętrznym Radia Lublin.

NAWRÓCENIE    [1997]
Stanisław Róż – polski misjonarz pracujący w Kenii opowiada o specyfice pracy wśród Masajów (nagrane w Afryce).

OPTYMISTYCZNA OPOWIEŚĆ O KORZENIU ŻYCIA    [1997]
Plantator z ziołowego zagłębia w Fajsławicach – Sławomir Chmiel opowiada jak założył uprawę żeń-szenia.

JULIA Z PLEMIENIA KIKUJU    [1997]
Determinacja murzyńskiej kobiety w dążeniu do samodzielnego, niezależnego życia (nagrane w Mombasie – Kenia).

MISTRZ CEREMONII    [1997]
Żywa skamielina z epoki PRL-u. Mistrz ceremoniału świeckiego Marian Wygachiewicz nieświadomie ośmiesza socjalistyczne stereotypy, nowomowę i nachalną propagandę. Wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie „Polska i świat 97”

DRZEWA I LUDZIE     [1997]
Nastrojowy obrazek z lasów, którymi opiekuje się Marek Lach – spadkobierca tradycji i pasji leśników dawnej ordynacji zamojskiej.
Nagroda główna Dyrekcji Lasów Państwowych

TRZECIA RÓŻA     [1997]
Malarz samouk Zygmunt Patryjewicz oraz jego żona Anna opowiadają o żarliwej pasji twórczej i półwiecznej wzajemnej miłości.

TRZECI NAŁÓG    [1997]
88-letni Wiktor Tuderewicz z Kępy Gosteckiej niestrudzenie szuka miłości (tytułowy trzeci nałóg). Opowiada i tym w ciepły dzień lata podczas codziennej krzątaniny, przeprawy łodzią przez Wisłę i odwiedzin u znajomych.
Nagroda w konkursie wewnętrznym R.L.

SADY, SERCA I RĘCE    [1997]
W kolonii Klimczyce gm. Sarnaki od kilku pokoleń rodzina Łopatniuków zajmuje się sadownictwem. A sady i przechowalnie mają takie, że budzą one podziw Holendrów uważanych za mistrzów w sztuce rozmaitych upraw.
Nagroda główna Ministra Rolnictwa w kategorii audycji radiowych.

ŁZY SOŁTYSA    [1997]
Reportaż z gminy Sarnaki ukazujący ambicje i wysiłki jej mieszkańców w przededniu wejścia do Unii Europejskiej. Łzy sołtysa – to nazwa kabaretu komentującego gminną (i polską) rzeczywistość.
Nagroda Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich za rok 1997.

CZŁOWIEK I STYL     [1997]
Monolog Kazimierza Grześkowiaka pokazuje mechanizm popadania w chorobę alkoholową i rozpaczliwe wysiłki popularnego w latach 60-tych piosenkarza i autora tekstów, by wyzwolić się z nałogu.
I nagroda w konkursie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej 1997.

RATUJCIE BUŹKĘ    [1998]
Reportaż o internetowej przyjaźni Polaków mieszkających w różnych stronach świata. Ich solidarność i zaangażowanie pomogły wyciągnąć rodzinę Beaty i Andrzeja Jakubowskich z ogarniętych zamieszkami Dżakarty (maj 1998).
Wyróżnienie w konkursie ogólnopolskim „Polska i świat 98”

POLSKIE PODWÓRKO    [1998]
Pierwszy zlot i nie wirtualne spotkanie internautów znających się tylko z listy dyskusyjnej „Polskie Podwórko”

PEŁNE ŻYCIE    [1998]
Dzieje Ireny Mider, która wraz z grupą polskich dzieci zaopiekował się po wojnie rząd Nowej Zelandii.

KROMKA NIEBA    [1999]
Szewczyk Andrzej, niewidomy poruszający się na wózku inwalidzkim, szuka w poezji pokrzepienia.

CZUŁA STRUNA    [1999]
Krzepiąca opowieść o trudzie uwalniania się od koszmarów przeszłości. Maria Perkowska-Rusek z Klementowic gm. Kurów nie potrafi ani zapomnieć, ani przebaczyć dawnych krzywd. Ale się stara i jednym z elementów terapii jest założenie Muzeum Dzieci Wojny.

TESTAMENT    [1999]
Opowieść i usuwaniu białych plam z naszej historii na przykładzie losów Zuzanny Nawalickiej i jej męża Karola – zesłańca kołymskiego.

