„Kurier Lubelski” (1915–1916)

„Kurier Lubelski” w podtytule „Tygodnik społeczno-ekonomiczny, popularnonaukowy i literacki” ukazywał się od 17 grudnia 1915 r. do 8 października 1916 r.

Pracownicy "Kuriera Lubelskiego"
Pracownicy "Kuriera Lubelskiego" (Autor: nieznany)

[RozwińZwiń]

„Kurier Lubelski” (1915–1916)Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Redagowany był przez Wandę Papiewską, Jana Hempla i Oktawiana Zagrobskiego1.

Aleksandra Garlicka:

Było to pismo PPS-Lewicy, kontynuujące przedwojenne tradycje. „Kurier Lubelski” starał się być w dużej mierze pismem informacyjnym. Zamieszczał telegramy z austro-węgierskimi komunikatami urzędowymi, notatki z innych źródeł podawano w dziale „Wojna”. Artykuł wstępny pisał z reguły Jan Hempel. Pismo nie zachęcało do uczestnictwa w działaniach wojennych, jakkolwiek i tu znalazła się myśl, że „czas wojnę poprzedzający był dla nas stanem klęski nieustannej.” Po wydaniu 40 numerów „Kurier Lubelski” zawiesił działalność2.

Garlicka A., Prasa lubelska w latach I wojny światowej, [w:] Prasa lubelska. Tradycje i współczesność, Lublin 1986.
Wolska H., Od 1803 do 1939 r., [w:] Dzieje Prasy Lubelskiej, Lublin 1972.

PrzypisyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

1. Wróć do odniesienia H. Wolska, Od 1803 do 1939 r., [w:] Dzieje Prasy Lubelskiej, Lublin 1972, s. 26.
  2. Wróć do odniesienia A. Garlicka, Prasa lubelska w latach I wojny światowej, [w:] Prasa lubelska. Tradycje i współczesność, Lublin 1986, s. 75.