Urzędów - architektura drewniana

Prawa miejskieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Prawo magdeburskie Urzędów otrzymał od Władysława Jagiełły w 1405 roku. Miasto utraciło prawa w 1869 roku.

Domy podcienioweBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Początkowo zabudowa urzędowskiego rynku była wyłącznie drewniana, podcieniowa, ustawiona szczytami do rynku, a przekryta półszczytowymi dachami. Z czasem zaczęły powstawać wzorowane na drewnianych murowane domy z arkadowymi podcieniami. Drewniana architektura przetrwała do pierwszej wojny światowej.
W 1860 roku Urzędów liczył 109 domów drewnianych [1].

Tekst powstał w ramach projektu "Architektura drewniana miasteczek Lubelszczyzny" realizowanego przez Stowarzyszenie Panorama Kultur dzięki wsparciu finansowemu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

1. E. Przesmycka, Lubelszczyzna. Wielokulturowość osadnictwa, budownictwa i architektury, Lublin 2008, tabela s. 61-62.

Górak J., Podcieniowa zabudowa miasteczek Lubelszczyzny, Zamość 1996.
Przesmycka E., Lubelszczyzna. Wielokulturowość osadnictwa, budownictwa i architektury, Lublin 2008.