Piotr Mitzner (ur. 1955)

Piotr Mitzner ur. 19 maja 1955 r. w Warszawie, polski teatrolog, poeta, eseista, pisarz. Syn Laryssy i Zbigniewa Mitznerów. Pseudonimy literackie: Jan Pławski, Jan Miciak.

Wykształcenie

Studiował teatrologię w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Warszawie. Studia ukończył w 1979 roku, następnie w latach 1981-1985 był doktorantem w Instytucie Sztuki PAN, a po roku 1985 został adiunktem w Muzeum im. Anny i Jarosława Iwaszkiewiczów w Stawiskach (do roku 1987), co zaowocowało wydaniem książek poświęconych autorowi "Brzeziny" oraz jego żonie.

Twórczość i działalność zawodowa

Od roku 1987 do1992 pełnił funkcję kierownika literackiego w Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi, w dziale literackim pracował również dla Teatru Powszechnego w Warszawie. Debiutował w 1968 roku w "Przyjacielu Młodego Spółdzielcy" jako ilustrator, a jego pierwsze wiersze ukazały się w "Kurierze Polskim" w 1972 roku. W latach 1981-1990 był organizatorem działalności wydawniczej oraz redaktorem i autorem tekstów w niezależnym wydawnictwie Krąg. Internowany w Ośrodku Odosobnienia w Białołęce (IV 1982 – VIII 1982). W latach 1983-1989 był redaktorem „Karty”, do 1997 członek redakcji wydawnictwa Karta. 1985-1990 współzałożyciel, organizator i redaktor „Roczników Podkowiańskich”. w 2000 roku zostaje laureatem Nagrody Literackiej Fundacji Kultury i rozpoczyna pracę w redakcji „Nowej Polszy”.

Kiedy Piotr Mitzner był szefem ośrodka kultury w Podkowie Leśniej, wydawał tam rozmaite książki w wielu językach: książek w różnych językach (cygański, ormiański, ukraiński, czeczeński, białoruski). W tym czasie spotykało się w tym miejscu wielu wybitnych ludzi. Tam też wydawano pisemko "Wspólnota" oraz zbierano się na wieczory poezji. W jednym z wywiadów tak wspomina ten czas: "[Tu] Ormiańscy uchodźcy chcieli uczyć swoje dzieci. Więc powstała szkoła. Ile w tym problemu? Wydawali nawet swoje pismo. Tu odbył się pierwszy kongres uchodźców, Amnesty International organizowała swoje zjazdy i szkolenia. Były też spotkania historyków polskich, rosyjskich, dysydentów ukraińskich, zjazd byłych dysydentów z całej Europy Wschodniej. Przyjeżdżał Jacek Kaczmarski. Teatr Ósmego Dnia ze swoimi przedstawieniami najpierw występował u nas, a dopiero później w Warszawie".

Publikacje

Publikował m.in. w: "Pamiętniku Teatralnym", "Dialogu", "Zeszytach Historycznych", "Więzi", "Meandrze", "Odrze", "Karcie", "Arce", "Podkowiańskim Magazynie Kulturalnym".
Jego wiersze pojawiały się także w prasie rosyjskiej i białoruskiej. Jest autorem scenariuszy teatralnych oraz książek poświęconych sztuce teatru. Również jako tłumacz utworów z języka rosyjskiego przełożył m.in. wiersze Jurija Pozajaka.

Teatr

Piot Mitzner napisał kilka książek poświęconych teatrowi. Analizował m.in. fenomen Teatru Ognia i Papieru, skądinąd związanego z lubelskim artystą, Grzegorzem Kwiecińskim. Autor zbioru szkiców "Zagrać wszystko" jest nie tylko teatrologiem, ale pasjonatem, który potrafi w interesujący sposób mówić o fenomenie teatru, włączając w to liczne anegdoty i osobiste refleksje.

Nagrody i wyróżnienia

Laureat Nagrody Fundacji Polcul (1986)