Kazimierz Dymel

Ur. 1943, dziennikarz prasowy, radiowy i telewizyjny, wybitny reportażysta, laureat wielu krajowych i międzynarodowych konkursów radiowych. Do najbardziej znanych utworów jego autorstwa należą: „Wiejskie wesele”, „Usłyszałem krzyk życia”, „Jedna jest tylko synogarlica moja, czyli Marii i Jerzego Kuncewiczów sztuka życia”, „Po tamtej stronie taśmy". Jeden z najbardziej poczytnych i oryginalnych autorów literatury faktu, na której kartach docieka fundamentalnych prawd o życiu i o tym, co nadaje mu najgłębszy sens.

Wybór reportaży radiowych

Tryptyk o niekochanych” [1972]
Trzy historie ludzi o trudnej młodości

Gromadzkie dylematy” [1972]
Opinie pracowników gromadzkich Rad narodowych o reformie instytucji. Osoby: Jan Marzec, Stefan Małecki, Edward Grzeszczuk, Edward Piwowarek, Eugeniusz Dunia

W cieniu Kazimierza” [1975]
Obraz ginącej i zacofanej wsi Mięćmierz

Wiejskie wesele” [1975]
Postawy życiowe uczestników pewnego wesela

Czarna gra” [1976]
Reportaż o lubelskich żużlowcach

Przy ognisku” [1977]
Wspomnienie snute przy ognisku przez byłych partyzantów oraz wypowiedzi studentów. Osoby: Zdzisław Marczak, Antoni Misiewicz

Chłopcy pani Zosi” [1978]
Praca w zakładach naprawczo-produkcyjnych mechanizacji rolnictwa. Osoby: Zofia Szymańska, Ryszard Hołota

Po tamtej stronie taśmy” [1979]
Problem autentyzmu bohaterów reportaży