Wesoła 22a w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ul. Wesołej 22a.

Numer przed 1939: Wesoła 22a

Numer obecny: Wesoła 18a

Mieszkalna i przemysłowa. W 1938 roku na terenie posesji znajdował się warsztat kotlarski.

1931 - Władysław Szpejda rozpoczyna użytkowanie nieruchomości.

3 luty 1931 - Magistrat Miasta Lublina, Zarząd Budownictwa wydaje zezwolenie Władysławowi Szpejdzie na budowę domu mieszkalnego pod warunkiem obmurowania zewnętrznych drewnianych ścian domu cegłą, zabrukowania podwórza, ułożenia chodnika, otynkowania ścian działowych.

2 września 1931 - Urząd Wojewódzki Lubelski informuje Kierownika Zarządu Miasta Lublina, że w drodze wyjątku akceptuje odwołanie Władysława Szpejdy od odmowy dot. obmurowania domu drewnianego oraz nakazuje pokrycie dachu materiałem ogniotrwałym.

1932 - Projekt domu mieszkalnego Władysława Szpejdy.

1933 - Rozpoczęcie użytkowania nieruchomości przez Staszewskiego.

9 luty 1934 - Zarząd Miejski, Wydział Budownictwa informuje Władysława Szpejdę, że może wydać pozwolenie na budowę po złożeniu deklaracji przez Kierownika technicznego, uprawnionego do kierowania robotami budowlanymi i sprawowania nad nimi nadzoru technicznego.

2 listopada 1936 Ankieta wypełniona przez Władysława Szpejdę.

20 stycznia 1938 - Ankieta wypełniona przez Stanisława Staszewskiego.

22 lipca 1942 - Karta realności.

29 kwietnia 1947 - Zarząd Miejski, Wydział Budownictwa informuje, że Zarząd Miejski nie przeprowadzał inspecji i nie wydał zarządzenia o rozbiórce budynków mieszkalnych przy Wesołej 22a. Budynki wymagają jedynie remontu.

27 października 1947 - Zarząd Miejski, Wydzial Budownictwa zezwala na przeprowadzenie robót budowlanych uwzględniających naprawienie stropu, plyty kuchennej, wymiana desek podłogowych.

14 kwietnia 1949 - Zarząd Miejski, Wydział Technicznywydaje zaświadcczenie , że zamieszkiwany przez lokatora lokal nr 10 nadaje się do generalnego remontu a mieszkanie jest niebezpieczne ze wzlędu na opadający strop.

Właściciele

1936 - Władysław Szpejda, syn Piotra.

1938 - Stanisław Staszewski, syn Józefa.

Dom należący do Szpejdy był jednokondygnacyjny, drewniany, z dachem jednospadowym przekrytym papą i posiadał oświetlenie elektryczne. Ewelacja była siedmioosiowa z otworami drzwiowymi na trzeciej i piątej osi. W 1940 roku na terenie posesji znajdowały się cztery mieszkania, trzy komórki oraz ustęp. Tylko jedno mieszkanie było murowane, pozostałe zostały wykoakne z drewna i przekryte papą.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Wesołej 22a, APL, sygn. 5629.