Neta Żytomirska-Avidar

Neta Żytomirska-Avidar jest córką Leona i Chany Żytomirskich, wnuczką Froima i Chai Żytomirskich - rodziny mieszkającej przed wojną w Lublinie. W 1937 roku jej ojciec opuścił Lublin i wyjechał do Palestyny. Był jedynym członkiem rodziny Żytomirskich, który przeżył wojnę. W 1943 roku w Palestynie, urodziła się jego córka, Neta.

Neta Żytomirska-Avidar, fot. Marcin Sudziński, Lublin 2012.

Związki z LublinemBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Od 2001 roku Neta Żytomirska-Avidar przyjeżdża do Lublina, aby zmierzyć się z historią swojej rodziny. Lublin zna z opowieści rodziców:

Rodzice rozmawiali i opowiadali o Lublinie. Opowiadali jak Lublin wyglądał, opowiadali o rodzinie, o braciach, o siostrach. Opowiadali jak wyglądały święta: Pascha, Nowy Rok. Zawsze opowiadali z tęsknotą o Lublinie przedwojennym i nie mogli wyobrazić sobie jak może wyglądać Lublin bez Żydów.

Neta odwiedziła Lublin po raz pierwszy w 2001 roku razem z grupą przyjaciół z organizacji Ziomkostwa Żydów Lubelskich w Izraelu. Podczas swojej wizyty w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN” Neta opowiedziała historię małego Henia. Później przesłała do Lublina dwa albumy przedstawiające losy Henia i jego rodziny. W ten sposób Henio „powrócił” do swojego miasta. Albumy te są wyjątkowym dokumentem. Dzięki nim los jednego chłopca stał się symbolicznym losem żydowskich mieszkańców Lublina, którzy zginęli podczas wojny.

Neta Żytomirska-Avidar przy zdjęciu Henia Żytomirskiego
Neta Żytomirska-Avidar przy zdjęciu Henia Żytomirskiego (Autor: Zętar, Joanna)

Działalność artystycznaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Neta ukończyła Uniwersytet w Tel Avivie, specjalizacja literatura i języki. Kształciła się artystycznie u Dana Kreigera (akwaforta) i Yony Gur (litografia). Zajmuje się działalnością artystyczną - rysunkiem i grafiką.

Pierwsza indywidualna wystawa prac Nety Avidar odbyła się w 1982 roku w Tel Avivie. Do 2006 roku odbyło się 11 wystaw indywidualnych. Uczestniczyła w licznych wystawach zbiorowych, między innymi w Hiszpanii, Szwecji, Holandii. Tworzy w technikach graficznych: akwaforcie i litografii. Tematem jej prac są ludzkie uczucia: ukryte niepokoje, cierpienia, pragnienia, które ujawniają się poprzez wyraz twarzy i gesty.

Polska 1942
Polska 1942 (Autor: Żytomirska-Avidar, Neta)

Wystawa litografii w Lublinie w 2007 r.Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W 2007 roku odbyła się wystawa prac Nety Zytomirskiej - Avidar w Lublinie, w Galerii Michałowski.

W katalogu wystawy artystka napisała:

Rodzina mojego ojca była znaną i szanowaną rodziną w społeczności żydowskiej Lublina (…) Wyjazd do Izraela dwa lata przed wybuchem wojny uratował go [mojego ojca] przed tragicznym losem jaki spotkał jego krewnych i żydowskich mieszkańców getta. Wielki ból z powodu utraty wszystkiego co drogie towarzyszył mu przez resztę życia. Jego smutek przeniknął do mojej sztuki i wciąż jest jej pokarmem. Dzisiaj przewożę moje prace do jego miasta rodzinnego.