Prasa niezależna – „Biuletyn Informacyjny NSZZ «Solidarność» Akademii Rolniczej w Lublinie” (1981)

„Biuletyn Informacyjny NSZZ «Solidarność» Akademii Rolniczej w Lublinie”

Pismo wydawane w Lublinie od 26 stycznia do 23 października 1981 roku przez Komisję Uczelnianą „Solidarność” Akademii Rolniczej w Lublinie.

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W okresie działalności pisma w redakcji znajdowali się: Wanda Baj, Krzysztof Gilewicz, Krzysztof Grudzień, Marek Kuna, Andrzej Pleszczyński, Ewa Różycka, Ludwik Tochman i Barbara Woytowicz.

Autorzy tekstów: Jan Magierski, Lech Szafrański i inni.

Na łamach pisma publikowano teksty poświęcone zagadnieniom uczelnianym i ogólnozwiązkowym, prezentowano wydarzenia bieżące w kraju, a także teksty publicystyczne, historyczne, polityczne i dotyczące gospodarki.

Numer 9 z 5 sierpnia 1980 roku o charakterze specjalnym prezentował postulaty pracowników Akademii Rolniczej i odpowiedzi władz uczelni.

Opublikowano 16 wychodzących nieregularnie numerów w nakładzie od 500 do 1,5 tys. egzemplarzy, o objętości od 8 do 18 stron w formacie A5, drukowanych metodą offsetową. Druk odbywał się w pracowni poligraficznej Akademii Rolniczej w Lublinie1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk

1 http://www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=R01548_Biuletyn_Informacyjny_%E2%80%9ES%E2%80%9D_Akademii_Rolniczej_Lublin [dostęp: 10 marca 2015]. Zob. także: M. Dąbrowski, NSZZ Solidarność Region Środkowo-Wschodni w latach 1980–1981, Lublin 2014, s. 413. Zob. także: A. Konderak, Bibliografia prasy opozycyjnej w PRL do wprowadzenia stanu wojennego, Lublin 1998, s. 48.