Telewizja w Lublinie

fot. Jan TrembeckiPoczątki telewizji lubelskiej są nierozerwalnie związane z lubelską rozgłośnią radiową, gdzie w 1979 roku powstała redakcja telewizyjna. Pierwsze stałe korespondencje filmowe z Lublina pojawiły się w dzienniku telewizyjnym już w roku 1960. Przygotowywał je reporter Radia Lublin, Adam Tomanek wraz z zespołem techników, którzy kamerę i kasety nosili w… podręcznej walizce. W roku 1975 nieistniejąca jeszcze stacja telewizyjna otrzymała od władz lokalnych telewizyjny wóz transmisyjny. Liczono na to, iż ów gest zmobilizuje centralę PR i TV do niezwłocznej budowy regionalnego ośrodka telewizyjnego. Redakcją telewizyjną kierowali wówczas kolejno Janusz Wszytko i Tadeusz Chwałczyk.

Po raz pierwszy Telewizja Lublin zagościła na antenie II Programu Telewizji Polskiej 1 kwietnia 1982 roku w ramach Telewizyjnego Kuriera Warszawskiego. Już kilkanaście dni później wyemitowano pierwsze wydanie Telewizyjnego Kuriera Województw. Program początkowo pojawiał się raz, a następnie dwa razy w tygodniu. Grono ludzi telewizji było nad wyraz skromne, liczyło bowiem tylko dwóch dziennikarzy (Marek Borowik i Jeremi Karwowski) oraz dwóch pracowników technicznych (operator kamery Marek Tarka i asystent-dźwiękowiec, Marian Muszyński). Ze względu na brak jakiegokolwiek zaplecza technicznego montaż programów odbywał się w Warszawie. Mimo to ośrodek w Lublinie jako drugi w Polsce podjął się nadawania programu lokalnego. Zaimprowizowane studio TV połączono przewodami z wozem transmisyjnym, z którego podawano sygnał na wieżę przy ul. Raabego. Dzięki temu, 2-3 razy w tygodniu można było nadawać półgodzinny program lokalny. Jego dyrektorem został Olaf Olszewski. 12 stycznia 1985 roku na antenie pojawiła się Telewizyjna Panorama Lubelska – pierwszy program przygotowany nowoczesną techniką zapisu magnetycznego, całkowicie zrealizowany w Lublinie i wyemitowany z lubelskiego studia.

15 października 1990 roku z Rozgłośni Regionalnej PR i TV utworzono dziewiąty w kraju, a pierwszy po tej stronie Wisły, Ośrodek Radiowo - Telewizyjny w Lublinie. W 1993 roku TVL nadawała cztery godziny programu dziennie, zatrudniała 22 dziennikarzy, zajmowała 58-metrowe studio, posiadała trzy kamery BetaCam i dwa zestawy montażowe. Powstało wówczas wiele ciekawych audycji, między innymi „Wokół Ludzkich Spraw”, „Album Lubelski”, „Babskie Gadanie”, „Koncert Życzeń”, „Telewizyjny Plac Zabaw”, „Sprawcy, motywy, ofiary” czy „Zielono mi”.

Jeszcze w 1994 roku ilość godzin emisji programu lubelskiej „Trójki” wzrosła do 16 dziennie. Jednak zaplecze techniczne było nadal skromne, a warunki pracy w wynajętym od Radia Lublin budynku dosyć ciężkie. W połowie tego roku dyrektorem Trójki został Dobrosław Bagiński. On też zaprojektował logo lubelskiej telewizji. W 1995 roku rozpoczęto budowę nowej stacji telewizyjnej, w której zaplanowano trzy studia– 300, 60 i 30 m. 24 kwietnia 1998 roku odbyło się uroczyste przekazanie budynku, a pierwsze programy zaczęły powstawać w nim z początkiem roku następnego. Od października 1998 roku Oddziałem TVP3 Regionalna kierował Andrzej Maciejewski, zaś od maja 2000 roku - Tadeusz Doroszuk.

Opracowała Dominika Jakubiak