Widmowa biblioteka Józefa Czechowicza – radio

Z listów i dzienników Józefa Czechowicza, ze wzmianek w różnych tekstach prasowych oraz ze wspomnień jego przyjaciół możemy dowiedzieć się o wielu planowanych i nigdy nie zrealizowanych przez poetę publikacjach (dramaty, powieści, tomiki wierszy, tłumaczenia itp.).

Nocne opowieści (1938)Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W liście do Kazimierza Miernowskiego z 7 VII 1938 Czechowicz wspomina o swojej sztuce radiowej:

W sierpniu posłuchaj mojej nowej sztuki radiowej pt. Nocne opowieści1

Niestety w programach radia warszawskiego z tego czasu nie ma żadnej informacji o tej sztuce.

Dzwon Króla Zygmunta (1938)Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Słuchowisko to nadane zostało 12 czerwca 1938 roku w programie ogólnopolskim polskiego radia. Było ono przygotowane w ramach obchodów dni Krakowa oraz setnej rocznicy urodzin Jana Matejki. Tekst utworu nie zachował się i znany jest tylko z krótkiej wzmianki  w programie radiowym, gdzie określono go jako „słuchowisko poetyckie”. Oto co można przeczytać w notce opublikowanej w „Antenie”:

Jest ono [słuchowisko] wizją poetycką, osnutą na tle obrazu wielkiego malarza. W mikrofonie ożyją postacie obrazu, a więc król Zygmunt Stary, Stańczyk, Biskup Tomicki itp2.

Informację o tym słuchowisku odnalazł Jarosław Cymerman.

Czechowicz J., Listy, oprac. T. Kłak, Lublin 1977.