Wojsławice – katalog architektury drewnianej

Katalog architektury drewnianej w Wojsławicach.

Lokalizacja:
Chełmska 11, Wojsławice

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek jednokondygnacyjny, konstrukcji zrębowej, z węgłami łączonymi na „rybi ogon”, kryty dwuspadowym dachem. Ściany drewniane, pierwotnie bielone (malowane?). Wzdłuż dachu widoczne dekoracyjnie profilowane wsporniki. Okna trójdzielne, z lufcikiem.

Stan techniczny:
Stan techniczny zły. Dach kryty eternitem falistym. Ściany drewniane. Zachowała się oryginalna, drewniana stolarka. Właściciel planuje rozbiórkę domu.

Chełmska 33

Lokalizacja:
Chełmska 33, Wojsławice

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny użytkowany całorocznie, w części pustostan. Budynek jednokondygnacyjny, z mieszkalnym poddaszem i balkonem od strony zachodniej, kryty czterospadowym dachem. Ściany oszalowane trzema poziomami szalunku w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym. Budynek na ceglanej podmurówce. Okna trójdzielne, z lufcikiem.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą, ściany oszalowane, murowane przyziemie, zachowana oryginalna stolarka drewniana.

ulica Grabowiecka

Grabowiecka 44

Lokalizacja:
ulica Grabowiecka 44, Wojsławice

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek jednokondygnacyjny, konstrukcji zrębowej, z węgłami łączonymi na „rybi ogon”, kryty dwuspadowym dachem. Przyziemie murowane z cegły. Ściany drewniane, pierwotnie bielone, ogacone trzciną. Wzdłuż dachu widoczne profilowane wsporniki. Okna dwudzielne.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty eternitem romboidalnym. Ściany drewniane. Zachowała się oryginalna, drewniana stolarka.

Kolonia Wojsławice

Kolonia Wojsławice 24

Lokalizacja:
Kolonia Wojsławice 24, Wojsławice

Data powstania:
1934/35

Opis budynku:
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek jednokondygnacyjny, konstrukcji zrębowej, z węgłami łączonymi na „rybi ogon”, kryty dwuspadowym dachem. Przyziemie murowane z cegły, lepione gliną. Ściany drewniane, bielone, ogacone trzciną (1963), częściowo obite papą. Okna dwudzielne.
Według relacji mieszkańców obiekt powstał wskutek parcelacji budynku dworskiego. W otoczeniu domu istniała pierwotnie zabudowa gospodarcza: stodoła i obora.

Stan techniczny:
Stan techniczny zły. Dach kryty eternitem falistym. Ściany drewniane, ogacenie zniszczone. Zachowały się oryginalne, drewniane, podłoga i stolarka.

Rynek

Młyn wodny

Lokalizacja:
Rynek 2 lub 3, Wojsławice

Data powstania:

Opis budynku:
Młyn wodny, pustostan. Obiekt dwukondygnacyjny kryty dachem dwuspadowym. Pierwsza kondygnacja murowana z cegły i otynkowana, druga kondygnacja drewniana, zwęgłowana na „rybi ogon”. Szczyty pionowo obite deskami. Okna sześciodzielne.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą. Zachowała się oryginalna, drewniana stolarka okienna. Szyby w oknach uszkodzone.

Rynek 49

Lokalizacja:
Rynek 49, Wojsławice

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek jednokondygnacyjny, na murowanym przyziemiu, kryty dwuspadowym dachem. Ściany drewniane, oszalowane dwoma poziomami szalunku w układzie poziomym i pionowym. Górna część szalunku posiada profilowane zakończenia. Od strony południowej murowana z cegły przybudówka. Okna trójdzielne z lufcikiem. Wzdłuż dachu widoczne dekoracyjnie profilowane wsporniki.

Stan techniczny:
Stan techniczny zadowalający. Przyziemie murowane. Dach kryty eternitem falistym. Ściany drewniane, oszalowane, pomalowane farbą olejną w odcieniu jasnego brązu. Ściana południowa i zachodnia obite płytą pilśniową. Zachowała się oryginalna drewniana stolarka drzwiowa i okienna.

