Prasa niezależna – „KUL-ier” (1980–1981)

„KUL-ier”

Pismo wydawane w Lublinie, między listopadem 1980 a wrześniem 1981 roku, przez Komisję Wydawniczą Niezależnego Zrzeszenia Studentów KUL.

TytułyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Numer 1 z podtytułem „Zeszyt Niezależnego Zrzeszenia Studentów KUL”, kolejne jako „KUL-ier. Zeszyt Niezależnego Zrzeszenia Studentów”.

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Michał Drozdek, Robert Jaszczura, Zygmunt Kęszycki, Małgorzata Chonalewska, Stanisław Matejczuk, Grażyna Paliga, Jolanta Romanowska, Jan Strojnowski, Antoni Szwed i Jadwiga Wojtacka.

Prezentowano aktualne informacje, publicystykę, wywiady, materiały dotyczące szkolnictwa wyższego.

Numer 5 był wydaniem specjalnym poświęconym zmarłemu kardynałowi Stefanowi Wyszyńskiemu; wydano też dwa „dodatki nadzwyczajne” – poświęcone przyznaniu Czesławowi Miłoszowi doktoratu honoris causa KUL oraz wizycie Czesława Miłosza i Lecha Wałęsy na KUL.

Ukazało się siedem numerów, w nakładzie od 50 do 1 tys. egzemplarzy, objętości od 19 do 25 stron formatu A4, B4 i A5, drukowanych na powielaczu i metodą offsetową. Druk odbywał się w Zakładzie Małej Poligrafii KUL1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk

1 http://www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=R01559_KUL-ier_Lublin [dostęp: 10 marca 2015]. Zob. także: A. Konderak, Bibliografia prasy Solidarności 28 VIII 1980–12 XII 1981, Lublin 1990, s. 53.