Rodziny Zińczuków i Bychawskich z Włodawy

" (...) Praca ta przedstawia losy dwóch zwyczajnych, zupełnie obcych sobie, rodzin – Zińczuków i Bychawskich, które połączył związek małżeński moich dziadków ze strony ojca – Mariana i Ireny. Kiedy bliżej poznałem historię tych rodzin obcość ta okazała się bardzo złudna i pozorna. Zanim małżeństwo dziadków połączyło te rodziny, niektórym z ich członków dane już było uczestniczyć w tych samych wydarzeniach historycznych i doświadczać losów tragicznego pokolenia. Rodziny te łączy do dziś wartość najtrwalsza – żywa pamięć o „Orłach” z Gniazd Rodzinnych; poprzez kontynuację tradycji patriotycznych i narodowo – niepodległościowych przez kolejne pokolenia.

Praca „Orły Rodzinne” jest prezentacją zachowanych zdjęć i dokumentów rodzinnych, popartych wspomnieniami i relacjami członków obydwu rodzin. W znacznej mierze powstała dzięki pomocy moich rodziców, babci Ireny Zińczuk, jej siostrze Krystynie Milewskiej, a przede wszystkich (w części poświęconej rodzinie Bychawskich) bratu mojej babci – wujowi Juliuszowi Hubie. Udostępnione przez nich materiały rodzinne oraz rozmowy z nimi pozwoliły na przedstawienie kilku sylwetek rodzinnych, z którymi Historia nie zawsze obeszła się łaskawie. Natomiast komentarze historyczne opracowane zostały na podstawie publikacji zamieszczonych w bibliografii. (...)"

Karol Zińczuk "Wprowadzenie", [w:] "Rodzinne Orły".

Praca Karola Zińczuka pt. "Rodzinne Orły" została nagrodzona w konkursie "Moja rodzina na zakrętach historii", zorganizowanym w 2006 r. przez m. in.: Zakład Historii Mówionej w Radio Lublin. Laureatowi został przyznany indeks na Wydział Politologii UMCS w Lublinie.