„Kurier Lubelski” (1915-1916)

„Kurier Lubelski” w podtytule „Tygodnik społeczno – ekonomiczny, popularnonaukowy i literacki” ukazywał się od 17 grudnia 1915 r. do 8 października 1916 r.

Redagowany był przez Wandę Papiewską, Jana Hempla i Oktawiana Zagrobskiego. [1]

Aleksandra Garlicka: Było to pismo PPS-Lewicy, kontynuujące przedwojenne tradycje. „Kurier Lubelski” starał się być w dużej mierze pismem informacyjnym. Zamieszczał telegramy z austro–węgierskimi komunikatami urzędowymi, notatki z innych źródeł podawano w dziale „Wojna”. Artykuł wstępny pisał z reguły Jan Hempel. Pismo nie zachęcało do uczestnictwa w działaniach wojennych, jakkolwiek i tu znalazła się myśl, że „czas wojnę poprzedzający był dla nas stanem klęski nieustannej.”

Po wydaniu 40 numerów „Kurier Lubelski” zawiesił działalność. [2]

Grupa pracowników "Kuriera Lubelskiego" od Lewej: Wacław Grabowski , Józef Dominko, Sadowski W., Gustaw Janiszewski, Gustaw Janiszewski, Aleksander Michalski.

Opracował Tomasz Pietrasiewicz
Redakcja Alicja Magiera, Agnieszka Wiśniewska

[1] H. Wolska H., Od 1803 do 1939 r., [w:] Dzieje Prasy Lubelskiej, Lublin 1972, s. 26.

[2] Aleksandra Garlicka, Prasa lubelska w latach I wojny światowej, [w:] Prasa lubelska. Tradycje i współczesność, Lublin 1986, s. 75.

Literatura

Garlicka A., Prasa lubelska w latach I wojny światowej, [w:] Prasa lubelska. Tradycje i współczesność, Lublin 1986.

Wolska H., Od 1803 do 1939 r., [w:] Dzieje Prasy Lubelskiej, Lublin 1972.