Zygmunt Bauman – bibliografia

Wybrana bibliografia w języku polskim i angielskim. Publikacje książkowe, wywiady, artykuły prasowe.

Szkoła z Mistrzem - prof. Zygmunt Bauman w rozmowie z o. Tomaszem Dostatnim
Szkoła z Mistrzem - prof. Zygmunt Bauman w rozmowie z o. Tomaszem Dostatnim (Autor: Bąk, Alina)

[RozwińZwiń]

Wybrana bibliografia w języku polskimBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

• Zygmunt Bauman, Zagadnienia centralizmu demokratycznego w pracach Lenina, Książka i Wiedza, Warszawa 1957.
  • Zygmunt Bauman, Socjalizm brytyjski; źródła, filozofia, doktryna polityczna, Państwowe Wydawnictwa Naukowe, Warszawa 1959.
  • Zygmunt Bauman, Z dziejów demokratycznego ideału, Iskry, Warszawa 1960.
  • Zygmunt Bauman, Z zagadnień współczesnej socjologii amerykańskiej, Książka i Wiedza, Warszawa 1961.
  • Zygmunt Bauman, Zarys socjologii. Zagadnienia i pojęcia, PWN, Warszawa 1962.
  • Zygmunt Bauman, Społeczeństwo, w którym żyjemy, Książka i Wiedza, Warszawa 1962.
  • Zygmunt Bauman, Socjologia na co dzień, Iskry, Warszawa 1962, [wyd. nast. 1964].
  • Zygmunt Bauman, Idee, ideały, ideologie, Iskry, Warszawa 1963.
  • Zygmunt Bauman, Zarys marksistowskiej teorii społeczeństwa, PWN, Warszawa 1964.
  • Zygmunt Bauman, Kariera; cztery szkice socjologiczne, wydanie II uzupełnione, Iskry, Warszawa 1965.
  • Zygmunt Bauman, Wizje ludzkiego świata. Studia nad społeczną genezą i funkcję socjologii, wydanie II, Ksiażka i Wiedza, Warszawa 1965 [zawiera streszczenie w języku rosyjskim i angielskim].
  • Zygmunt Bauman, Kultura i społeczeństwo. Preliminaria, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1966.

Publikacje wychodzące na ZachodzieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

