Ulica Spokojna w Lublinie – historia ulicy

Ulica Spokojna jest jedną z ulic Śródmieścia. Wytyczona została na terenach należących dawniej do dominikanów.

Nazwa ulicy

Spokojna jest pierwszą nazwą tej ulicy. Po II wojnie światowej uległa ona przemianowaniu na 22 lipca, by obecnie powrócić do pierwotnego brzmienia.

Ciekawe miejsca

– Gimnazjum, tzw. Szkoła Lubelska, obecnie Collegium Anatomicum AM, ul. Spokojna nr 1, budynek murowany, 1910–1911, arch. Teofil Wiśniowski.
– Średnia Szkoła Zawodowa Żeńska, ob. Zespół Szkół Odzieżowo-Włókienniczych i Odzieżowych, ul. Spokojna nr 10, budynek murowany, przed 1931 rokiem.
– Izba Skarbowa, obecnie Urząd Wojewódzki, ul. Spokojna nr 4, budynek murowany, 1923–1925, arch. Ignacy Kędzierski, rozbudowa 1956–1958, arch. Jerzy Czaczyński. Budynek był również siedzibą Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego, który po uformowaniu się w Chełmie przeniósł się do Lublina.

Miejsca pamięci narodowej

Tablica upamiętniająca siedzibę szpitala Naczelnego Dowództwa Wojska Polskiego, ul. Spokojna 1.
Tablica upamiętniająca siedzibę Naczelnego Dowództwa Wojska Polskiego, ul. Spokojna 3.

Zabytkowe budynki

Katalog zasobów kulturowych miasta Lublina wymienia przy ulicy Spokojnej następujące budynki o znaczącej wartości kulturowej i historycznej:
– Dom, ul. Spokojna 2, budynek drewniany, 1923.
– Dom, ul. Spokojna 7, budynek murowany, 1925, remontowany w 1944.