Krakowskie Przedmieście 57 w Lublinie

Kamienica została wybudowana w latach 1909–1911. Od 1991 roku jest wpisana do rejestru zabytków.

1913 – własność Ignaszewskich;

1916 – własność Lidskich;

1946 – własność prywatna;

1991 – wpis do rejestru zabytków.

Kamienica została wybudowana w latach 1909–1911 jako własność Dawida i Anny Rotrubin. Od 1913 roku należała do Ignaszewskich, zaś od 1916 roku do Lidskich. Po wojnie, w 1946 roku nieruchomość kupił Józef Ryszard Kurowski. W 1991 roku nieruchomość została wpisana do rejestru zabytków.

Kamienica jest budynkiem czteropiętrowym, złożonym z dwóch skrzydeł i oficyny bocznej. Elewacje są ośmioosiowe, rozczłonkowane pasem fryzu i gzymsami. Okna są z nadokiennikami i gzymsowymi trójkątami. Czwarta kondygnacja rozczłonkowana jest pilastrami. Na narożu pomiędzy oknami rozstawione są cztery rzeźby postaci chłopięcych i dziewczęcych w strojach ludowych. W zwieńczeniu na narożach znajduje się pełna attyka.

Układ wnętrz w skrzydłach jest dwutraktowy. Od strony Krakowskiego Przedmieścia znajduje się sień z klatką schodową umieszczoną częściowo w ryzalicie od podwórza. Od strony ulicy Wieniawskiej jest sień przejazdowa sklepiona kolebką z lunetami. Po obu stronach sieni są klatki schodowe z ozdobną stolarką drzwiową.

Karta ewidencyjna zabytków, maszynopis w archiwum WUOZ w Lublinie, sygn. 176.

Michalska G., Kamienica przy ul. Krakowskie Przedmieście 57. Rozpoznanie historyczne i wytyczne konserwatorskie, maszynopis w posiadaniu WUOZ Lublin, sygn. 4692, Lublin 1993.

Powiązane wydarzenia