ZAŚCIANEK, CZYLI LUDZIE WIELKIEJ KSIĘGI    [1999]
„Zaścianek” – to pisemko wychodzące w gminie Trzebieszów, w którym opisywane są dokonania mieszkańców w nowej sytuacji ekonomicznej.
Nagroda główna amerykańskiej Fundacji Local Government Partnership Program - Partnerstwo dla Samorządu Terytorialnego 1999. Wyróżnienie Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich w konkursie „Dylematy 99”.

KOMPOZYCJA NA TRZY GŁOSY I WIOLONCZELĘ    [1999]
Historia poszukiwań dziecka (prawdopodobnie ukrywanego na wsi niemieckiej Żyda) i prawdy o sobie. Młody muzyk z opery monachijskiej zakochany w Polce nie tylko włącza się do niezwykłych poszukiwań, ale też analizuje oraz ocenia historię rodziny i swego kraju.

POCZEKAJ TYLKO SKOŃCZĘ    [1999]
Kobieta interesu z Warszawy analizuje symptomy uzależnienia od internetu, który z jednej strony dostarcza fascynujących przeżyć z drugiej jest jednak niebezpieczną pułapką.

TOMEK I PIOTREK NA BALI     [1999]
Beata i Andrzej Jakubowscy z Jakarty podczas wakacji na Bali zmuszają synów do nauki polskiego języka i historii (nagrane w Indonezji).

NADZIEJA I JEJ DZIECI    [1999]
Jak bronić się przed presją nieuleczalnej choroby (stwardnienie rozsiane), co robić, by nauczyć się z nią żyć i mimo niej nie rezygnować z nauki i pracy.
Wyróżnienie w konkursie „Polska i świat 99”

ŻYCIORYS ZWYKŁEGO BIZNESMENA     [1999]
Peruwiańczyk z cząstką krwi polskiej, murzyńskiej i kreolskiej - Iwan Gontaro Bazalar osiedla się w Krasnymstawie, gdzie próbuje założyć biznes.

PSYCHOLE     [1999]
Ludzie zwani psycholami piszą do policji skargi na nieistniejącą służbę bezpieczeństwa. Ich losy ukazują skąd wzięły się ich obsesje i podejrzliwość, że są śledzeni.

WIEŻA W SERCU MIASTA    [1999]
Etiuda dźwiękowa o wieży Trynitarskiej i burzliwym życiu wokół niej – pełnym przestępców, prostytutek i alkoholików.

TRADYCJA    [2000]
Reportaż o jedynym w Polsce liceum na wsi. W Niedrzwicy tradycje edukacyjne sięgają dwudziestolecia międzywojennego, gdy szkołę organizował tam Władysław Wyszkowski, o czym opowiadają jego godni następcy Irena i Krzysztof Gęburowie.
Wyróżnienie w konkursie „Dziennikarstwo w służbie edukacji narodowej” .

LAJKONIK W GÓRACH SKALISTYCH    [2000]
Relacja z wyprawy przez Góry Skaliste z Andrzejem Badurą internetowym Lajkonikiem. Osiedlony w Calgary emigrant z Polski imał się różnych zajęć po przyjeździe do Kanady, ostatecznie kupił truck i podjął trudną, niebezpieczną pracę kierowcy.

KSIĘGA ZŁOCZYŃCÓW     [2001]
Archiwalne relacje sądowych skrybów z XVII wieku znalezione w lubelskim archiwum przy pomocy Józefa Kusa zadziwiająco zgodnie współbrzmią z opowieściami o lumpach, złodziejach i pijakach, którzy dziś grasują na lubelskiej starówce.
Grand Prix na międzynarodowym festiwalu sztuki radiowej organizowanym przez Europejską Unię Radiową w Hvarze – Chorwacja pod hasłem „W stronę starych tekstów” 2001

NAJMNIEJSZA MNIEJSZOŚĆ    [2001]
Reportaż przedstwia Karaimów – mikronaród pochodzenia tureckiego mieszkający od 600 lat w Trokach (Litwa). Jak szczątkowa mniejszość walczy o zachowanie tożsamości, języka, kultury i religii mówią Józef Firkowicz, Eugenia Maszkiewicz-Kobecka, Lidia Maszkiewicz i Halina Tamosiukiene.

