Zenon Kononowicz

Malarstwo Kononowicza, wywodzące się z postimpresjonistycznego koloryzmu, określają jego wczesne pejzaże zuławskie, których najbardziej charakterystyczna cechą była "ogromna świeżość i wrażliwość odczuwania przyrody" (A. Wieczorkiewicz, 1934 r.) oraz późniejsze o 20 lat obrazy prezentowane w Lublinie na wystawie w 1958 r. i w warszawskiej "Zachęcie" w 1960 r., "malowane pospiesznie, z nieokiełzanym temperamentem, złożone z drgających, wibrujących smużek o znacznej rozpiętości waloru i koloru" (T. Dobrowolski, 1964 r.).

Artysta wypowiadał się najczęściej w pejzażach, martwych naturach i aktach. Obok malarstwa uprawiał rysunek impresyjny, syntetycznie określający kształty obrazowanych postaci i przedmiotów.

Źródło:
Słownik biograficzny m. Lublina