• Zygmunt Bauman (przedmowa), Wydarzenia marcowe 1968, Instytut Literacki, Paryż 1969.
  • Zygmunt Bauman, Nowoczesność i Zagłada, z języka angielskiego przełożył Franciszek Jaszuński, Fundacja Kulturalna Masada, Warszawa 1992, w innej edycji: Wydawnictwo Literackie, przełożył Tomasz Kunz, Kraków 2009.
  • Zygmunt Bauman, Wieloznaczność nowoczesna, nowoczesność wieloznaczna, przełożyła Janina Bauman, przekład przejrzał Zygmunt Bauman, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1995.
  • Zygmunt Bauman, Wolność, Znak–Fundacja im. Stefana Batorego, Warszawa–Kraków 1995.
  • Zygmunt Bauman, Socjologia, przełożył z angielskiego Jerzy Łoziński, Zysk, Poznań 1996.
  • Zygmunt Bauman, Etyka ponowoczesna, przełożyła Janina Bauman oraz Joanna Tokarska-Bakir, przejrzał Zygmunt Bauman, Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 1996.
  • Zygmunt Bauman, Śmierć i nieśmiertelność. O wielości strategii życia, przełożył Norbert Leśniewski, Warszawa 1998.
  • Zygmunt Bauman, Prawodawcy i tłumacze, Instytut Filozofii i Socjologii PAN, Warszawa 1998.
  • Zygmunt Bauman, Problem główny współczesnej polskiej lewicy, Instytut Badań Społecznych i Międzynarodowych Fundacji im. Kazimierza Kelles-Krauzego, Warszawa 1998.
  • Zygmunt Bauman (wstęp), Wojciech J. Burszta, Waldemar Kuligowski, Dlaczego kościotrup nie wstaje: ponowoczesne pejzaże kultury, Sic!, Warszawa 1999.
  • Zygmunt Bauman, Globalizacja. I co z tego dla ludzi wynika, przełożyła Ewa Klekot, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 2000.
  • Zygmunt Bauman, Ponowoczesność jako źródło cierpień, Sic!, Warszawa 2000.
  • Zygmunt Bauman, Moralność w niestabilnym świecie, Drukarnia i Księgarnia św. Wojciecha, Poznań 2000.
  • Zygmunt Bauman, Życie na przemiał, przekład Tomasz Kunz, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2004.
  • Zygmunt Bauman, Tim May, Socjologia, Zysk, Poznań 2004.
  • Zygmunt Bauman (posłowie), Niepokoje amerykańskie, Wydawnictwo Instytutu Filozofii i Socjologii PAN, Warszawa 2004.
  • Zygmunt Bauman, Razem, osobno, przełożył Tomasz Kunz, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2005.
  • Zygmunt Bauman, Społeczeństwo w stanie oblężenia, Sic!, Warszawa 2006.
  • Zygmunt Bauman, Praca, konsumpcjonizm i nowi ubodzy, WAM, Kraków 2006.
  • Zygmunt Bauman, Życie na przemiał, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2007.
  • Zygmunt Bauman, Płynne życie, przełożył Tomasz Kunz, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2007.
  • Zygmunt Bauman, Szanse etyki w zglobalizowanym świecie, tłumaczenie Jacek Konieczny, Znak, Kraków 2007.
  • Zygmunt Bauman, Płynne czasy. Życie w epoce niepewności, tłumaczenie Maciej Żakowski, Sic!, Warszawa 2007.
  • Zygmunt Bauman, Płynna nowoczesność, przełożył Tomasz Kunz, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2007.
  • Zygmunt Bauman, Europa. Niedokończona przygoda, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2007.
  • Zygmunt Bauman, Futuryzm miast przemysłowych: 100 lat Wolfsburga i Nowej Huty, Martin Kaltwasser, Ewa Majewska, Kuba Szreder (redakcja), Korporacja Ha!art, Kraków 2007.
  • Zygmunt Bauman, Płynny lęk, przekład Janusz Margański, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2008.
  • Zygmunt Bauman, Wspólnota. W poszukiwaniu bezpieczeństwa w niepewnym świecie, tłumaczenie Janusz Margański, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2008.
  • Zygmunt Bauman, Zindywidualizowane społeczeństwo, GWP Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2008.
  • Zygmunt Bauman, Konsumowanie życia, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2009.
  • Zygmunt Bauman, Między chwilą a pięknem. O sztuce w rozpędzonym świecie, Officyna, Łódź 2010.
  • Zygmunt Bauman, Socjalizm. Utopia w działaniu, Wydawnictwo Krytyki Politycznej, Warszawa 2010.
  • Zygmunt Bauman, Kultura w płynnej nowoczesności, Agora, Warszawa 2011.
  • Zygmunt Bauman, Etyka ponowoczesna, Aletheia, Warszawa 2011.
  • Zygmunt Bauman, Sztuka życia, przekład Tomasz Kunz, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2012.
  • Zygmunt Bauman, 44 listy ze świata płynnej nowoczesności, przekład Tomasz Kunz, wydanie I w tej edycji, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2012.
  • Zygmunt Bauman, Europa niedokończona przygoda, przekład Tomasz Kunz, wydanie II, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2012.
  • Zygmunt Bauman, Straty uboczne. Nierówności społeczne w epoce globalizacji, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2012.
  • Zygmunt Bauman, Europa niedokończona przygoda. Nowe widmo Europy – komentarz 2012, wydanie II, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2012.
  • Zygmunt Bauman, To nie jest dziennik, przekład Maria Zawadzka, Wydawnictwo Literackie 2012.
  • Zygmunt Bauman, Kultura jako praxis, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.