SOŁTYS Z GUCIOWA    [2004]
Anna i Stanisław Jachymkowie z Guciowa na Roztoczu brawurowo zmieniają oblicze wsi w której się osiedlili po studiach w Lublinie.
2-gie miejsce w ogólnopolskim konkursie na tematy związane z Unią Europejską

WIECZÓR NA AMBONIE    [2002]
Henryk Chwaliński podczas czatowania na dziki opowiada o myślistwie.
III nagroda Polskiego Związku Myśliwskiego w konkursie „Rok Myśliwca 2002”.

LUDZIE LASU    [2002]
Myśliwi w służbie ochrony zwierzyny
III nagroda Polskiego Związku Myśliwskiego w konkursie „Rok Myśliwca 2002”

MISTERIUM DZWONU (współautor Mariusz Kamiński)    [2002]
Radiowa wersja artystycznego przedsięwzięcia dyrektora Teatru NN Tomasza Pietrasiewicza, by po 200 latach milczenia odezwał się w Lublinie dzwon św. Michała.
Reportaż reprezentował Polskie Radio na festiwalu Prix Europa.

JEŚLI TAM BĘDZIESZ    [2002]
Wspólne wysiłki Polaków i Ukraińców, by doprowadzić do otwarcia muzeum Juliusza Słowackiego w Krzemieńcu (nagrane na Ukrainie).

RZEKA JAK DOM     [2002]
Opowieść Bronisława Korneluka z Orchówka koło Włodawy o tym jak łowił całe życie ryby na rzece i poprzez nią poznawał historię Polski.

SERDECZNY ŁAŃCUCH     [2002]
Maria Winiarska z Krępca k/ Świdnika wynajmuje pokoje bezdomnym dziewczynom i stara się nauczyć ich życia w normalnym domu. Mieszka u niej Ewelina – półsierota z rodziny alkoholików.
Rekomendacja XVIII-tego Międzynarodowego Katolickiego Festiwalu Filmów i Multimediów – Niepokalanów 2003

DRZEWA I LUDZIE
Nagroda główna Dyrekcji Lasów Państwowych 2003

LAMENT OPATOWSKI    [2003]
W Opatowie (woj. świętokrzyskie) Rada Miasta prawie jednogłośnie podjęła uchwałę o odbudowie pomnika wdzięczności dla armii radzieckiej. Konflikt jest pretekstem do pokazania pejzażu polityczno-społecznego powiatowego miasteczka.

BIZNES DLA UCZCIWYCH     [2003]
Anatomia sukcesu spółki pracowniczej z Radzynia Podlaskiego. Choć podobne spółki upadły – ta radzi sobie i połowę produkcji sprzedaje za granicę.
Nagroda Główna im. Władysława Grabskiego - Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich 2003

NAJWESELSZY BARAK W OBOZIE    [2003]
PRL w anegdotach opowiadanych przez emerytowanego architekta z Pruszkowa – Tadeusza Jakubowskiego.

KAMIENIE I MOWA (lub) NARODZINY GŁOSU
Po usunięciu strun głosowych mówienie wydaje się niemożliwe, ale pacjenci zgromadzeni nad Jeziorem Białym na obozie rehabilitacyjnym uważają, że „być – to mówić” i po wielu trudnych ćwiczeniach rodzi się głos.

HISTORIA PRZYDROŻNEGO KRZYŻA     [2003]
Zastrzelenie Ukraińca w pobliżu przejścia granicznego w Dorohusku jest punktem wyjścia do przedstawienia dramatu biednej rodziny spod Kijowa i okazją do pokazania złożoności sytuacji przy wschodniej granicy Polski oraz niełatwej normalizacji stosunków polsko ukraińskich.

II miejsce w ogólnopolskim konkursie „Pogranicze 2004”. Nagroda Główna imienia Józefa Kuśmierka w konkursie Studia Reportażu i Dokumentu „Polska i Świat 2003”

WYBRANKI PANA BOGA     [2004]
Poświęcenie Anny Rybaczuk z Lublina – matki niepełnosprawnego dziecka.
Wyróżnienie (nominacja) w konkursie

SKRZYPEK W LUBLINIE     [2004]
Teodor Bikel (legendarny odtwórca roli Tewjego w bradwayowskim przedstawieniu „Skrzypka na dachu”) po raz pierwszy od 60 lat celebrował żydowski szabat w gmachu lubelskiej Jesziwy 25 czerwca 2004 r.

