Michał Malinowski (ur. 1966)

Założyciel i dyrektor Muzeum Bajek, Baśni i Opowieści „MuBaBaO” (dawniej Muzeum Opowiadaczy Historii), opowiadacz, etnograf, pedagog, pisarz i podróżnik. Studiował w Polsce, Szwajcarii, Japonii i USA (Wydział Folkloru i Mitologii na Harwardzie). Z wykształcenia jest grafikiem komputerowym, twórcą filmów animowanych. Pracował też jako nauczyciel języków obcych.

W poszukiwaniu inspiracji

W 1997 r. w ramach pracy nad wersją demonstracyjną serialu animowanego dla dzieci „Coco Baby in Tokyo” pojechał do Papui Nowej Gwinei. Szukając inspiracji, spotkał tradycyjnych opowiadaczy, którzy zaprosili go do wzięcia udziału w całonocnej sesji opowiadania historii. Zafascynowało go nie tylko piękno opowiadania, ale też uczestnictwo całej wioski w procesie tworzenia i odbioru historii. Właśnie wtedy narodził się pomysł założenia Muzeum Opowiadaczy Historii. Zostało ono otwarte w 2002 r. w Czarnowie (gmina Konstancin-Jeziorna) w jego prywatnym domu. Jak mówi Michał Malinowski: „Pragnę ocalić od zapomnienia niezwykłe historie opowiadane z pokolenia na pokolenie w różnych częściach świata. Tradycja ustna stopniowo zanika i wiele niespisanych opowieści może popaść w niepamięć”.

W ramach tego przedsięwzięcia organizuje spotkania, warsztaty i festiwale związane z opowiadaniem historii. Autorskie programy opowiadań prezentuje m.in. w szkołach, bibliotekach, domach kultury, na ogólnopolskich i międzynarodowych festiwalach, a także w Polskim Radio. Prowadzi badania etnograficzne związane z tradycją ustną i niematerialnym dziedzictwem kulturowym. Przygotował wystawy „Polskie tradycje ustne” i „Afrykańscy grioci – lokalna wiedza globalna mądrość”. Miał udział w powstaniu książki „Bajki znad Bugu, Narwi i Wisły”. Stworzył największy zbiór bajek polskich w języku angielskim pt. „Polish Folklore and Folktales” (książka otrzymała Nagrodę AESOP Accolade przyznaną przez American Folklore Association). W 2007/2008 r. otrzymał stypendium UNESCO na realizację wystawy „Amadou Hampate Ba” o jednym z największych myślicieli i pisarzy afrykańskich XX wieku.

Jak twierdzi Michał Malinowski: „Szczególnie bliska jest mi jego myśl: »Starzec, który umiera, to tak, jakby płonęła biblioteka«”. W 2006 r. za swoją działalność otrzymał nagrodę specjalną Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Organizowany przez niego Festiwal Sztuki Opowiadania „Tężnia Marzeń 2009” został nagrodzony w konkursie WIERZBA jako III najlepsza impreza plenerowa na Mazowszu. Muzeum Bajek, Baśni i Opowieści wydało audiobook pt. „Poławiacz pereł” z opowiadanymi przez Michała Malinowskiego baśniami.

Malinowski w Ośrodku "Brama Grodzka - Teatr NN"

Michał Malinowski kilkakrotnie był gościem Ośrodka "Brama Grodzka - Teatr NN". W 2010 roku brał udział w Wędrownych Spotkaniach z Opowieścią. W styczniu 2011 roku odbyło się spektakl z jego udziałem, a w lipcu Michał Malinowski był uczestnikiem Festiwalu "Śladami Singera".

Opracowanie: Olga Nowak