Prasa niezależna – „Solidarność Kolejowa” (1980–1981)

„Solidarność Kolejowa”

Pismo wydawane w Lublinie między listopadem 1980 a listopadem 1981 roku.

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W redakcji znajdowali się: Ryszard Chojecki, Jan Reutt, Waldemar Wnuk i Zdzisław Koguciuk.

Prezentowano informacje i materiały związkowe oraz przedruki z prasy związkowej.

Numer 9 miał charakter specjalny, był poświęcony zbrodni katyńskiej, numer 10 zawierał dodatek: relację z obrad Międzyokręgowej Komisji Porozumiewawczej Kolejarzy w dniach 10–12 czerwca 1981 roku w Przemyślu. Ponadto 19 lipca 1981 roku ukazało się bez daty i numeracji wydanie specjalne zawierające relację z obchodów pierwszej rocznicy strajku lubelskiego węzła PKP w lipcu 1980 roku.

Opublikowano 18 numerów, w nakładzie od 1,5 do 3 tys. egzemplarzy, objętości od 4 do 12 stron, formatu A5, drukowanych metodą offsetową w zakładzie Poligrafii Wojewódzkiej Dyrekcji Okręgowej Kolei Państwowych1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk

1 http://www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=R01560_Solidarno%C5%9B%C4%87_Kolejowa_Lublin [dostęp: 10 marca 2015]. Zob. także: M. Dąbrowski, NSZZ Solidarność Region Środkowo-Wschodni w latach 1980–1981, Lublin 2014, s. 416. Zob. także: A. Konderak, Bibliografia prasy Solidarności 28 VIII 1980–12 XII 1981, Lublin 1990, s. 80.