CZŁOWIEK GUMA    [2004]
Historia akrobaty cyrkowego Krzysztofa Rojka to przypowieść o losie człowieka, który po latach chwały i powodzenia żyje w bólu, biedzie i upokorzeniu.

OPĘTANIE (współautor: Beata Pietruszka)     [2004]
Opowieść o tajemniczej chorobie, wielkiej sile wiary i miłości rodzicielskiej gotowej do wszystkich wyrzeczeń.

ZBLIŻENIE NATURALNE     [2004]
Reportaż o trudzie szukania tożsamości i wykorzystaniu dwoistości dziedzictwa kulturowego do budowania pomostów przyjaźni i porozumienia między dwoma narodami.
Yaron Karol Becker urodził się na Syberii w rodzinie polskich Żydów. Po wojnie, przez 11 lat mieszkał w Polsce, potem wyjechał do Izraela, gdzie skończył studia. Mimo że ponad 20 lat nie mógł przyjechać do Polski – nie tracił kontaktu z polską kulturą i śledził losy „kraju niespełnionego marzenia”. Nie krył wzruszenia, gdy w Lublinie na UMCS rozpoczynał cykl wykładów „Izrael na rozdrożu”, z kolei w Izraelu jest prawdziwym ambasadorem polskiej kultury.
Wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie nt. mniejszości narodowych w Rzeszowie 2004

KAROL WYNALAZCA    [2005]
Młody geniusz z prowincji. Karol Kowalczuk maturzysta z Grabowca na Zamojszczyźnie zaprojektował rakietę, która była prezentowana na wystawie wynalazków w Japonii.

DOTKNIĘCIE MROKU (współautor: Beata Pietruszka)     [2005]
Analiza marginalnego, ale bardzo niebezpiecznego w skutkach zjawiska jakim jest satanizm.

WWW.WAGON    [2005]
Opowieść 40-latka Jacka Duchownika, którego trudna młodość przypadała na czasy rodzenia się Solidarności i wprowadzenia stanu wojennego oraz projekt www.wagon przygotowany przez młodzież z Akademii Obywatelskiej na 25-lecie Solidarności są dowodem na to, że prawda, sprawiedliwość, wolność, szacunek dla człowieka to uniwersalne wartości aktualne w każdej epoce.
Wyróżnienie w konkursie ogólnopolskim Melchiory 2005 w kategorii premiera roku.

MATKA POLKA     [2006]
Poprzez dramat Teresy Anisieni z Worońca widoczne są realia wsi, w której kiedyś był PGR: bieda, bezrobocie, alkoholizm mężczyzn i rozpaczliwe wysiłki kobiet walczących o swą godnośc i wykształcenie dla dzieci.

BEZWIEDNE SPOGLĄDANIE W PRZESTRZEŃ    [2006]
Po dwu dniach nieprzerwanego oglądania filmów (bicie rekordu Guinnessa we Wrocławiu), w lutym 2006 stracił życie maturzysta - Dawid Melaniuk. Reporterka odtwarza klimat w jakim przebiegał filmowy maraton i szuka odpowiedzi na pytania dlaczego młodzi ludzie pragną ekstremalnych doznań, w jakich dziedzinach ich szukają oraz jakie są granice rozsądku w eksperymentach z własnymi możliwościami.

DUCH ZIEMI     [2006]
W codzienność Starego Miasta, miejsca pełnego historycznych pamiątek, legend i przebrzmiałych zdarzeń wnika duch ziemi. Pokutuje on w podziemiach lubelskich za akty przemocy, których dopuścił się za życia. Swą winę próbuje odkupić przez gromadzenie wiedzy o dokonaniach tutejszych mieszkańców. Czasem bohaterskich, czasem okrutnych i haniebnych, a czasem pełnych mądrości i chwały. Koniec jego pokuty nastąpi dopiero wtedy, gdy ustaną wojny, gwałt i przemoc. Kim był duch za życia i dlaczego taką dostał pokutę?

PRZYGARNĄĆ ELENĘ
Elena Ozinkowska z Kazchstanu stara się pokonać urzędnicze bariery, by otrzymać status repatrianta i po studiach (historia UMCS) osiedlić się w Lublinie. Pomaga jej w tym lubelski radny Marcin Nowak, który uważa, że wykształcona finalistka konkursu Miss Polonia, miss uśmiechu i elegancji z pewnością nie będzie ciężarem dla miasta.