Księgarnia Witolda Cholewińskiego w Lublinie (1913-1935)

Księgarnia Witolda Cholewińskiego mieściła się przy ul. Początkowskiej 1 (dziś Staszica).

Działała od 1913 roku. W 1915 roku księgarnia przeniosła się na ul. Krakowskie Przedmieście 30 (naprzeciwko dawnego Hotelu Saskiego).

Od 1918 roku księgarnia mieściła się w lokalu przy Krakowskim Przedmieściu 21 (dawny Hotel Angielski),  a od 1922 roku na tej samej ulicy pod numerem 38.

Po roku 1935 firma Cholewińskich podupadła i przeniosła się do skromnego pomieszczenia przy ul. Kapucyńskiej 2, w którym działała  do wybuchu II wojny.

Cholewiński był wydawcą znanego lubelskiego przedwojennego przewodnika pt.  „Przewodnik po Lublinie i jego okolicach” a także pocztówek lubelskich. Drukował m.in. pocztówki z fotografiami Ludwika Hartwiga. Seria z okresu pierwszej wojny światowej ma nadruk: Nakład i własność: J. Wasilewski i Wiitold Cholewiński (J. Wasilewski był właścicielem zakładu fotograficznego).

>>>  czytaj treść przewodnika Cholewińskiego

Opracował Tomasz Pietrasiewicz