Katolicki Uniwersytet Lubelski (KUL)

szkoła wyższa traktowana jako pry­watna (niepaństwowa)

[RozwińZwiń]

KUL założo­no w roku 1918. Po wojnie liczba wydziałów i kierunków studiów zmieniała się w zależności od polityki władz (na przykład na przełomie lat 1951/1952 zlikwidowano Wydział Prawa i Nauk Społecznych). Władze starały się wpływać na obsadę stanowisk w KUL; w roku 1952 zmuszono uniwer­sytet do wyboru rektora, ks. Józefa Iwanickiego i za jego kadencji usunię­to siedmiu profesorów.

W roku akademickim 1985/1986 KUL ogłaszał przyjęcia na pięć wy­działów: teologiczny, prawa kanonicz­nego (z sekcjami prawa kanonicznego i nauk prawnych), filozofii chrześci­jańskiej (z sekcjami filozofii teoretycz­nej i filozofii przyrody), nauk humani­stycznych (z sekcjami historii, historii sztuki, filologii polskiej, romańskiej, angielskiej, germańskiej i klasycznej) oraz nauk społecznych (z sekcjami społecz­ną, psychologii, pedagogiki i ekono­mii).

Od roku 1934 działa przy KUL To­warzystwo Naukowe KUL. KUL wydaje również kwartalnik «Zeszyty Naukowe KUL».

Zobacz >>> Historia Uniwersytetu w Polsce Ludowej

1. Karpiński J., Polska, komunizm, opozycja. Słownik., Warszawa 1988.