Misjonarska 4 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Misjonarskiej 4.

13 września 1946 – podanie o wyłączenie wyremontowanych lokali z gospodarki mieszkaniami

2 października 1946 – oględziny budynku przez Inspekcję Budownictwa

5 października 1946 – orzeczenie w sprawie gruntownej naprawy budynku

Wykonawcą prac remontowych w 1946 roku był A. Dembczyk.

W latach 1936–1940 na terenie działki znajdowały się: murowana oficyna oraz tzw. stary dom w połowie drewniany, w połowie murowany.

Oficynę wydatowano na 1886 rok. Budowla usytuowana była w głębi działki, miała 2 piętra (3 kondygnacje) i sięgała 9 m wys. Obiekt posiadał 6 mieszkań (12 izb) dostępnych z głównej klatki schodowej o drewnianych schodach. Od podwórza budynek posiadał 4 balkony z drewnianymi poręczami. Dach oficyny pokryty był blachą.

Tzw. stary dom, usytuowany od frontu działki, zbudowano prawdopodobnie w 1790 roku. Budynek miał 2 kondygnacje (parter i piętro) sięgające 6 m wysokości. W domu znajdowało się 6 mieszkań (8 izb).

Do działki przynależała piwnica „nadająca się na schron”, 3 ustępy nieskanalizowane i studnia. Budynki posiadały oświetlenie naftowe. Odnotowano 10 pieców grzewczych. Wokół podwórza rosły drzewa.

Budynek mieszkalny został w 55 % uszkodzony wskutek działań wojennych, w maju 1944 roku. W roku 1946 Henryk Poppe, pracownik Państwowej Centrali Handlowej, zwrócił się do Wydziału Budowlanego z prośbą o pozwolenie na wykonanie remontu części domu i zatwierdzenie wykonanych prac. W podaniu czytamy: „Posiadam rodzinę składającą się z 6 osób w tem 2 dzieci. Doprowadzam do stanu używalności lokal, składający się z 2 pokoików i kuchni na I piętrze części nadającej się do naprawy uszkodzonego budynku. (…) Przez wykonanie naprawy równocześnie zapewniam ponadto dach nad głową dla dalszych 6 osób (w tem 2 dzieci) członków mej rodziny którzy obecnie powrócili do kraju jako repatriowani ze wschodu i z niewoli niemieckiej z zachodu i znajdują się w sytuacji krytycznej pod względem materialnym i mieszkaniowym”. Prawa część budynku została wyremontowana (naprawa pokrycia dachowego, tynkowanie z trzcinowaniem ścian i sufitów, roboty zduńskie, roboty stolarsko-ślusarskie, roboty szklarskie, malarskie i elektryczne, ogółem 54m2 powierzchni), mury lewej części zabezpieczono prowizorycznym dachem. Kosztorys wykonanych robót opiewał na sumę 158271 zł.

WłaścicieleBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

1936

Właściciel nieruchomości: Leokadia Fałek, H. Poppe

Zarządca nieruchomości: Leokadia Fałek i Roman Giewatowski

Dozorca: Józef Dyciak

20.12.1941 r.

Właściciel domu: Piotr Fałek – zmarł w 1934 r.

Sukc. Fałek C. - rodzice: Piotr i Leokadia, ur. 15.08.1893 r., wyznanie: rz.-kat., zamieszkała ul. Misjonarska 4

Dziewicka Wanda – rodzice: Piotr i Leokadia, ur. 9.06.1892 r., wyznanie: rz.-kat., zamieszkała ul. Misjonarska 4

Liclińska Tomira – rodzice: Piotr i Leokadia, ur. 22.02.1900 r., wyznanie: rz.-kat., zamieszkała ul. Misjonarska 4

Maksymowicz Izabella – rodzice: Henryk i Maria, ur. 25.10.1916 r., wyznanie: rz.-kat., zamieszkała ul.

MieszkańcyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Mieszkańcy nieruchomości według zawodu w 1940 roku

Pracownicy umysłowi 1 (na piętrze), 1 (w budynku frontowym).

Wolne zawody 1 (na piętrze), 1 (w budynku frontowym).

Robotnicy 1 (na parterze), 1 (w budynku frontowym).

Rzemieślnicy 3 (na parterze), 1 (na piętrze), 2 (w budynku frontowym), 2 (w oficynie).

Inne zawody 1 (na parterze), 1 (na piętrze), 1 (w budynku frontowym), 1 (w oficynie).

Bez zawodu 5 (na piętrze), 2 (w budynku frontowym), 3 (w oficynie).

Ogólna ilość mieszkańców 46

Dzieci do lat 6 włącznie 6

Dzieci do lat 7-18 włącznie 7

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Misjonarskiej 4; Zespół: 35/22/0 Akta miasta Lublina » Seria: 10 INSPEKCJA BUDOWLANA MIASTA LUBLINA [1926-]1944-1950[1951] » Jednostka: 3105; APL.

Domowa książka meldunkowa miasta Lublina ul. Misjonarska nr 4; Zespół: 35/22/0 Akta miasta Lublina » Seria: 12 KSIĘGI MELDUNKOWE MIESZKAŃCÓW MIASTA LUBLINA [1873-]1930-1950[-1960] » Jednostka:1100; APL.

Wschodnia skarpa wzgórza staromiejskiego w Lublinie (analiza wartości historycznych) [dom ul. Misjonarska 4/6], 1996, ZDH Mansarda, WUOZ, syg. 7470/I.