„Podział Polski”, Jacek Przybylski (1775)

Publikacja Podział Polski wydana przez Jacka Przybylskiego w 1775 roku w Lublinie omawia tragiczny przełom w dziejach Rzeczypospolitej jakim były rozbiory.

[RozwińZwiń]

Podział Polski, Jacek Przybylski (1775)Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Publikacja miała wpisane fałszywe miejsce druku (Lipsk), natomiast autor ukrył się swoją prawdziwą tożsamość przybierając nazwisko Lindsey.

Irena Dziok-Strelnik:

Utwór jest napisany w formie rozmowy monarchów trzech państw zaborczych, występuje też król polski, Stanisław August. Na unikalnym egzemplarzu Biblioteki Jagiellońskiej ręką tłumacza dopisano uwagę „de Przybylski en est le Maître” oraz prawdziwe miejsce wydania – Lublin1.

Dziok-Strelnik I., Bibliografia starych druków lubelskich 1630–1800, Lublin 1997.

1. Wróć do odniesienia I. Dziok-Strelnik, Bibliografia starych druków lubelskich 1630–1800, Lublin 1997, s. 51.