Zamojska 55 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Zamojskiej 55.

Budynek mieszkalny. Fabryka maszyn rolniczych. Sodówka. Warsztat ślusarski.

1911 – budowa szop i budynku pracowni

1922 – rozpoczęcie budowy domu mieszkalnego

1927 – wykończenie przybudówki mieszkaniowej

27 stycznia 1933 – podanie Jana i Franciszka Burzyńskich o wydanie zaświadczenia o budowie domu przy Zamojskiej 51

25 stycznia 1934 – podanie Marii Żywickiej o pozwolenie na wystawienie budki tytoniowej przy Zamojskiej 55

12 kwietnia 1937 – sporządzenie Ankiety

24 czerwca 1940 – Karta realności

W 1933 roku jako adres nieruchomości braci Jana i Franciszka Burzyńskich podano Zamojska 51. Następne dokumenty adresowane są na Zamojską 55.
W 1934 roku Maria Żywicka, córka Wincentego Fabiana Wasilewskiego (powstańca z 1863 roku), wdowa z dwojgiem nieletnich dzieci, zwraca się z prośbą o pozwolenie na budowę budki tytoniowej.
Ankieta z 1937 roku opisuje nieruchomość, na której znajdują się: murowana, jednopiętrowa przybudówka mieszkaniowa (wykończona w 1927 roku) i murowana pracownia z drewnianymi szopami do wyrobu maszyn rolniczych (z 1911 roku). Na terenie nieruchomości funkcjonowały fabryka maszyn rolniczych, sodówka, później warsztat ślusarski (1947).

MieszkańcyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Właściciel