Wywiady i rozmowy (wybór)Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

• Zygmunt Bauman, Dziesięć ważnych słów: rozmowy o Dekalogu, w rozmowie z Jarosławem Makowskim, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2002.
  • Zygmunt Bauman, Keith Tester, O pożytkach z wątpliwości. Rozmowy z Zygmuntem Baumanem, przełożyła Ewa Krasińska, Sic!, Warszawa 2003.
  • Zygmunt Bauman, W fortecach nowoczesności, w Leeds rozmawiał Łukasz Gałecki, „Gazeta Wyborcza”, 5.08.2006, s. 22.
  • Zygmunt Bauman, Tożsamość. Rozmowy z Benedetto Vecchim, przełożył Jan Łaszcz, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2007.
  • Zygmunt Bauman, Roman Kubicki, Anna Seidler-Janiszewska, Życie w kontekstach. Rozmowy o tym, co za nami i o tym, co przed nami, Wydawnictwo Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2009.
  • Zygmunt Bauman, Koniec orgii, z prof. Zygmuntem Baumanem rozmawia Tomasz Kwaśniewski, „Duży Format”, dodatek do „Gazety Wyborczej”, 9.02.2009, s. 2–5.
  • Zygmunt Bauman, Mężczyźni to trutnie, rozmawiał Tomasz Kwaśniewski, „Gazeta Wyborcza”, Męska Muzyka, 6.03.2009, s. 16.
  • Duży Format. Twarze Dużego Formatu, Agora, Warszawa 2009 [książka zawiera wywiad z Zygmuntem Baumanem].
  • Ignoranci i impotenci, z prof. Zygmuntem Baumanem rozmawia Tomasz Kwaśniewski, „Duży Format”, dodatek do „Gazety Wyborczej”, 18.11.2010, s. 2–5.
  • Zygmunt Bauman, Jacek Żakowski, Świat po pigułce, „Polityka”, 22.12.2010, [online:] http://www.polityka.pl/kraj/rozmowyzakowskiego/1511368,1,z-prof-zygmuntem-baumanem-socjologiem.read, [dostęp:] 17.04.2013.
  • Zygmunt Bauman, Żyjąc w czasie pożyczonym. Rozmowy z Citlali Rovirosa-Madrazo, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2010.
  • Zygmunt Bauman, O edukacji. Rozmowy z Riccardo Mazzeo, Wydawnictwo Naukowe Dolnośląskiej Szkoły Wyższej, Wrocław 2011.
  • Zygmunt Bauman, Artur Domosławski, Gaszenie pożaru benzyną. Rozmowa Artura Domosławskiego z prof. Zygmuntem Baumanem, „Polityka”, 16.08.2011, [online:] http://www.polityka.pl/swiat/rozmowy/1518590,1,rozmowa-artura-domoslawskiego-z-prof-zygmuntem-baumanem.read, [dostęp:] 17.04.2013.
  • Zygmunt Bauman, Bauman: E-bookom nie da się zaginać rogów, rozmawiał Tomasz Kwaśniewski, „Gazeta Wyborcza”, 9.03.2012, s. 19.
  • Więc będzie wojna?, Tomasz Kwaśniewski pyta, profesor Zygmunt Bauman odpowiada, „Gazeta Wyborcza”, 14–15.04.2012, s. 14–17.
  • Justyna Dąbrowska, Spojrzenie wstecz. Rozmowy, Wydawnictwo Czarne, Wołowiec 2012 [książka zawiera rozmowę z Zygmuntem Baumanem].
  • Zygmunt, Bauman, Boimy się wolności, marzymy o wspólnocie, rozmawiała Aleksandra Klich, „Gazeta Wyborcza”, 19.01.2013, s. 20.
  • Bóg i człowiek. Rozmawiają (korespondencyjnie) Zygmunt Bauman i Stanisław Obirek (fragmenty). Literaci w sukurs myśli błądzącej, nr 3, marzec, R. MMXIII/2013, s. 29–34.
  • O Bogu i człowieku. Rozmawiają (korespondencyjnie) Zygmunt Bauman i Stanisław Obirek (fragmenty 2 części). Źródła nadziei, miesięcznik „Odra”, nr 4, kwiecień, R. MMXIII/2013, s. 10–15.
  • Zygmunt Bauman, Stanisław Obirek, O Bogu i człowieku. Rozmowy, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2013.
  • Zygmunt Bauman, Strach to uczucie poddanych, nie obywateli, z Zygmuntem Baumanem rozmawia Jarosław Makowski, 22.02.2013, [online:] http://www.instytutobywatelski.pl/13781/komentarze/strach-to-uczucie-poddanych-nie-obywateli, [dostęp:] 17.04.2013.
  • Zygmunt Bauman, Mirosław Bałka, Bauman/Bałka, Narodowe Centrum Kultury, Warszawa 2013.

