Katarzyna Michalak

Katarzyna Michalak z nagroda Prix ItaliaUkończyła polonistykę na Uniwersytecie Łódzkim. W 1997 roku rozpoczęła współpracę z Polskim Radiem- Rozgłośnią Regionalną w Łodzi. Od 1999 roku związana z Lublinem. Jest laureatką Nagrody Stypendialnej im. Jacka Stwory, kilku nagród i wyróżnień w krajowych konkursach (m. in. Nagrody Fundacji Stefana Batorego i Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka za audycję „Eden za wąską rzeką"). W 2003 roku uzyskała dyplom ukończenia Mistrzowskiej Szkoły Dokumentu Radiowego prowadzonej przez Europejską Unię Nadawców (Master School on Radio Documentary). W ubiegłym roku Katarzyna Michalak wspólnie z Moniką Hemperek zdobyły nagrodę PRIX EUROPA 2005 za reportaż „Chłopcy z Wygnanki". Laureatka nagrody PRIX ITALIA 2006 za reportaż Niebieski płaszczyk" oraz tegorocznego GRAND PRIX przyznawanego przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji w dziedzinie reportażu i dokumentu radiowego.

Katarzyna Michalak należy do najwybitniejszych reportażystek świata. Najwyższa międzynarodowa nagroda w dziedzinie dokumentu radiowego w konkursie PRIX ITALIA 2006 trafiła z Wenecji - do jej rąk. I miejsce na najważniejszym forum Radiofonii Świata zdobywa się za prostotę, wrażliwość i uniwersalność przekazu.

Międzynarodowe jury najwyżej oceniło reportaż ’’Niebieski Płaszczyk’’, który Katarzyna Michalak stworzyła wspólnie z realizatorem dźwięku, Arturem Giordano. To on przyniósł do redakcji historię zasłyszaną w domu u znajomych: tuż po wojnie uboga rodzina z Kamionki pod Lubartowem dostaje paczkę z UNRY. W środku jest wyblakły, niebieski płaszczyk. Matka pod podszewką znajduje australijski adres właściciela. Pisze więc do Australii list z podziękowaniem. W niedługim czasie otrzymuje odpowiedź… Zapoczątkowana w ten sposób przyjaźń obu rodzin przetrwała pół wieku.

W 58. edycji konkursu organizowanego we Włoszech, wzięło udział 35 dziennikarzy - dokumentalistów ze wszystkich kontynentów. W ostatnim etapie rywalizacji o radiowego Oskara obok Katarzyny Michalak znaleźli się dziennikarze z Danii i Australii. Jury wybrało reportaż lubelskiej reportażystki zachwycając się prostotą opowieści, która prywatną, wzruszającą historię bohaterki ukazuje na tle szarej codzienności w PRL.

8 listopada 2006 r. Katarzyna Michalak była gościem Ośrodka "Brama Grodzka- Teatr NN" w ramach cyklu spotkań z radiem "Magiczne oko. Opowieści z lubelskiego radia".

Artykuły prasowe - wybór

Gnot M., Sztuka słuchania, „Kurier lubelski", 06.10.2006

Józefczuk G., Kolekcjonerka radiowych nagród, „Gazeta w Lublinie", 14.05.2007

Najlepsza, „Kurier Lubelski", 03.10.2006

Sulisz W., Prix Italia chodzi w niebieskim płaszczyku, „Dziennik Wschodni", 02.10.2006

Sulisz W., Niebieski płaszczyk, „Dziennik Wschodni", 06.10.2006

Zafascynowana magią radia, „Kurier Lubelski", 28.02.2007

Wybór reportaży

Niebieski płaszczyk PRIX ITALIA 2006
Realizacja dźwiękowa: Artur Giordano. Reportaż zdobył I miejsce w 58. konkursie Radiofonii Świata - PRIX ITALIA 2006 w Wenecji. Reportaż jest historią przyjaźni Polki z Australijką, której adres znalazła na kartce zaszytej w rękawie niebieskiego płaszczyka z darów UNRY tuż po II wojnie światowej.

Zobaczyć wszystko, dojść wszędzie [2006]
Reportaż z Ogólnopolskiego Konkursu Reportażystów 'Melchiory 2005" ' Nagroda im. Witolda Zadrowskiego w kategorii reportaż artystyczny. II nagroda w Ogólnopolskim Konkursie Reportażystów 'Wspólna Europa 2006".

Chłopcy z Wygnanki PRIX EUROPA 2005
Wspólnie z Moniką Hemperek. W cichej przygranicznej wiosce Wygnanka rozgrywa się dramat trojga młodych ludzi. Na skutek zawodu miłosnego 28-letni Mirek mści się na rywalu doprowadzając do jego śmierci. Nikt nie może pojąć, jak w miłym i uczynnym chłopaku mógł obudzić się demon zbrodni. Audycja otrzymała główną nagrodę na tegorocznym międzynarodowym festiwalu Prix Europa.

