Ryszard Kiwerski (ur. 1930)

Artysta, współtwórca Grupy Zamek.

Edukacja

Ryszard Kiwerski urodził się w 1930 roku. W latach 1950-1955 studiował historię sztuki na KUL.

Współtwórca Grupy Zamek

Współtwórca Grupy „Zamek", z którą wystawiał m. in. w Galerii „Krzywe Koło".

Na początku Grupa „Zamek” występowała w takim poszerzonym składzie: Przemysław Zwoliński, Ryszard Kiwerski, Komendecki – nie pamiętam teraz imienia, Jerzy Durakiewicz, Stanisław Michalczuk… było tych osób sporo.

Danuta Ziemska

Twórczość Ryszarda Kiwerskiego

Ryszard Kiwerski wykonywał kompozycje malarskie, ilustracje, fotomontaże, plansze reklamowe, plakaty.

Przestrzenią wystawową dla prac Kiwerskiego stały się także kawiarnie i kluby w Lublinie, między innymi jego prace były zaprezentowane na zbiorowej wystawie Grupy „Zamek", która miała miejsce w przestrzeni Klubu Pracowników Książki, Prasy i Radia:

Z niekłamaną radością i uznaniem powitałem wystawę członków grupy plastycznej „Zamek" eksponujących swe prace w Klubie Prac. Książki, Prasy i Radia. Pokaz reprezentuje dość zróżnicowane sposoby plastycznego myślenia i wypowiadania się i zasługuje niewątpliwie na wnikliwą analizę. Niestety, nie pozwalają na to „gazetowe" ramy. (...) Z warsztatem malarskim Ryszarda Kiwerskiego i Tytusa Dzieduszyckiego mieli już okazję zaznajomić się bywalcy „Teatralnej" jeszcze przed otwarciem wystawy. Na zbiorowej wystawie „Zamku" pierwszy z wymienionych zaprezentował ciekawe, jakkolwiek nie nowe w pomyśle tricki zw. naklejki (...). W sumie wystawa jest interesująca i ambitna.

W 1975 roku otrzymał złoty medal za plakaty wystawione podczas Festiwalu Filmowego w Cannes. Od lat 70. mieszka w Paryżu.

Malarstwo Kiwerskiego jest wynikiem obserwacji światła, zapisem przemijającego czasu wynikiem obserwacji obiegu Ziemi wokół Słońca. Tak powstają, jak pisze Bruno Koper, Chronografie albo Czasografie będące odczytywaniem wymykającego się śladu czasu, który zostawia odcisk światła przechwyconego przez różne przedmioty. Artyście nie pozostaje nic nowego jak tylko precyzyjny zapis konturów i wypełnianie kolorami zawiłych form by dać całości kompozycji głębię sekund i minut, których już nie ma.

Prace znajdują się w zbiorach Centre Georges Pompidou w Paryżu, w Cinematheque de Paris, Muzeum Sztuki w Łodzi.