Natasza Ziółkowska-Kurczuk (ur. 1963)

Reżyserka filmowa, scenarzystka i dziennikarka.

ŻyciorysBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Natasza Ziółkowska-Kurczuk urodziła się w Poznaniu. Ukończyła nauki polityczne i kulturoznawstwo na Uniwersytecie im. A. Mickiewicza w Poznaniu, a także Wydział Reżyserii Filmowej i Telewizyjnej w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. L. Schillera w Łodzi (dyplom w 2001). W 2002 roku uzyskała kwalifikacje I stopnia (równoznaczne ze stopniem doktora) w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. L. Schillera w Łodzi.

W czasie studiów w Poznaniu współpracowała z Akademickim Radiem „Winogrady”, tygodnikiem „Wprost”, Tygodnikiem Pracy Twórczej „Radar”, redakcją „Filmu”, a także z Polskim Radiem w Poznaniu i Koszalinie.

Od 1990 roku jest pracownikiem naukowym UMCS w Lublinie. Obecnie jest adiunktem w Instytucie Kulturoznawstwa UMCS. Zainteresowania naukowe to film, teatr i media, szczególnie analiza dzieła filmowego, a także kultura alternatywna. Od 1993 roku na stałe współpracuje z TVP S.A. Oddziałem w Lublinie i z TVP S.A. w Warszawie, a także z producentami prywatnymi. Od 1993 roku na stałe współpracuje z Domem Wydawniczym „Rafael” w Krakowie, przy realizacji filmów edukacyjnych.

Wybrane pozycje z dorobku artystycznego: Twarze nieistniejącego miasta (2013), Śladami Singera (2013), Komeda, Komeda... (2012), Sześć postaci (2011), Stand by (2011), W Nowicy na końcu świata (2009), Jadwiga Smosarska (2008), Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice. Zapiski reżysera (2007), Niezidentyfikowany Obiekt Latający (2005), Na wsi zabawa (2005), Święty Stanisław (2003), Górniczy stan (2003), Świat Utracony (2003), X Sektor (2002), Wujek (2001), Magiczne Miasto (2000), Kształt i dżwięk (2000), Stachury Miasto Przeklęte (1999), Było miasteczko (1998), Nasza mama czarodziejka (1995), Strzęp niemożliwej wiary (1994).

Odznaczona Srebrnym Krzyżem Zasługi, laureatka nagrody dla autora najlepszego programu kulturalnego na 14. Przeglądzie i Konkursie Dziennikarskim Oddziałów Terenowych TVP S.A. za magazyn kulturalny „Afisz” oraz Nagrody Artystycznej Prezydenta Miasta Lublin z okazji jubileuszu 10-lecia programu kulturalnego TVP Lublin „Afisz”.

Natasza Ziółkowska-Kurczuk zdobyła trzy stypendia scenariuszowe Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej. Wielokrotnie uzyskała dofinansowanie do filmów z Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, Lubelskiego Funduszu Filmowego i Wielkopolskiego Funduszu Filmowego.

Wybrane pozycje z dorobku artystycznegoBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

2013film dokumentalny Twarze nieistniejącego miasta – reżyseria, scenariusz.
2013film dokumentalny Śladami Singera – reżyseria, scenariusz.
2012 – film dokumentalny Komeda, Komeda… – reżyseria, współautor scenariusza.
2011Turandot – reżyseria telewizyjna spektaklu w teatralnej reżyserii P. Passiniego dla TVP Kultura.
2011 – film dokumentalny Sześć postaci – reżyseria, scenariusz.
2011 – film muzyczny Stand by – reżyseria, scenariusz.
2011Kamienie w kieszeniach – reżyseria telewizyjna spektaklu w teatralnej reżyserii Ł. Witt-Michałowskiego dla TVP Kultura.
2009 – film dokumentalny W Nowicy na końcu świata – reżyseria, scenariusz.
2008 – film dokumentalny Jadwiga Smosarska – reżyseria, scenariusz.
od 2008 – scenariusz i reżyseria widowisk baletowych Społecznego Ogniska Baletowego w Lublinie, m.in. Magiczne Miasto – Suita o Lublinie (2008), Opowieść o dwóch miastach. Lublin – Lwów (2009), Podwórko przy ulicy Chopina (2010), Taneczny kalejdoskop (2011), Koncert jubileuszowy (2012), Międzynarodowy wieczór tańca (2012).
2007Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice. Zapiski reżysera – reżyseria, współpraca reżyserska.
2005 – film dokumentalny Niezidentyfikowany Obiekt Latający – reżyseria, scenariusz.
2005 – film dokumentalny Na wsi zabawa – reżyseria, scenariusz.
2003 – film dokumentalny Święty Stanisław – reżyseria, scenariusz.
2003 – film dokumentalny Górniczy stan – reżyseria, scenariusz.
2003 – film dokumentalny Świat Utracony – reżyseria, scenariusz.
2002 – film dokumentalny X Sektor – reżyseria, scenariusz.
2001 – film dokumentalny Wujek – (tytuł emisyjny Ks. Karol Wojtyła – Nasz Wujek) – reżyseria, scenariusz.
od 2000Afisz – program kulturalny realizowany dla TVP Lublin.
2000 – film dokumentalny Magiczne Miasto – reżyseria, scenariusz.
2000 – film dokumentalny Kształt i dżwięk – reżyseria, scenariusz.
1999 – film dokumentalny Stachury Miasto Przeklęte – reżyseria, scenariusz.
1998 – film dokumentalny Było miasteczko – reżyseria, scenariusz.
1995Nasza mama czarodziejka – reżyseria, scenariusz teatru telewizji.
1994 – film dokumentalny Strzęp niemożliwej wiary – reżyseria, scenariusz.

