Tomasz Nocznicki (1862–1944)

Tadeusz Nocznicki – polityk, ludowiec, publicysta, wieloletni poseł na sejm, minister, działacz Polskiego Stronnictwa Ludowego „Wyzwolenie”.

MłodośćBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Tadeusz Nocznicki urodził się w 1862 roku. Los jego rodziców nie jest znany – wychowywał się w rodzinie Jóźwików, rolników ze wsi Daszewice na Mazowszu. Szybko musiał zarabiać na swoje utrzymanie – początkowo pracując w pobliskim majątku szlacheckim, potem na poczcie. W 1882 roku został powołany do rosyjskiej armii, gdzie ukończył szkołę podoficerską. Pod koniec XIX wieku zajął się działalnością polityczną. Został jednym z redaktorów pisma ludowego „Zorza”, organizował doskonale prosperujące spółdzielnie. Gdy włączył się do tajnej akcji edukacyjnej Towarzystwa Oświaty Narodowej, zwróciła na niego uwagę carska policja. Po kilkakrotnych rewizjach został aresztowany i spędził ponad pół roku w więzieniu.

W walce o niepodległośćBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W czasie rewolucji 1905 roku Nocznicki zerwał z endecją i opowiedział się za radykalnymi działaniami niepodległościowymi. Żądał reform społecznych, niepodległości, zmniejszenia wpływu duchowieństwa i ziemiaństwa na politykę. Zwalczał tradycyjne wady chłopstwa, do których zaliczał „lenistwo duszy, ciemnotę i pijaństwo”. W 1911 roku został wiceprezesem Towarzystwa Trzeźwości. Gdy wybuchła I wojna światowa, Nocznicki zajął zdecydowane, antyrosyjskie stanowisko. Działał w Polskim Stronnictwie Ludowym „Wyzwolenie”, został wybrany do Centralnego Komitetu Narodowego i prezydium Polskiej Organizacji Wojskowej. Postulował wówczas całkowitą niezależność, również od władz niemieckich i austriackich. Gdy 6 listpada 1918 roku utworzono Tymczasowy Rząd Ludowy Republiki Polskiej, Nocznicki dostał w nim funkcję ministra bez teki, jako przedstawiciel PSL „Wyzwolenie”. To samo stanowisko piastował w rządzie Moraczewskiego. To na jego ręce – jako najstarszego – ślubowanie złożyli premier i wszyscy ministrowie pierwszego rządu niepodległej Polski.

II RzeczpospolitaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W 1922 roku Tomasz Nocznicki został posłem na sejm. Jako wiceprezes PSL „Wyzwolenie” walczył o prawa i przywileje dla ludności wsi. Stanowczo wystąpił przeciw rządowi, gdy ten wydał rozkaz użycia broni przeciw protestującym robotnikom w 1923 roku. W 1926 roku poparł zamach majowy, mając nadzieję na wprowadzenie prospołecznych reform. Gdy okazało się, że Piłsudski nie ma zamiaru zajmować się sprawami wsi, a ponadto lekceważy zasady demokracji, stał się jego zagorzałym przeciwnikiem, broniąc oskarżonych w procesach brzeskich. Gdy w 1928 roku wybrano go senatorem, krytykował zmniejszanie nakładów na oświatę i brak postępów reformy rolnej. Po zjednoczeniu partii ludowych w Stronnictwo Ludowe, został wybrany do jego Rady Naczelnej. Wiek sprawiał, że coraz rzadziej angażował się w sprawy polityczne, wciąż jednak zajmował się publicystyką.

Ostatnie lataBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Gdy wybuchła II woja światowa Tomasz Nocznicki był już sędziwym starcem. Mimo opieki rodziny i działaczy PSL, coraz bardziej podupadał na zdrowiu. Zmarł krótko po powstaniu warszawskim, 3 listopada 1944 roku.

Opracował Ziemowit Karłowicz