Ulica Lubomelska w Lublinie - historia ulicy

Ulica Lubomelska była jedną z głównych arterii Wieniawy. Prowadzi ona obecnie w kierunku Czechowa.

Nazwa ulicy

W nazwie ulicy przechowane jest określenie terenu “Lubomelszczyzna", dawnego przedmieścia, późniejszej Wieniawy.

Historia ulicy

Ulica Lubomelska stanowiła niegdyś groblę, będącą przedłużeniem drogi ciągnącej się wzdłuż wałów miejskich. Wały te, jak wiadomo, broniły miasta od zachodu i rozpięte były szerokim łukiem od Bystrzycy do Czechówki.  Grobla rozdzielała staw utworzony przez spiętrzenie brzegu rzeki Czechówki na wysokości wylotu ulicy Spokojnej. Jest ona widoczna na planie miasta z roku 1716.

Zobacz różne oblicza ulicy Lubomelskiej w bazie ikonografii >>

Ciekawe miejsca

Państwowy Urząd Pośrednictwa Pracy, ob. dom, ul. Lubomelska nr 5, mur., przed 1931.

Pomiędzy ulicami Niecałą a Lubomelską, wzdłuż południowej skarpy rzeki Czechówki ciągnęła się linia fortyfikacji zewnętrznych z XVII w. Ich relikty zachowały się do dnia dzisiejszego. Przy ulicy Lubomelskiej ocalały pozostałości bastionu z 1670. Obecnie znajduje się on na terenie Zespółu Szkół Odzieżowo-Włókienniczych i Gastronomicznych usytuowanych przy ul. Spokojnej nr 10.

Zabytkowe budynki

Katalog zasobów kulturowych miasta Lublina wymienia przy ulicy Lubomelskiej następujące budynki o znaczącej wartości kulturowej i historycznej:

Budownictwo mieszkalne:

1.

Dom, ul. Lubomelska nr 7, mur., ok. 1930.

2.

Dom, ul. Lubomelska nr 8, mur., XX

Wspomnienia o ulicy Lubomelskiej

Wspomnienia o ul. Lubomelskiej w bazie historii mówionej>>

Opracowała: Ewa Sękowska

Gawarecki Henryk, Gawdzik Czesław, Ulicami Lublina, Wydawnictwo Lubelskie, Lublin 1976.

Stasiak Marek (oprac.), Katalog zasobów kulturowych miasta Lublina, Studium ochrony wartości kulturowego krajobrazu i środowiska miasta Lublina, Lubelska Pracownia Urbanistyczna, Lublin 1999.