Julia Hartwig – teksty o Lublinie

Lublin, rodzina, mieszkańcy miasta, a przede wszystkim jego atmosfera pojawiają się w prozatorskich utworach Julii Hartwig.

Tekst o rodzinie, Radość z Zaułka, opublikowany w wydawnictwie Zaułek Hartwigów Julia Hartwig rozpoczyna od słów:

Kim są ci Hartwigowie, którym przypisany został piękny zaułek łączący ulicę Kowalską z placem Rybnym w Lublinie? Nazwę ulicy nosi zazwyczaj jedna osoba, wybrana i uznana za godną tego wyróżnienia. A tu mowa jakby o rodzinie, spróbujmy więc o rodzinie Hartwigów coś więcej powiedzieć.

Przeczytaj >>> publikację Zaułek Hartwigów

Pokrewne z bratem, Edwardem Hartwigiem, poglądy artystyczne, o których poetka wspomina:

Z Edwardem bardzo nas blisko wiązał stosunek do przyrody, właśnie do architektury, do piękna. Uzupełnialiśmy się. To właściwie wszystko, co go zachwycało wzrokowo, w moich wierszach to znajduje odbicie. Tutaj było jakieś takie braterstwo głębsze.

zaowocowały między innymi dwoma albumami: Lublin 1956, a przed wszystkim Lublin i okolice. Wspomnienie.

Przeczytaj >>> wstęp Lublin niezapomniany do albumu Lublin i okolice. Wspomnienie.

Z bratem, Edwardem, poetka przeprowadziła też wywiad, który koncentruje się głównie na fotografii, ale dużo miejsca jest też poświęcone Lublinowi, gdzie Edward Hartwig debiutował.

Przeczytaj >>> Wywiad z bratem

Z Lublinem, lubelskimi czasami Julii Hartwig, jest też związany esej Hanka i Anna poświęcony przyjaciółce ze szkolnych lat Annie Kamieńskiej.

Przeczytaj >>> esej Hanka i Anna z tomu Pisane przy oknie.

Redakcja: Joanna Zętar