Teksty Zygmunta Baumana towarzyszyły katalogom wystaw Mirosława Bałki

• „White Cube”, „How It Is” oraz „Miroslaw Balka. Fragment” w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski.

Zygmunt Bauman jest bohaterem dwóch filmów dokumentalnych

• Lawnswood garden (reż. Paweł Kuczyński)
  • Miłość, Europa, świat Zygmunta Baumana (reż. Krzysztof Rzączyński).

Wybrane teksty publikowane w polskiej prasieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

• Zygmunt Bauman, „Klient i jego pan” – cd., „Gazeta Wyborcza”, 12.06.1995, s. 13.
  • Zygmunt Bauman, Skazani na wolność, „Gazeta Wyborcza”, 14.08.1996, s. 6.
  • Zygmunt Bauman, Nie ma wolności bez tolerancji, „Gazeta Wyborcza”, 19.09.1996, s. 4.
  • Zygmunt Bauman, Dziura, nicość, utrapienie, „Gazeta Wyborcza”, 3.07.1999, s. 10.
  • Zygmunt Bauman, Totalny porządek i nowoczesność, przełożyła Katarzyna Rosner, „Gazeta Wyborcza”, 11.09.1999, s. 12.
  • Zygmunt Bauman, Pusta agora, przełożył Jerzy Jarniewicz, „Gazeta Wyborcza”, 20.05.2000, s. 8.
  • Zygmunt Bauman, Nowy nieporządek świata, tłumaczyła Ewa Klekot, „Gazeta Wyborcza”, 18.11.2000, s. 24.
  • Zygmunt Bauman, Nowe czasy, nowe strachy, „Gazeta Wyborcza”, 21.07.2001, s. 14.
  • Zygmunt Bauman, Życie do natychmiastowego użytku, „Gazeta Wyborcza”, 3.11.2001, s. 9.
  • Zygmunt Bauman, Myśli o władzy, ciele i spokoju ducha, „Gazeta Wyborcza”, 8.03.2003, s. 24.
  • Zygmunt Bauman, O radości, córze bogów, „Gazeta Wyborcza”, 7.06.2003, s. 9.
  • Zygmunt Bauman, Europa – niedokończona przygoda, „Gazeta Wyborcza”, 26.02.2005, s. 14.
  • Zygmunt Bauman, Laboratorium Europa, „Gazeta Wyborcza”, 10.01.2009, s. 20.
  • Zygmunt Bauman, Nieludzkość jest w ludzkiej mocy, „Gazeta Wyborcza”, 16.05.2009, s. 22.
  • Zygmunt Bauman, Nieludzkość jest w ludzkiej mocy (2), „Gazeta Wyborcza”, 23.05.2009, s. 22.
  • Zygmunt Bauman, Nieludzkość jest w ludzkiej mocy (3), „Gazeta Wyborcza”, 30.05.2009, s. 29.
  • Zygmunt Bauman, Poliglota, polihistor i polifonista, „Gazeta Wyborcza”, 29.07.2009, s. 19.
  • Zygmunt Bauman, Nieznośny i ponętny paragraf 22, „Gazeta Wyborcza”, 8.08.2009, s. 10.
  • Zygmunt Bauman, Panika wśród pasożytów, czyli komu bije dzwon, „Gazeta Wyborcza”, 2.10.2010, s. 22.
  • Zygmunt Bauman, Dzieci Cervantesa, przełożył Sergiusz Kowalski, „Gazeta Wyborcza”, 6.11.2010, s. 22.
  • Zygmunt Bauman, O pokoleniu wyrzutków, tłumaczyli Emilia Oksentowicz, Konrad Major, „Krytyka Polityczna. Dziennik Opinii”, 27.02.2011. Tekst ukazał się pierwotnie w ”Social Europe Journal”, [online:] http://www.krytykapolityczna.pl/Opinie/BaumanOpokoleniuwyrzutkow/menuid-1.html, [dostęp:] 17.04.2013.
  • Zygmunt Bauman, Niepewna przyszłość merytokracji, przełożył Sergiusz Kowalski, „Gazeta Wyborcza”, 26.03.2011, s. 25.
  • Zygmunt Bauman, O najnowszych obliczach nierówności, „Krytyka Polityczna. Dziennik Opinii”, tłumaczyli Emilia Oksentowicz, Konrad Major, [online:] http://www.krytykapolityczna.pl/Opinie/BaumanOnajnowszychobliczachnierownosci/menuid-197.html, 30.04.2011, [dostęp:] 17.04.2013. Tekst ukazał się pierwotnie w ”Social Europe Journal”.
  • Zygmunt Bauman, Nie wymigujcie się. Przyszłość czeka, „Gazeta Wyborcza”, 6.08.2011, s. 10.
  • Zygmunt Bauman, Witajcie w czasach płynnej kultury, „Gazeta Wyborcza”, 8.09.2011, s. 1.
  • Zygmunt Bauman, Wielozadaniowi, „Gazeta Wyborcza”, 1.12.2012, s. 21.