Relikwie [2005]
Reportaż opowiadający historię relikwii Krzyża św. i ich kradzieży z bazyliki ojców dominikanów w Lublinie. Realizacja dźwiękowa: Artur Giordano.

Nowe szaty biskupa [2003]
Wspólnie z Agnieszką Czyżewską- Jacqqemet. W przygranicznym Kiryłowie bije źródło św. Mikołaja. Mieszkańcy okolic i nie tylko, spotykają się przy źródle i od wieków czerpią z niego wodę wierząc w jej cudowną moc i we wstawiennictwo świętego. Kryłowski Mikołaj nie ma nic wspólnego ze znanym z reklam i pocztówek wesołkowatym grubasem z długą brodą.

Tomek w podróży [2003]
Tomek, Patrycja i Rafał są rozdzielonym rodzeństwem. Tomek przebywa w Domu Dziecka w Lublinie, niepełnosprawna Patrycja w Domu Pomocy Społecznej w Matczynie, Rafał w rodzinie adopcyjnej pod Poznaniem. Pewnego dnia Tomek, w towarzystwie reporterki wyrusza w drogę, by odwiedzić swoją siostrę, z którą dawno się nie widział.

Eden za wąską rzeką [2003]
Prezentacja audycji, która powstała w wyniku otrzymania przez autorkę w roku ubiegłym stypendium im. Jacka Stwory. Opowieść o granicy wschodniej, ludziach, którzy jej po stronie polskiej pilnują i tych, którzy różnymi sposobami pragną ją ze wschodu do Polski przekroczyć.

Moja Brazylia [2003]
Życie Elżbiety Reis mogłoby posłużyć za scenariusz filmu przygodowego. Jako 22-letnia dziewczyna na skutek zawieruchy wojennej znalazła się w Brazylii. Tu prowadziła kuchnię w Domu Polskim. Szlifowała kamienie szlachetne. Pracowała dla Heleny Rubinstein, podróżując po całej Brazylii. Brała udział w tajemniczych obrzędach Macumby.

Kolędnicy z pośredniaka [2003]
Reportaż otrzymał wyróżnienie w konkursie 'Polska i Świat 2002" w kategorii reportaży ubiegających się o nagrodę im. Józefa Kuśmierka za niebanalne pokazanie bezrobocia i dramatycznych prób wyjścia z niego.

Kazimierska lekcja [2003]
Uczniowie szkoły w Kazimierzu n/Wisłą znajdują na swoim boisku szkolnym ludzkie kości. Okazuje się, że boisko wybudowano na miejscu starego kirkutu. Tu spoczywały szczątki kilkunastu pokoleń kazimierskich Żydów. Dewastację cmentarza zapoczątkowali hitlerowcy, ale także po wojnie dochodziło tu do aktów profanacji.

W połowie drogi [2002]
Małgorzata była osobą obojętną religijnie. Wierzyła w Boga, ale nie praktykowała. Dlatego swój udział w pielgrzymce do Medjugorie traktowała trochę jak niewytłumaczalne zrządzenie losu. Małgorzata nie dojechała do cudownego miejsca Maryjnych objawień. Przeżyła tragiczny wypadek autobusowy, który pochłonął 20 ofiar.

Jedno z dwojga [2001]
Reportaż o macierzyństwie. Reporterka dokonuje bardzo ciekawej próby pokazania bogatymi środkami radiowymi narodzin uczuć macierzyńskich. Portret psychologiczny młodej kobiety, która oczekuje pierwszego dziecka. Bohaterkę poznajemy w życiu rodzinnym, w szkole rodzenia, także towarzyszymy jej w radości narodzenia oczekiwanego dziecka.

Mijając Ewę [2002]
Lubelska reporterka idąc do pracy codziennie przechodziła obok żebrzącej pod kościołem 12-letniej dziewczynki. Widok młodej Rumunki godzinami stojącej o kulach, w czasie, gdy dzieci w jej wieku były w szkole, nie dawał jej spokoju. Jałmużna rzucana dziecku jest raczej dwuznacznym środkiem na czyste sumienie. Postanowiła poznać życie Ewy.

Powrót do Reginy [2000]
Obywatel angielski, Alex Lawrence (Lewensztajn) po 60 latach odwiedza Kazimierz Dolny, w którym przed wojną spędzał wszystkie wakacje swojego dzieciństwa. Jego dziadkowie prowadzili pensjonat 'Regina". Okazuje się, że obecni właściciele 'Reginy", państwo Kurzawińscy znają i szanują historię domu, zatem Alexa spotyka tu wiele miłych niespodzianek.

Bywalec [1999]
Po raz pierwszy w małym miasteczku w Polsce stanął pomnik psa - przyjaciela człowieka. To mogło się zdarzyć tylko w Kazimierzu nad Wisłą. Dlaczego? Bohater reportażu 'Bywalec", pies, który systematycznie wędruje miedzy Kazimierzem i Janowcem, wszędzie znajdując przyjaciół - odpowie na to pytanie.

Moja góra lodowa [2000]
Gdybym mówił językami ludzi i aniołów [2000]