Unia Lubelska – ważne postaci sejmu unijnego

W czasie obrad sejmu unijnego znaczną rolę odegrały wielkie osobowości Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Wszystkie trzy stronnictwa, spierające się o kształt unii, miały wybitnych przedstawicieli, kształtujących programy polityczne swoich partii.

Unia Lubelska 1569 roku
Unia Lubelska 1569 roku (Autor: Bractwo Łukaszowców)

Król Zygmunt August, dążący do porozumienia, opierał się na radach biskupów Stanisława Hozjusza i Filipa Padniewskiego. Ruch egzekucyjny był reprezentowany przez Mikołaja Sienickiego, uważanego powszechnie za wzór uczciwości politycznej. Obozowi litewskiemu, domagającemu się większej niezależności Wielkiego Księstwa, przewodzili przedstawiciele wielkich rodów magnackich – Mikołaj „Rudy” Radziwiłł i Jan Hieronimowicz Chodkiewicz. W ogniu politycznej debaty zdarzały się przypadki zmiany stronnictw – młody wojewoda Roman Sanguszko, przekonany mową Zygmunta Augusta, przeszedł z obozu litewskiego do partii królewskiej, stając się zwolennikiem ugody.