Przekazy o zachowaniach magicznych - Różaniec zabezpiecza dziecko przed mamunami

Były takie dzieci, takie wic pan, jo wiem? Może to była choroba, a może co? Takie były nawet niepodobne do człowieka. To mówiły że mamuna odmieniła. Bo matka wysla, dziecko nie chrzczone, wysła matka, nie położyła różańca na dziecku. I mamuna położyła swoje dziecko, a tamto zabrała. Różaniec zabezpieczał. Jak położyła różaniec na dziecku, to mamuna nie mogła wziuńść już. Ciotka moja tez mówiła, ze poszła krowy dojić, a dziecko zostało się w domu. Jak się, goda, wróciłam, a tu jakaś wredna czarownica, buch z chałupy, mówi. Ale nie odmieniła tego dziecka, bo miało różaniec położony.
PC, Karczmiska, 1987