Rynek 59, Dom szewca Fawki

Lokalizacja:
Rynek 59, Wojsławice

Data powstania:
lata 20. XX wieku

Opis budynku:
Dom mieszkalny, pustostan. Obiekt tworzą dwa drewniane domy połączone sienią i wspólnym podcieniem. Budynek o drewnianych ścianach w konstrukcji wieńcowej, wzniesiony na podmurówce z cegły. Ściany obite dwupoziomowym szalunkiem w układzie od przyziemia poziomym i pionowym. Szalunek pokryty farbą olejną w dwóch odcieniach brązu. Dwuspadowy dach, na całej długości kalenicy tworzy podcień wsparty na ośmiu drewnianych słupach. Dach kryty eternitem romboidalnym (pierwotnie gontem). Od strony zachodniej przybudówka z desek (tzw. kuczka), od strony południowej przybudówka murowana. Więźba dachowa krokwiowo-płatwiowa. Otwory okienne trójdzielne (w części południowej) i sześciodzielne (w części północnej), z lufcikiem.

Stan techniczny:
Stan techniczny zły. Dach kryty eternitem romboidalnym. Pokrycie dachowe wymienione (pierwotnie dach kryty był gontem). Ściany drewniane – oszalowane, malowane farbą olejną w dwóch odcieniach brązu, murowane przyziemie. Zachowała się drewniana stolarka okienna i drzwiowa wraz z okiennicami. Trzy futryny drzwiowe noszą ślady po mezuzach.

Czytaj więcej>>> o domu szewca Fawki

Stodoła

Lokalizacja:
Rynek, pierzeja północna, Wojsławice

Data powstania:

Opis budynku:
Stodoła, pozostałość po zabudowie XX-wiecznej. Budynek jednokondygnacyjny, kryty dwuspadowym dachem. Ściany drewniane, z desek. Przy wschodniej ścianie bocznej przybudówka kryta dachem pulpitowym, z dwuskrzydłowymi wrotami na zawiasach pasowych. W ścianie północnej, na osi symetrii, dwuskrzydłowe wrota wjazdowe na zawiasach pasowych.

Stan techniczny:
Stan techniczny zadowalający. Dach kryty eternitem falistym.

ulica Uchańska

Uchańska 34

Lokalizacja:
Uchańska 34, Wojsławice

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek jednokondygnacyjny, z mieszkalnym poddaszem, kryty dwuspadowym dachem. Przy ścianie północnej ganek kryty dachem dwuspadowym, wsparty na czterech słupach. Ściany drewniane, oszalowane trzema poziomami szalunku w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym. Okna trójdzielne, z lufcikiem.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą, ściany oszalowane, przyziemie murowane z cegły. Zachowana oryginalna stolarka wraz z okiennicami.

Uchańska 37

Lokalizacja:
Uchańska 37, Wojsławice

Data powstania:
ok. 1938?

Opis budynku:
Dom mieszkalny, użytkowany całorocznie. Budynek jednokondygnacyjny, z zabudowanym gankiem od strony ulicy i murowaną przybudówką od podwórza, kryty dwuspadowym dachem. Ściany drewniane, pokryte trzypoziomowym szalunkiem w układzie naprzemiennym: poziomym i pionowym. Ściany pomalowane farbą olejną w odcieniu jasnego brązu. Okna trójdzielne, z lufcikiem.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty eternitem falistym, ściany oszalowane, przyziemie murowane z cegły. Zachowała się oryginalna, drewniana stolarka.

Spichlerz

Lokalizacja:
Uchańska 95, przy drodze prowadzącej do wsi Huta, Wojsławice

Data powstania:

Opis budynku:
Drewniany spichlerz z ceglaną podmurówką pod całą długością podwaliny. Obiekt z tartych bali dębowych, wzniesiony w konstrukcji zrębowo-sumikowo-łątkowej. Ściany zwęgłowane na „rybi ogon”. Więźba dachowa krokwiowo-jętkowa. Dach dwuspadowy, pierwotnie słomiany, obecnie kryty blachą. Przy ścianie frontowej podcień wsparty na dwóch słupach (pierwotnie na trzech).

Stan techniczny:
Zadowalający