Narutowicza 65 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ul. Narutowicza 65.

Budynek usytuowany w głębi parceli.

Numer hipoteczny: -

Numer przed 1939: Narutowicza 65

Numer obecny: Narutowicza 65

Budynek pełnił funkcję meiszkalną i handlową. W latach 30-tych na terenie nieruchomości istniał sklep spożywczy i zakład szewski.

1920 - rozpoczęcie użytkowania budynku mieszkalnego.

27 czerwca 1927 - Plany na nadbudowę domu 2 piętrowego, komórki i ustępu na posesji nr 65 przy ul. Namiestnikowskiej w Lublinie należącej do Andrzeja Biegaja.

10 lipca 1931 - Plan nadbudowy istniejącego poddasza w posesji p. Andrzeja Biegaja przy ul. Narutowicza nr 65 w Lublinie.

22 lipca 1935 - Projekt domu mieszkalnego przy ul. Narutowicza 65, własność Andrzeja Biegaj.

1936 [?] - Ankieta.

26 kwietnia 1949 - Magistrat Miasta Lublin, Wydział Budownictwa wydał pozwolenie na odbudowę i nadbudowę budynku mieszkalnego, murowanego, II piętrowego.

Właściciel

Biegaj Andrzej, syn Franciszka, zamieszkały ul. Lubelska 1, Kraśnik.

Dozorca: Wójcik Stefan

Dom murowany, trójkondygnacyjny z dachem jednospadowym, przekrytym blachą. Elewacja frontowa z symetrycznie rozmieszczonymi otworami okiennymi i balkonami na osi pierwszej i piątej na wysokości drugiej i trzeciej kondygnacji. Nieruchomość była podłączona do wodociągów i kanalizacji miejskiej oraz posiadała oświetlenie elektryczne. Obecnie na terenie parceli istnieje czterokondygnacyjny budynek wybudowany po wojnie.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Narutowicza 65, APL, sygn. 3266.

Księga adresowa Polski, 1929.