Organizacja Żydów Lubelskich w Izraelu (Ziomkostwo Lubelskich Żydów w Izraelu)

EN

Organizacja Żydów Lubelskich, zwana także Ziomkostwem Lubelskich Żydów zrzesza osoby, mające powiązania rodzinne z Lublinem i Lubelszczyzną, także te z drugiego i trzeciego już pokolenia po wojnie. Obecnym prezesem Organizacji jest Joseph Dakar. Organizacja ma swoją siedzibę w Izraelu w Tel Awiwie.

9 listopada 1949 r., w 7. rocznicę likwidacji getta na Majdanie Tatarskim obchodzono w Izraelu po raz pierwszy Dzień Pamięci o społeczności żydowskiej Lublina. Jest to również data utworzenia pierwszego posiedzenia Organizacji Żydów Lubelskich w Izraelu, ustanawiającej jej działalność.

Przewodniczący i Członkowie Organizacji Lubelskich Żydów w Izraelu

PRZEWODNICZĄCY ORGANIZACJI LUBELSKICH ŻYDÓW:

1. Dr. Avraham Kerszman. Pierwszy Przewodniczący Organizacji Lubelskich Żydów.
  2. Dr. Joseph Szlakman
  3. Dawid Sztokfisz (1912 - 2008). Założyciel i redaktor czasopisma "Kol Lublin", przewodniczący Organizacji lubelskich Żydów w latach 1965 -1985.

RELACJE HISTORII MÓWIONEJ:

Biogram Dawida Sztokfisza
Dawid Sztokfisz - streszczenie relacji mówionej

Dom rodzinny przy ulicy Bychawskiej
Zawody wśród Żydów lubelskich
Tradycje rodzinne
Polacy i Żydzi w Lublinie
Lublin międzywojenny
Uczęszczałem do polskiej szkoły
Kamienica przy ulicy Krawieckiej 41

1. Matityahu (Mates) Horn. Przewodniczący Organizacji lubelskich Żydów w latach 1985 - 1997.
  2. Aleksander Szryft (1920 - ?). Przewodniczący Organizacji lubelskich Żydów w latach 1997 - 2003.

Dzielnica żydowska na Podzamczu
Bożnica przy ulicy Szerokiej 28
Cadyk Szlomo Eiger
Dom rodzinny przy ulicy Szerokiej 40

1. Joseph Dakar (1948 - ). Przewodniczący Organizacji lubelskich Żydów w latach od 2003 roku.

RELACJE HISTORII MÓWIONEJ

Joseph Dakar opowiada o działalności Ziomkostwa Lubleskich Żydów

Działalność Organizacji Żydów Lubelskich w Izraelu

W 1946 r. Sima Mandelsberg założył fundusz charytatywny którego celem było wsparcie uchodźców przybyłych z Europy na teren ówczesnej Palestyny.

9 listopada 1949 r., w 7. rocznicę likwidacji getta na Majdanie Tatarskim obchodzono w Izraelu po raz pierwszy Dzień Pamięci o społeczności żydowskiej Lublina. Jest to również data utworzenia pierwszego posiedzenia Organizacji Żydów Lubelskich w Izraelu, ustanawiającej jej działalność.

Joseph Dakar podaje szereg powodów konstytuujących działałność ziomkostwa lubelskiego. Są to: pamięć o Zagładzie oraz historii Żydów lubelskich, poznawanie historii rodzinnych oraz własnych korzeni. Najważniejszym jednak powodem, dzięki któremu ziomkostwo funkcjonuje, a kolejne pokolenia przyłączają się do jego działań, jest sentymentalne i emocjonale poczucie przywiązania do Lublina.

Organizacja kontaktuje się z Żydami lubelskimi żyjącymi w innych krajach: Stanach Zjedoczonych, Australii, Francji. Ziomkostwo wydaje czasopismo “Kol Lublin”, które jest rozsyłane do Żydów lubelskich mieszkających w różnych krajach na świecie. Ziomkostwo organizuje także spotkania w Izraelu upamiętniające ważne wydarzenia związane z historią lubelskich Żydów, którego przykładem są spotkania w rocznicę likwidacji getta na Majdanie Tatarskim.

W Lublinie Organizacja jest zaangażowana w szerzenie współczensej kultury i sztuki izraelskiej m.in. poprzez promocję artystów izraelskich.

Portal Ziomkostwa Lubelskich Żydów

>> Strona internetowa Ziomkostwa Żydów lubelskich w Izraelu

Współpraca z Ośrodkiem “Brama Grodzka - Teatr NN”

Organizacja Żydów Lubelskich w Izraelu od 2001 r. współpracuje z Ośrodkiem “Brama Grodzka - Teatr NN”. Jej członkini, Neta Żytomirska-Avidar przywiozła do Lublina zdjęcia rodziny Żytomirskich, co zapoczątkowało projekt “Henio Żytomirski - Historia Jednego Życia”.

W 2007 r. prezdent miasta Lublin Adam Wasilewski oraz wiceprezydent Włodzimierz Wysocki zostali zaproszeni do Izreala w związku z upamiętnieniem więźniów obozu na Lipowej 7. Prezydenci spotkali się wówczas z 50 członkami Ziomkostwa w Izraelu, wspólnie złożyli wieńce podczasu uroczystości upamiętniających.

Opracowała Aleksandra Duź

Galerie