Piszą o Baumanie (wybór)Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

• Myślenie w czasach wieloznaczności, Bauman, Tischner i inni, redakcja Halina Perkowska, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 1997.
  • Artur Domosławski, Płynne życie, „Gazeta Wyborcza”, 25.06.2007.
  • PAP, a, Historia Zygmunta Baumana, „Gazeta Wyborcza”, 26.06.2007, s. 7.
  • Jasiek Smoleński, Mój przewodnik Zygmunt Bauman, „Gazeta Wyborcza”, 31.12.2005, s. 24.
  • Wiesław Godzic, Bauman o popkulturze. Wypisy, Wydawnictwo Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2008.
  • Zrozumieć nowoczesność. Księga Jubileuszowa Zygmunta Baumana, praca zbiorowa, opracowanie: Anna Zeidler-Janiszewska, Andrzej Chrzanowski, Wiesław Godzic, Officyna, Łódź 2010.
  • Paweł Goźliński, Bauman, uwodziciel z Leeds, 14–15.05.2011, „Gazeta Wyborcza”, s. 13.
  • Przemysław Tacik, Socjologia Zygmunta Baumana, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2012.
  • Mateusz Marciniak, Orientacje konsumpcyjne młodzieży akademickiej. Perspektywa Baumanowska, Oficyna Wydawnicza Impuls, Kraków 2012.

Wybrana bibliografia w języku angielskimBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Źródła: m.in. The Library of Congress