Nagrody i wyróżnieniaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

2010Nagroda Artystyczna Prezydenta Miasta Lublin z okazji jubileuszu 10-lecia programu kulturalnego TVP Lublin „Afisz”.
2010Zapałka Andersena – nagroda honorowa dla programu kulturalnego TVP Lublin „Afisz”, Teatr im. H.Ch. Andersena w Lublinie.
2010 – List Gratulacyjny Marszałka Województwa Lubelskiego z okazji jubileuszu 10-lecia programu kulturalnego „Afisz”.
2011 – Medal za Długoletnią Służbę.
2007I nagroda w kategorii: autor najlepszego programu kulturalnego na 14. Przeglądzie i Konkursie Dziennikarskim Oddziałów Terenowych TVP S.A. – za  magazyn kulturalny „Afisz”.
2004Srebrny Krzyż Zasługi.
2004Nagroda na 6. Międzynarodowym Festiwalu Programów Telewizyjnych i Radiowych na temat Mniejszości Narodowych – za reportaż Świat utracony – Użgorod (Ukraina).
2004 – List gratulacyjny Prezydenta Lublina z okazji premiery Filmu o Lublinie – „za znaczący wpływ na kreowanie wizerunku Lublina”.
2003 – VII Ogólnopolski Przegląd Form Dokumentalnych „Bazar” – Nagroda Specjalna Jury za reportaż Górniczy stan.
2000 – 4 Przegląd Twórczości Dziennikarskiej w Konkursie Oddziałów Terenowych TVP S.A. – wyróżnienie w kategorii reportażu za reportaż Kształt i dźwięk.

Natasza Ziółkowska-Kurczuk w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN”Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Udział Nataszy Ziółkowskiej-Kurczuk w wydarzeniach organizowanych przez Ośrodek:

7 grudnia 1998 roku – spotkanie z cyklu „Spotkania z dokumentem filmowym”.
Podczas spotkania odbyła się projekcja filmów dokumentalnych Nataszy Ziółkowskiej-Kurczuk: Było miasteczko, Strzęp niemożliwej wiary, Maria Urban-Mieszkowska, Ojciec Krąpiec, Leszek Mądzik, Mirosława Dereckiego sposób na życie, Tylko mój cień złocisty oraz rozmowa z reżyserką.
>>> dokumentacja wydarzenia w Kalendarium Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN”.

18 grudnia 2000 roku – przedpremierowy pokaz filmu Magiczne miasto
Podczas spotkania został zaprezentowany film Magiczne miasto w reżyserii Nataszy Ziółkowskiej-Kurczuk. Po projekcji odbyło się spotkanie z twórcami i bohaterami filmu.
>>> dokumentacja wydarzenia w Kalendarium Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN”

15 marca 2008 roku – Czytanie Czechowicza podczas Urodzin Czechowicza
Natasza Ziółkowska-Kurczuk przeczytała fragment Poematu o mieście Lublinie Józefa Czechowicza.

18 kwietnia 2013 roku - premiera filmu Śladami Singera
Premiera filmu dokumentalnego w reżyserii Nataszy Ziółkowskiej-Kurczuk. Film opowiada o Lublinie i miasteczkach Lubelszczyzny, znajdujących się na trasie Festiwalu „Śladami Singera” organizowanego przez Ośrodek „Brama Grodzka – Teatr NN”.

>>> przeczytaj więcej o filmie Śladami Singera

4 listopada 2013 roku – premiera filmu Twarze nieistniejącego miasta
Premiera filmu dokumentalnego w reżyserii Nataszy Ziółkowskiej-Kurczuk. Inspiracją do powstania filmu Twarze nieistniejącego miasta była kolekcja szklanych negatywów odnaleziona w kamienicy przy Rynku 4.

Na podstawie dostarczonych przez bohaterkę biogramu materiałów
opracowała Joanna Zętar