„Wczoraj” Bronisław Michalski (1932)

W redagowanym przez Czechowicza „Dzienniku Lubelskim” ukazuje się notatka „Czytajcie Michalskiego” napisana zapewne przez samego poetę: Związek Literatów w Lublinie wydaje jako pierwszą swą publikację tom wierszy Bronisława Ludwika  Michalskiego, w którym znajdą się liryki poety z lat 1929 – 1932 oraz tryptyk „Wiśnie”. Czytajcie Michalskiego. [1]

W Lublinie Michalski przebywał krótko, bo w latach 1929 – 1932, tym nie mniej został uznany za poetę „lubelskiego”, co potwierdziła publikacja tomiku jego wierszy „Wczoraj”. Jak pisze Henryk Makarski: Wiersze z tego tomiku – to wspomnienia młodości, folklor i barwny pejzaż stron rodzinnych, okolic znad Sanu i Bugu. [2]

Współczesny Michalskiemu krytyk trochę ironicznie pisze, że „Wczoraj” jest wyrazem lubelskiej kultury literackiej, która zachowała jeszcze z czasów pierwszych naszych futurystów niechęć do dużych liter na początku zdań i wierszy i do wszelkich interpunkcji (...). [3]

Tomik Michalskiego został odbity w Drukarni Popularnej przy ul. Żmigród 1.

Opracował Tomasz Pietrasiewicz