Ulica Misjonarska w Lublinie – historia ulicy

Powstanie ulicy Misjonarskiej łączy się ze sprowadzeniem do Lublina zakonu oo. misjonarzy, których celem było kształcenie księży i misjonarzy. Pierwszym właścicielem terenów, na których znajduje się klasztor w XVII wieku był Jan Lubieniecki, który wzniósł dwór i założył cmentarz dla arian. Dwór odkupiła Anna ze Stanisławskich Zbąska, która użytkowała go jako pałac i ofiarowała następnie w 1696 roku klasztorowi oo. misjonarzy. Dla nich w latach 1719–1730 został wzniesiony kościół prawdopodobnie wg projektu Augustynowicza.
Ulica Misjonarska prowadzi do klasztoru otoczonego wysokim, neogotyckim murem.

Nazwa ulicy

Od momentu wytyczenia do 1951 roku ulica funkcjonowała pod dzisiejszą nazwą. W czasach PRL-u nazwa została zmieniona na Szymonowicza. W 1990 roku ulicy została przywrócona jej pierwsza nazwa.

Ciekawe miejsca przy ulicy Misjonarskiej

Browar
Pierwsze większe browary pojawiły się w Lublinie na początku XIX wieku. W 1801 roku przy ulicy Misjonarskiej założył swój browar Kasper Görlitz. Jego następcą był już spolszczony Teofil Gerlicz, który w 1843 roku zatrudniał 30 pracowników. Warzyli oni 256 tys. garncy piwa, to jest około 1 mln litrów, w tym piwo dubeltowe, porter i proste. W latach 1867–1868 przy ulicy Misjonarskiej pracowała też destylarnia Litmana Fejgina, a na Podwalu już od 1806 roku gorzałkę pędził i warzył piwo Fryderyk Kern, po nim Jan Kimon i Karol Lincz.

Misjonarska 12
Na ulicy Misjonarskiej 12 mieszkał Mojżesz Szczarański, jeden z założycieli Stowarzyszenia Wyższej Uczelni Religijnej Żydowskiej pod nazwą „Jeszywas Chachmej Lublin”, które w 1930 roku otworzyło Uczelnię Mędrców Lublina.

Zakład Kąpielowy (Misjonarska)
Zakład został wymieniony w przewodniku po Lublinie z 1931 roku.