Przęśliki średniowieczne

Trzy gliniane przęśliki odkryte podczas badań na terenie Starego Miasta. Wszystkie przęśliki posiadały przeciętną średnicę kilku centymetrów.

DatowanieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

po X wieku

Trzy przęsliki odkryto przy ulicy Olejnej, jeden egzemplarz odkryto podczas badań przy ulicy Bramowej

Opis zabytkuBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Przęśliki, czyli elementy wrzeciona, są dość częstym znaleziskiem na średniowiecznych stanowiskach. Są identyfikowane z częścią produkcji tkackiej polegającej na skręcaniu runa owczego w nici. Fakt, że zostały odkryte podczas badań przy ulicy Olejnej i Bramowej może świadczyć o produkcji tkackiej w obrębie miasta średniowiecznego. W przypadku tych zabytków nie udało się precyzyjnie ustalić czasu ich powstania.

Autor zdjęcia: Rafał Niedźwiadek ARCHEE
Opracował: Jacek Jeremicz