Neta Żytomirska-Avidar

Neta Żytomirska-Avidar jest córką Leona i Chany Żytomirskich, wnuczką Froima i Chai Żytomirskich - rodziny mieszkającej przed wojną w Lublinie.

W 1937 roku jej ojciec opuścił Lublin i wyjechał do Palestyny. Był jedynym członkiem rodziny Żytomirskich, który przeżył wojnę. W 1943 roku w Palestynie, urodziła się jego córka, Neta.

Związki z Lublinem

Od 2001 roku Neta Żytomirska-Avidar przyjeżdża do Lublina, aby zmierzyć się z historią swojej rodziny. Lublin zna z opowieści rodziców: "Rodzice rozmawiali i opowiadali o Lublinie. Opowiadali jak Lublin wyglądał, opowiadali o rodzinie, o braciach, o siostrach. Opowiadali jak wyglądały święta: Pascha, Nowy Rok. Zawsze opowiadali z tęsknotą o Lublinie przedwojennym i nie mogli wyobrazić sobie jak może wyglądać Lublin bez Żydów.”

Neta odwiedziła Lublin po raz pierwszy w 2001 roku razem z grupą przyjaciół z organizacji Ziomkostwa Żydów Lubelskich w Izraelu. Podczas swojej wizyty w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN” Neta opowiedziała historię małego Henia. Później przesłała do Lublina dwa albumy przedstawiające losy Henia i jego rodziny. W ten sposób Henio „powrócił” do swojego miasta.

Albumy te są wyjątkowym dokumentem. Dzięki nim los jednego chłopca stał się symbolicznym losem żydowskich mieszkańców Lublina, którzy zginęli podczas wojny.

Działalność artystyczna

Neta ukończyła Uniwersytet w Tel Avivie, specjalizacja literatura i języki. Kształciła się artystycznie u Dana Kreigera (akwaforta) i Yony Gur (litografia). Zajmuje się działalnością artystyczną - rysunkiem i grafiką.

Pierwsza indywidualna wystawa prac Nety Avidar odbyła się w 1982 roku w Tel Avivie. Do 2006 roku odbyło się 11 wystaw indywidualnych. Uczestniczyła w licznych wystawach zbiorowych, między innymi w Hiszpanii, Szwecji, Holandii.

Tworzy w technikach graficznych: akwaforcie i litografii. Tematem jej prac są ludzkie uczucia: ukryte niepokoje, cierpienia, pragnienia, które ujawniają się poprzez wyraz twarzy i gesty.

Wystawa litografii w Lublinie w 2007 r.

W 2007 roku odbyła się wystawa prac Nety Zytomirskiej - Avidar w Lublinie, w Galerii Michałowski.

W katalogu wystawy artystka napisała: „Rodzina mojego ojca była znaną i szanowaną rodziną w społeczności żydowskiej Lublina (…) Wyjazd do Izraela dwa lata przed wybuchem wojny uratował go [mojego ojca] przed tragicznym losem jaki spotkał jego krewnych i żydowskich mieszkańców getta. Wielki ból z powodu utraty wszystkiego co drogie towarzyszył mu przez resztę życia. Jego smutek przeniknął do mojej sztuki i wciąż jest jej pokarmem. Dzisiaj przewożę moje prace do jego miasta rodzinnego”.