Niezrealizowane plany wydawnicze

Wiemy o dwóch publikacjach lubelskich poetów, które były przez nich planowane, a nawet zapowiadane, a które nigdy nie doczekały się druku.

„Krew i whisky” Konrad Bielski (1930)

Konrad Bielski (1902-1970). Poeta, prozaik z wykształcenia adwokat. Swoje wiersze drukował w pismach: „Lucifer”, „Reflektor”, „Kamena”. Związany był ze środowiskiem Józefa Czechowicza.

W roku 1930 Konrad Bielski, bliski przyjaciel Józefa Czechowicza, myślał o wydaniu tomiku „Krew i whisky”: Mój tomik szykowałem do druku. Tytuł miał brzmieć: „Krew i whisky”. [1] – niestety nic z tego nie wyszło. O tym planowanym tomie wierszy, który miał się ukazać w „Bibliotece Reflektora” wspomina Józef Czechowicz w liście wysłanym z Lublina 20 października 1930 roku do Józefa Nikodema Kłosowskiego: „W przygotowaniu tom Bielskiego pt. „Whisky i krew”. [2]

Ślad tego, że ten tomik był przygotowywany znajdujemy również w liście do ks. Ludwika Zalewskiego: (…) oto wieść mnie doszła, że cały tom jest u Księdza. Proszę o dostęp do skarbu. [3]

„Zielony cień” Bronisław Michalski (1932)

Bronisław Ludwik Michalski (1903-1935). W latach 1929-1933 brał czynny udział w życiu poetyckim Lublina. Znajomość  z Czechowiczem i Łobodowskim korzystnie wpłynęła na rozwój jego talentu. Jego jedyny wydany za życia tomik poezji „Wczoraj” został wydany w Lublinie w Drukarni Popularnej w 1932 roku.

W zbiorku wierszy lubelskigo poety Bronisława Michalskiego „Wczoraj” [Lublin 1932] znajdujemy zapowiedź ukazania się następnego jego tomiku - „Zielony Cień”. Publikacja ta jednak nigdy się nie ukazała.

>>> czytaj więcej o liście projektowanych przez Czechowicza i jego przyjaciół pism literackich i wydawnictw poetyckich

Opracował Tomasz Pietrasiewicz
Redakcja Alicja Magiera, Agnieszka Wiśniewska