Księgarnia Kiesewetterów w Lublinie (1883–1909)

Ważną rolę w dziejach lubelskiego księgarstwa odegrała rodzina Kiesewetterów.

W roku 1883 Ludomir Kiesewetter (1845 - 1903) snycerz, rysownik i pedagog nabył od Zofii Szymańskiej księgarnię z wypożyczalnią książek.

Księgarnia mieściła się na ul. Kapucyńskiej w Hotelu Victoria.

W 1898 roku księgarnię Ludomira Kiesewettera przejął jego syn Władysław i przeniósł na drugą stronę ul. Kapucyńskiej pod numer 2.

W 1904 roku Władysław Kiesewetter wraz z żoną Marią otworzyli filię księgarni na przedmieściach Piaski 894 (obecnie plac Bychawski).

Bracia Wiktor i Władysław Kiesewetterowi byli wydawcami pocztówek z widokami Lublina oraz pocztówek przedstawiajacych sceny życia mieszkańców lubelskich wsi.

Przez ok. 10 lat (1900-1909) działała także księgarnia Wiktora Kiesewettera przy ul. Krakowskie Przedmieście 135 (obecnie 15) która do roku 1900 była własnością Michała Arcta. Księgarnię prowadził pod własną firmą Wiktor Kiesewetter z zaznaczeniem: dawniej M. Arct.

>>> czytaj więcej o Księgarni Arctów

W 1909 roku Kiesewetterowie z powodu choroby i kłopotów finansowych zawiesili działalność księgarską.

Opracował Tomasz Pietrasiewicz
Redakcja Alicja Magiera, Agnieszka Wiśniewska