• Zygmunt Bauman, Modern Times, Modern Marxism [w:] [edited by] Peter L. Berger, 1969.
  • Marxism and Sociology: Views from Eastern Europe, Appleton Century Crofts, New York, 1969.
  • Zygmunt Bauman, Culture, Values and Science of Society, “University of Leeds Review”, t. 15, 1972, s. 185–203.
  • Zygmunt Bauman, Culture as Praxis, Routledge and Kegan Paul, London 1973.
  • Zygmunt Bauman, Socjalism: The Active Utopia, George Allen and Unwin, London 1976.
  • Zygmunt Bauman, Towards a critical sociology: an essay on commonsense and emancipation, London; Boston: Routledge & Kegan Paul, 1976.
  • Zygmunt Bauman, Hermeneutics and Social Science, New York: Columbia University Press, 1978.
  • Zygmunt Bauman, Hermeneutics and Social Science: approaches to understanding, London: Hutchinson, 1978.
  • Zygmunt Bauman, Memories of Class: the pre-history and after-life of class, Routhledge & Kegan Paul, London–Boston 1982.
  • Zygmunt Bauman, Legislators and Interpreters: On Modernity, Post-modernity and Intelellectuals, Polity, Cambridge 1987 [wydanie polskie Zygmunt Bauman, Prawodawcy i tłumacze, Instytut Filozofii i Socjologii PAN, Warszawa 1998].
  • Zygmunt Bauman, Legislators and Interpreters: On Modernity, Post-modernity and Intelellectuals, Cambridge, Polity Press; Oxford: In association with B. Blackwell, 1987.
  • Zygmunt Bauman, Legislators and interpreters – On Modernity, Post-Modernity, Ithaca, N.Y.: Cornell University Press, 1987.
  • Zygmunt Bauman, Freedom, Open University Press, Philadelphia, 1988 [wydanie polskie Zygmunt Bauman, Wolność, Znak–Fundacja im. Stefana Batorego, Warszawa–Kraków 1995].
  • Zygmunt Bauman, Modernity and the Holocaust, Ithaca, N.Y.: Cornell University Press, 1989 [wydanie polskie Zygmunt Bauman, Nowoczesność i Zagłada, z języka angielskiego przełożył Franciszek Jaszuński, Fundacja Kulturalna Masada, Warszawa 1992].
  • Zygmunt Bauman, Modernity and the Holocaust, Polity., Cambrigde, 1989.
  • Zygmunt Bauman, Thinking Sociologically. An introduction for Everyone, Cambridge, Mass.: Basil Blackwell, 1990.
  • Zygmunt Bauman, Modernity and Ambivalence, Polity., Cambridge, 1991 [wydanie polskie Zygmunt Bauman, Wieloznaczność nowoczesna, nowoczesność wieloznaczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1995].
  • Zygmunt Bauman, Modernity and Ambivalence, Ithaca, N.Y.: Cornell University Press, 1991.
  • Zygmunt Bauman, Intimations of Postmodernity, London–New York, Routhledge, 1992.
  • Zygmunt Bauman, Mortality, Immortality and Other Life Strategies, Polity Press, Cambridge, 1992 [wydanie polskie Zygmunt Bauman, Śmierć i nieśmiertelność. O wielości strategii życia, przełożył Norbert Leśniewski, Warszawa 1998].
  • Zygmunt Bauman, Mortality, Immortality and Other Life Strategies, Stanford, CA: Stanford University Press, 1992.
  • Zygmunt Bauman, Postmodern Ethics, Polity., Cambridge, 1993 [wydanie polskie Zygmunt Bauman, Etyka ponowoczesna, przełożyły Janina Bauman oraz Joanna Tokarska-Bakir, przejrzał Zygmunt Bauman, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1996].
  • Zygmunt Bauman, Life in Fragments: Essays in Postmodern Morality, Polity., Cambridge, 1995.
  • Zygmunt Bauman, Postmodernity and its Discontents, New York: New York University Press, 1997 [wydanie polskie Zygmunt Bauman, Ponowoczesność jako źródło cierpień, Sic!, Warszawa 2000].
  • Zygmunt Bauman, Work, consumerism and the new poor, Buckingham; Philadelphia: Open University Press, 1998.
  • Zygmunt Bauman, Globalization: the Human Consequences, Polity., Cambridge, 1998 [wydanie polskie Zygmunt Bauman, Globalizacja. I co z tego dla ludzi wynika, przełożyła Ewa Klekot, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 2000].
  • Zygmunt Bauman, Globalization: the Human Consequences, New York: Columbia University Press, 1998.
  • Zygmunt Bauman, Work, consumerism and the New Poor, Open University Press, Buchingham 1998.
  • Zygmunt Bauman, Work, consumerism and the New Poor, Philadelphia, Open University Press, 1998.
  • Zygmunt Bauman, What Prospects of Morality in Times of Uncertainty?, “Theory, Culture and Society”, t. 15 (1), s. 11–22.
  • Zygmunt Bauman, Culture as Praxis, wyd. 2, Sage, London 1999.
  • Zygmunt Bauman, Culture as Praxis, Thousand Oaks, California, Sage Publications, 1999.
  • Zygmunt Bauman, In Search of Politics, Polity., Cambridge, 1999.
  • Zygmunt Bauman, In Search of Politics, Stanford, Calif.: Stanford University Press, 1999.
  • Zygmunt Bauman, The World Inhospitable to Levinas, “Philosophy Today”, t. (43) 2, 1999.
  • Zygmunt Bauman, Liquid Modernity, Polity., Cambridge, 2000.
  • Zygmunt Bauman, The Individualized Society, Polity., Cambridge, 2000.
  • Zygmunt Bauman, Community, Polity., Cambridge, 2001.
  • Zygmunt Bauman, Liquid love: on the frailty of human bonds, Cambridge, Polity Press, Malden. Distributed in the USA by Blackwell Pub., 2003.
  • Zygmunt Bauman, Wasted Lives. Modernity and its Outcasts, Cambridge, Polity Press, 2004.
  • Zygmunt Bauman, Europe, An Unfinished Adventure, Polity, Cambridge, 2004.
  • Zygmunt Bauman, Liquid life, Cambridge, UK; Malden, MA: Polity Press, 2005.
  • Zygmunt Bauman, Work, consumerism and the new poor, Maidenhead, England; New York: Open University Press, 2005.
  • Zygmunt Bauman, Liquid fear, Cambridge, Malden, MA: Polity Press, 2006.
  • Zygmunt Bauman, Consuming life, Cambridge; Malden, MA: Polity Press, 2007.
  • Zygmunt Bauman, Liquid times: living in an age of uncertainty, Cambridge: Polity Press, 2007.
  • Zygmunt Bauman, The art of life, Cambridge, Malden, Polity Press, 2008.
  • Zygmunt Bauman, Does ethics have a chance in a world of consumers?, Cambridge, Mass.: Harvard University Press, 2008.
  • Zygmunt Bauman, 44 Letters from the Liquid Modern World, Polity Press, Cambridge, 2010.
  • Zygmunt Bauman, This is not a diary, Polity Press, Cambridge, 2012.

