Wesoła 18 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ul. Wesołej 18.

Numer hipoteczny: -

Numer przed 1939: Wesoła18

Numer obecny: Wesoła 14 i 16

Parcela była wykorzystywana do celów gospodarczych i mieszkalnych.

4 stycznia 1931 - Prośba Jana Zwady do Zarządu Miejskiego o zatwierdzenie planów budowy nieruchomości.

26 luty 1931 - Prośba Bolesława Skórniewskiego i Franciszka Gombina o zatwierdzenie planów na budowę domu mieszkanego.

26 luty 1931 - Pokwitowanie wydanie Bolesławowi Skórniwskiemu za dokonanie opłaty w Magistracie Miasta Lublina.

26 marca 1931 - Projekt budowy domu mieszkalnego Bolesława Skórniewskiego i Franciszka Gombina.

7 luty 1932 - Projekt budowy domu.

29 luty 1932 - Zatwierdzenie planów budowy domu Jana Zawady przez Magistrat miasta Lublina pod warunkiem wybrukowania podwórza, ułożenia chodnika wzdóż frontu, skanalizowania nieruchomości i podłącenia do kanalizacji miejskiej.

7 marca 1932 - Zarząd Miejski, Wydział Budowlany wydaje pozwolenie Janowi Zawadzie na budowę murowanego domu parterowego.

31 lipca 1934 - Prośba Jakóba Herszenhorna do Magistratu Miasta Lublina o wydanie zaświadczenia  o tym, że szopa przy ul. Wesołej 18 została rozebrana, w celu przedtsaienia w Urzędzie Skarbowym.

8 sierpnia 1934 -  Zarząd Miejski wydaje zaświadczenie Jakóbowi Herszenhornowi stwierdzające, że na nieruchomości położonej przy Wesołej 18, że szopa została rozebrana i obecnie na ternie nieruchomości znajduje się pusty plac. Zaświadczenie zostało wydane w elu przedstawienia w Urzędzie Skarbowym.

8 listopada 1934 -  2 Urząd Skarbowy zwraca się do Zarządu Miejskiego z prośbą  o uzupełnienie dokładnej daty "zarachowania sumy".

18 grudnia 1934 -  Ustalenie, że data rozbiórki drewnianej szopy Jakóba Herszenhorna przyjmuje się lipiec 1934, ze względu na to, że Herszenhorn wówczas podał ta datę do wiadomości Zarządu Miejskiego.

12 listopada 1936 - Ankieta.

16 czerwca 1941 - Karta realności.

W ankiecie wypełnionej w 1936 roku przez Jakóba Herszenrona istnieje pole uprawne, na którym właściciel uprawiał kartofle. Prawdopodobnie Jan Zawada nigdy nie wybudował domu, o którego pozwolenie wystąpił do Zarządu Miejskiego w 1931 roku, gdyż w Karcie realności, którą wypełnił w 1941 roku istnieje tylko tylko ogród warzywny.

Właściciel

1936 - Jakób Herszenhorn, syn Arona-Chila, zam. przy ul. Zamojskiej 33.

1941 - Jan Zawada.

W 1931 roku Skórczewski i Gombin wybudowali murowany dom dwukondygnacyjny, od frontu czteroosiowy, elewacja tylna trójkosowa, z dachem dwuspadowym (obecnie nr 16).

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Wesołej 18, APL, sygn. 5623.

Księga adresowa Polski, 1929.