Krawiecka 41 - opis projektu

„Krawiecka 41” to projekt historyczno – edukacyjny zrealizowany w latach 1999-2002 przez Tomasza Czajkowskiego, studenta Wydziału Politologii Uniwersytetu Marii Curie–Skłodowskiej w Lublinie. Powstał on w ramach działalności programowej Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN”.

Nazwa projektu odnosi się do kamienicy zlokalizowanej przy nieistniejącej już ulicy Krawieckiej. Była to niegdyś jedna z głównych ulic zniszczonej w czasie wojny lubelskiej dzielnicy żydowskiej. Celem projektu było opracowanie historii kamienicy i poznanie w możliwie dokładny sposób różnych aspektów życia jej mieszkańców. Była to zarazem próba spojrzenia na historię społeczności żydowskiej w Lublinie w XIX i XX wieku na nowy sposób; z perspektywy jednego domu, pojedynczych ludzi.

Inspiracją, a zarazem punktem wyjścia do pracy nad projektem stał się „Spis lokatorów domu przy ulicy Krawieckiej Nr 41 w Lublinie należącego do Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Lublinie” z 1939 r. Zawiera on imiona i nazwiska 54 mieszkańców kamienicy, ich stan rodzinny, zawód oraz uwagi. Jest to prawdopodobnie jedyny tego rodzaju dokument znajdujący się w archiwalnych zasobach Inspekcji Budowlanych z lat 30. XX w.

W ramach realizacji projektu Tomasz Czajkowski przeprowadził m.in. kwerendę archiwalną oraz odbył podróż do Izraela, gdzie zarejestrował wspomnienia jednego z ostatnich żyjących lokatorów kamienicy i innych mieszkańców przedwojennego Lublina.

Projekt zakończył się obroną pracy magisterskiej pt.: „Mała wspólnota – mieszkańcy kamienicy przy ulicy Krawieckiej 41 w Lublinie w wirach historii XIX i XX wieku”. Opublikowanych zostało kilka artykułów na temat kamienicy (m.in. „Gazeta w Lublinie”, „Kol Lublin”, „Scriptores”). Powstał również reportaż radiowy (w reżyserii Mariusza Kamińskiego z Radia Lublin), a dokumenty dotyczące lokatorów wykorzystane zostały na wystawie „Portret Miejsca” prezentowanej w Ośrodku.

Powiązane mapy