Piszą o Baumanie (wybór publikacji w języku angielskim)Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

• Peter Beilharz, Zygmunt Bauman: dialectic of modernity, London, Thousand Oaks, Calif.: Sage, 2000.
  • The Bauman reader, [edited by] Peter Beilharz. Malden, MA: Blackwell Publishers, 2001.
  • Tony Blackshaw, Zygmunt Bauman, London–New York, Routledge, 2005.
  • Mark Davis, Freedom and consumerism: a critique of Zygmunt Bauman’s sociology, Aldershot, England; Burlington, VT: Ashgate Pub., 2008.
  • Michael Hviid Jacobsen, Sophia Marshman & Keith Tester, Bauman beyond postmodernity: critical appraisals, conversations and annotated bibliography 1989–2005, Aalborg, Aalborg University Press, 2007.
  • [edited by] Michael Hviid Jacobsen, Poul Poder, The sociology of Zygmunt Bauman: challenges and critique, Aldershot, England; Burlington, VT: Ashgate, 2008.
  • [edited by] Anthony Elliott, The contemporary Bauman, London–New York, Routledge, 2007.
  • Richard Kilminster and Ian Varcoe edited by, New York, Routledge, 1995.
  • Dennis Smith, Zygmunt Bauman: prophet of postmodernity, Cambridge, UK; Malden, MA: Polity Press, 1999.