Prasa niezależna – „Solidarność Uniwersytecka” (1980–1981)

„Solidarność Uniwersytecka”

Podtytuł: „Biuletyn Informacyjny NSZZ «Solidarność» Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie”

Pismo wydawane między 11 listopada 1980 a 13 grudnia 1981 roku na terenie UMCS.

Redakcja

W redakcji znajdowali się w całym okresie istnienia: Krystyna Bagińska, Dobrosław Bagiński, Elżbieta Chruściewicz, Radosław Drwal, Andrzej Dumała, Mirosław Głuszczak, Jarosław Górnicki, Beata Grzeszczyk, Mirosław Haponiuk, Krzysztof Hariasz, Zbigniew Hołda, Bożena Jaszczyk, Marek Jędrych, Grzegorz Józefczuk, Krzysztof Kaczorowski, Bogusława Kaczyńska, Janusz Kondrak, Maria Kopycińska, Krzysztof Korga, Wojciech Kowalik, Jolanta Malec, Maria Mańkowska, Janusz Matusewicz, Anna Pajdzińska, Artur Popek, Krzysztof Rudnicki, Marek Sękowski, Wiesław Sitkowski, Wojciech Troszkiewicz, Piotr Woźny i Michał Zieliński.

Charakterystyka czasopisma

Zamieszczano wiadomości na temat spraw pracowniczych i związkowych na UMCS, szkolnictwa wyższego oraz aktualnych wydarzeń na uczelniach, dokumenty i sprawozdania z działalności związkowej, dyskusje na temat szkolnictwa wyższego, spraw programowych „Solidarności”, najnowszej historii Polski i ekonomii, przedruki z prasy związkowej i poezję.

Wydano kilka numerów specjalnych, w tym poświęcony kryzysowi bydgoskiemu. Opublikowano 47 numerów w nakładzie od 200 do 2 tys. egzemplarzy, o objętości od 4 do 40 stron formatu A5, drukowanych metodą offsetową1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk

Przypisy

1 M. Dąbrowski, Solidarność Uniwersytecka. Biuletyn Informacyjny NSZZ «Solidarność» Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, w: Encyklopedia Solidarności. Opozycja w PRL 1976–1989, tom 2, Warszawa 2012, s. 427. Zob. także: M. Dąbrowski, NSZZ Solidarność Region Środkowo-Wschodni w latach 1980–1981, Lublin 2014, s. 413. Zob. także: M. Szumiło, „Solidarność Uniwersytecka" – rola biuletynu związkowego w funkcjonowaniu NSZZ „Solidarność" w UMCS (1980–1981), w: Komunikowanie się Polaków w latach 1944–1989, pod red. K. Stępniaka i M. Rajewskiego, Lublin 2011, s. 165–176. Zob. także: A. Konderak, Bibliografia prasy Solidarności 28 VIII 1980–12 XII 1981, Lublin 1990, s. 84, 85.